Přípravě na ústní maturitu věnovala měsíc a prospěla s vyznamenáním

1. 4. 2019 | Studentský život

IMG_2225

„U státnic jsou na nás kladeny větší nároky než u maturity,“ popisuje svou zkušenost studentka Alena z Ekonomické fakulty Vysoké školy báňské v Ostravě. Nicméně přípravě na obě životní zkoušky věnovala stejný čas přípravy a prospěla s vyznamenáním. Teď dopisuje diplomovou práci a rozhodně vůbec nezávidí budoucím maturantům, kteří budou mít povinnou zkoušku z matiky.

Jak jsi před pěti lety vnímala státní maturitu? Měla jsi z ní obavy?

Určitě jsem tehdy z maturity obavy měla. Jde o první velkou zkoušku. Myslím si, že každý student střední školy má z maturity respekt. Pamatuji si, že jsme až do posledního ročníku nevěděli, jak vlastně bude probíhat a jestli bude povinná matematika nebo i cizí jazyk.

Jak v tvém případě probíhaly přípravy na tak významnou zkoušku? Byly průběžné, nárazové nebo na poslední chvíli?

Na ústní část jsem se učila asi měsíc. Někomu možná stačí i méně času, ale já jsem se snažila tolik se z toho nestresovat a raději si to rovnoměrněji rozdělit. Na ostatní části jsem se učila spíše nárazově. Naštěstí jsem nematurovala z matematiky, ale z anglického jazyka. Příprava na matematiku by mi určitě zabrala mnohem více času.

S jakým výsledkem jsi odmaturovala?

Popravdě už si přesný výsledek nepamatuji, ale prošla jsem s vyznamenáním.

Kterého předmětu si se nejvíce bála?

Největší obavy jsem měla z ústní zkoušky ze společenských věd. Ta byla povinná v rámci našeho oboru. Ale pokud mám vybírat obecně, tak největší strach jsem měla z písemné zkoušky z češtiny. Bála jsem se, že mi nesedne žádné téma.

Brala bys povinnou maturitu z matematiky?

Já osobně určitě ne. Myslím, že je lepší, když si každý může zvolit podle svých dovedností.

Jak se dnes připravuješ na státní závěrečné zkoušky na vysoké škole?

Aktuálně stále ještě dopisuji diplomovou práci, ale mám v plánu se začít učit zase přibližně měsíc před státnicemi.

V roce 2017 jsi už státní závěrečnou zkoušku úspěšně složila a získala titul bakaláře. S odstupem času, dokážeš porovnat maturitu a státnice?

Státnice jsou určitě náročnější, ale před maturitou jsem se cítila stejně. Člověk neví, co ho čeká, a právě proto z toho má obavy. Na střední škole jsme nebyli na ústní zkoušení moc zvyklí, takže jsme byli z ústní maturity nervózní víc, než bylo potřeba. Přestože jsou na nás u státnic kladeny větší nároky, jsem si už ústním projevem mnohem jistější.

Kterého předmětu se bojíš nejvíce nyní?

Určitě ekonomie, protože je pro mě poměrně složité pochopit všechny souvislosti a zákonitosti, kterými se zabývá.

A co obhajoba diplomové práce? Jak moc se na ni budeš připravovat? A máš z ní obavy?

Z obhajoby nemám strach, ale samozřejmě záleží na komisi. Nevím, jak moc se budou chtít mou prací zabývat, jak moc se budou vyptávat. Určitě si připravím krátké představení diplomové práce a odpovědi na otázky svého vedoucího a oponenta.

Další články k tématu