Prorektor UK končí ve funkci po obvinění z plagiátorství

23. 12. 2018 | Aktuality

Profesor Martin Kovář, který dlouhodobě působil na Ústavu světových dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a zastával také funkci prorektora, byl minulý týden obviněn z plagiátorství. V návaznosti na tuto událost ukončil Kovář svůj pracovní poměr na UK.

S obviněním o plagiátorství přišli tři doktorandi z Kovářovy domovské fakulty. Ti detailně zanalyzovali ukázky z jeho knih o Anglii v době vlády Stuartovců a srovnávali je s publikací britského historika Barryho Cowarda.

V analýze se zaměřili na poznámkový aparát, tedy reference na jiné práce a publikace. V několika místech se Kovářovi reference shodují s těmi Cowardovými včetně čísel stran, což značí, že čerpal z totožných zdrojů, shodné jsou i některé části samotného textu.

„Profesor Martin Kovář se ve svých publikacích … opakovaně a systematicky zřejmě dopouštěl plagiátorství. Toto jsme prokázali podrobně na rovině srovnání textů a na šíři této praxe upozornila naše analýza metadat (poznámkový aparát a rejstřík),“ píší v závěru analýzy doktorandi.

Etická komise Univerzity Karlovy se celým případem začala zabývat, zatím však ve věci nijak nerozhodla. Kovář se následující týden po obvinění rozhodl kvůli probíhajícímu šetření odejít jak z Filozofické fakulty, tak i z vedení univerzity.

„Důležitým důvodem k ukončení jeho pracovního poměru na Filozofické fakultě UK je rovněž to, že nehodlá nadále pracovat v prostředí, v němž je dlouhodobě vystavován osobním útokům (zejména na sociálních sítích), což má devastační dopad na jeho rodinu,“ doplnila v prohlášení univerzita. Za jeho odchodem jsou tak kromě údajného plagiátorství i osobní důvody.

Kovářovo rozhodnutí odejít podpořil rektor Tomáš Zima a stejně jako děkan Filozofické fakulty Michal Pullmann mu poděkoval za jeho dosavadní působení na univerzitě.

Zdroje: FFabula, weby UK
 
 

Další články k tématu

Opisovat se nevyplácí. Asistentka soudu přišla o diplom

Práci před pěti lety obhájila na výbornou. Teď ji Univerzita Karlova vzala diplom. Důvod? Plagiátorství. Asistentka na Krajském soudě v Praze se neúspěšně bránila proti rozhodnutí o odebrání diplomu žalobou. Podle univerzity opisovala z článků na internetu i z jiné diplomové práce. Asistentka soudu získala titul na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Tehdejší rektor univerzity Tomáš Zima v roce […]

číst více

Expedice Univerzity Karlovy objevila ztracenou hrobku v Egyptě

Další úspěch v oblasti české archeologie. Expedice egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy během minulého a letošního roku našla a prozkoumala ztracenou hrobku vysokého egyptského úředníka Ptahšepse. Jde o jeden z nejdůležitějších archeologických objevů posledních let. „Bylo to náročné pátrání trvající několik let. K znovuobjevení hrobky Ptahšepsese v roce 2022 vedlo detailní satelitní snímkování oblasti a studium […]

číst více

Další fakulta ruší bakalářské práce. V budoucnu se připojí další školy

Po podnikohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) ruší bakalářské práce také Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity. Klasické „bakalářky“ tam nahradí závěrečný projekt. V budoucnu by nový koncept měla zavést i přírodovědecká fakulta, konkrétně pro obor chemie. Podle proděkanky ekonomicko-správní fakulty Marie Hladké nestojí za zrušením bakalářských prací pouze rozmach umělé inteligence. „Umělá inteligence dokáže v současnosti […]

číst více