První týden v listopadu bude týdnem vědy a techniky

23. 10. 2010 | Aktuality

Již podesáté proběhne v České republice Týden vědy a techniky (zkráceně TVT), letos v termínu 1. – 7. listopadu. Probíhat bude především v Praze, v Brně, Olomouci, Ostravě a v Českých Budějovicích; v současné době jde o nejrozsáhlejší český vědecký festival vůbec. Pořadatelem celé akce je Akademie věd České republiky. Smyslem Týdnu vědy a techniky je seznámit středoškolské studenty a širokou veřejnost obecně s tím, „jak se dělá věda“.

Během Týdne vědy a techniky budete mít možnost nahlédnout do nejrůznějších knihoven a laboratoří, vyslechnout si přednášky na vámi zvolená témata, nebo si třeba zajít na výstavu. Akce se zúčastní celkem 54 ústavů Akademie věd a přednášky budou zpravidla přednášeny také online. Pokud byste si ani tak nenašli čas na jejich sledování, můžete si je pustit i později z archivu. Nabídka programu je široká; na stránkách festivalu si sami můžete vyhledat, co vás zajímá – stačí do systému zadat požadované město, vybrat si téma programu (na své si přijdou zájemci o nejrůznější vědecké disciplíny, chemií počínaje a životním prostředím či sociologií konče) a rozhodnout se, zda by vás více zaujala přednáška, výstava, promítání filmu, vědecká kavárna nebo den otevřených dveří na některém z ústavů Akademie věd.

Není možné vyjmenovat všechny zajímavé akce, které budou v rámci festivalu probíhat. Těšit se však můžete třeba na návštěvu keramické dílny, prohlídky historických oblastí komentované odborníky z oblasti archeologie, chemické pokusy, experimenty na obřím urychlovači v CERN, přednášky o nanotechnologiích nebo mikroskopování. Některé knihovny budou nabízet různé slevy na používání internetu nebo dokonce odpouštět pokuty za pozdní vrácení knih. Na mnoho plánovaných akcí je zapotřebí se dopředu přihlásit, někdy je pro přihlášení také určen poslední možný den – v pražských institucích to zpravidla bude 2. listopad. Program dnů otevřených dveří na jednotlivých ústavech je možné si prohlédnout v brožuře Týdnu vědy a techniky.

Zdroj: oficiální web Týdne vědy a techniky

Další články k tématu