Proti děkanovi z demonstrace se bouří studenti

5. 4. 2023 | Aktuality

děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické
Miroslav Ševčík se na protivládní demonstraci objevil v davu, který chtěl z Národního muzea strhnout ukrajinskou vlajku. Podle svých slov pouze procházel kolem. Všechny by to nejspíš zanechalo chladnými, kdyby vystudovaný ekonom nebyl zároveň děkanem Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE). Tento incident navíc nebyl první kontroverzí, která se s jeho osobou pojí.  Kdo je Miroslav Ševčík? Jaké jsou jeho kauzy? A co na to říkají studenti VŠE?

Z rodinné oslavy na demonstraci

11. března proběhla na Václavském náměstí protivládní demonstrace Česko proti bídě. Řečníci na pódiu mimo jiné požadovali, aby vláda zastavila pomoc Ukrajině sužované ruskou agresí a zasadila se o mírové řešení konfliktu. I přes nepřízeň počasí se demonstrace účastnily tisíce lidí. Po zhruba třech hodinách akce oficiálně skončila, část účastníků ale zamířila dál k budově Národního muzea, aby z jeho zdí strhli ukrajinskou vlajku. Podle policie je k tomu vyzýval muž s megafonem. Dav, který chtěl do muzea vniknout, museli rozehnat těžkooděnci.

Kamery v davu před Národní muzeem zachytily i Miroslava Ševčíka. Podle svých slov šel jen náhodou kolem po cestě z rodinné oslavy, když ho oslovil jeden demonstrantů, kterého měla zranit policie. Ševčík se proto dožadoval předvolání velitele zásahu, což potvrzují i videozáznamy. Strhávání vlajky se prý děkan účastnit nechtěl.  Incident by nejspíš brzy zapadl, kdyby kontroverzí neměl Ševčík na svém kontě více.

Kritika rektora

Nebylo to poprvé, co se Ševčík objevil na protivládní demonstraci. Loni v září na jedné dokonce vystoupil jako řečník. V rámci svého vystoupení mimo jiné označil premiéra Petra Fialu za hňupa, co „musel jako malý smrad, poslouchat výblitky jednoho z členů Evropského parlamentu.“

Tehdy čerstvě zvoleného děkana si na kobereček pozval rektor VŠE Petr Dvořák a kritizoval ho za neomalené vystupování a útok na veřejné činitele. Kvůli nespokojenosti s děkanovým vystupováním na veřejnosti včetně přítomnosti na protivládní demonstraci z letošního března vyzval rektor Ševčíka k rezignaci. To Ševčík odmítl. Podle serveru Seznam Zprávy rektora podpořil i senát Národohospodářské fakulty, podle kterého nejsou k Ševčíkově odvolání dostatečné důvody.

Rektora Dvořáka naopak podpořili studenti, kteří před budovou VŠE demonstrovali za Ševčíkovo odvolání. „Máme tady děkana, který neváhal pozurážet studenty, přičemž toto neetické chování akademický senát přehlíží,“ uvedl pro Hospodářské noviny jeden z demonstrantů. Podle jiného školu kvůli Ševčíkovi opouštějí studenti i sponzoři. Ševčík odmítá, že by poškozoval dobré jméno VŠE.

Kdo je děkan Národohospodářské fakulty

S VŠE je Ševčík spjatý už od dob svého vlastního studia. Rodák ze Zlína zakončil inženýrským titulem studium na Národohospodářské fakultě VŠE v roce 1983. O rok později se stal členem komunistické strany a na škole zůstal jako asistent. Vedle toho byl hlavním vedoucím pionýrských táborů ústředního výboru komunistické strany a také atletickým trenérem a rozhodčím. Ke sportu měl Ševčík blízko, jeho strýcem byl běžec Josef Odložil, manžel gymnastky Věry Čáslavské.

Od ledna 1986 byl Ševčík veden u Zpravodajské správy Generálního štábu Československé lidové armády jako osoba, o kterou měla kontrarozvědka zájem pro spolupráci. K té ale podle spisu nedošlo.

Po revoluci se Ševčík stal kandidátem věd a spoluzaložil Liberální institut, který má šířit myšlenku volného trhu bez státních regulací. V roce 2010 se stal docentem. V den, kdy měl svou habilitační přednášku byl zároveň poprvé jmenován děkanem Národohospodářské fakulty.

Proti jeho působení se ale bouřili někteří studenti i pedagogové. Vyčítali mu autoritářské a netransparentní chování. Rozpory začaly na jaře roku 2012, kdy studenti zpochybnili výsledek voleb fakultního senátu, jak svého času informoval server iHned.cz. Volby považovali za zmanipulované. Vrcholem pak byl konflikt několika studentek se školní ochrankou, ke kterému došlo, když rozvěšovaly plakáty zaměřené proti děkanovi. Následovaly předžalobní výzvy, které děkan rozeslal některým svým kritikům, a také Ševčíkův vyhazov z Liberálního institutu.

Kromě školy na sebe Ševčík poutal pozornost i na silnicích. V roce 2015 jízdou na dálnici v protisměru koridorem vyhrazeným pro sanitku.  Ševčík se bránil tím, že vezl v autě zraněnou ženu, která potřebovala neprodleně do nemocnice. Na auto si dokonce nasadil majáček. Už o tři roky dříve mu pak podle serveru Novinky.cz policisté naměřili rychlost 178 kilometrů za hodinu.

Zdroje: iRozhlas.cz, HN.cz, Novinky.cz, Respekt.cz, Seznam Zprávy

 

 

 

Další články k tématu

Děkan z Mendelovy univerzity rezignoval

Děkan z Mendelovy univerzity rezignoval

Děkan Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Pavel Žufan rezignoval. Důvodem jsou pochybnosti ohledně doktorských studijních programů, které měli údajně někteří zahraniční studenti dokončit za nezvykle krátkou dobu. „Důvodem rezignace je zodpovědnost mě jako děkana za pochybení v minulém období týkající se uskutečňování doktorských studijních programů na fakultě,“ sdělil Žufan ve svém rezignačním dopise. Jako …

VŠE už rok pomáhá studentům i učitelům z Ukrajiny

VŠE už rok pomáhá studentům i učitelům z Ukrajiny

V únoru uplynul přesně rok od počátku ruské invaze na Ukrajinu. Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE) od té doby aktivně pomáhá ukrajinským studentům, učitelům i jejich rodinám. Těm, které válka vyhnala z domovů, se snaží co nejvíce usnadnit život v Česku. Pro ty, co v zemi zůstali, zase pomáhá shánět finanční podporu. Do pomoci se zapojují jednotlivé fakulty školy …