První vysoká škola v Česku bude možná učit už jen dálkově

16. 6. 2020 | Aktuality

Unicorn_onlineVysoká škola Unicorn University podala u Národního akreditačního úřadu žádost o akreditování bakalářských programů, které by se od školního roku 2021/2022 měly začít vyučovat pouze v on-line formě. V budoucnu by škola chtěla do virtuálního světa přesunout i další své programy vyučované v anglickém jazyce. Jak upozorňuje server Seznam Zprávy, v praxi by to znamenalo, že studenti by na škole mohli získat titul bez toho, aniž by na škole byli fyzicky přítomní.

„Teď je ideální čas na to otevřít diskuzi, jak upravit v České republice fungování vysokých škol tak, aby mohly být více online. V tomhle jsme pionýři. Budeme dělat všechno proto, abychom nabídli studium online, a vlastně tak dali lidem na výběr,“ vysvětluje Marek Beránek, výkonný ředitel Unicorn University.

Soukromá vysoká škola nabízí výukové obory z oblasti byznysu a software jako jsou softwarový vývoj, business management nebo softwarové inženýrství a big data. Na rozdíl například od medicíny to jsou obory, kdy není při výuce nezbytná třeba praktická výuka v laboratořích. Teoreticky by tak Unicorn University mohla být skutečně první kompletně on-line vysokou školou v Česku.

Vše ale bude záviset na rozhodnutí akreditačního úřadu. Pravidla distanční výuky totiž neupravuje český právní řád. Problematické tak může být například prokazování totožnosti u zkoušek tak, aby bylo jisté, že test vyplňuje skutečně sám student. Beránek ale věří, že v současné době už proto existují potřebné nástroje. „Když si můžete založit bankovní účet bez toho, aniž byste vkročil do banky, tak proč nemůžeme použít stejné technologie, abychom ověřili, že na konkrétní zkoušku jste přišel opravdu vy,“ uzavírá Beránek.

Zdroj:
https://www.seznamzpravy.cz