Prezenčně i on-line. Scio v budoucnu nabídne dvě varianty testů

16. 7. 2021 | Aktuality

online scio testyScio testy jsou jednou z nejrozšířenějších forem přijímacích zkoušek. Až do vypuknutí pandemie koronaviru probíhaly výhradně prezenčně, ale to by se mělo do budoucna změnit. Společnost Scio má totiž v plánu – ve spolupráci s technologickým startupem Born Digital – vytvořit aplikaci pro testování na dálku. Na studenty by dohlížela umělá inteligence.

On-line zkoušky Scio již kvůli pandemii koronaviru pořádalo. Letos testy na dálku psalo přibližně 22 630 studentů, o 1700 víc než v roce 2020. Prezenčně psalo test jen 79 studentů, převážně těch, kteří neměli doma k dispozici patřičné technické vybavení nebo měli speciální vzdělávací potřeby.

Scio on-line zkoušky kvůli covidu nepořádalo poprvé. Pilotní projekt se uskutečnil už loni na jaře, kdy pandemie začala. V obou případech k testům využilo Scio systém společnosti Janison. Studenti, kteří se testu zúčastnili, museli mít počítač s webkamerou a mikrofonem. Počítač musel být v uzavřené místnosti.

Průběh zkoušky systém nahrával a zaznamenával, co se v místnosti děje na základě pohybu očí studenta, zvuků či aktivity na ploše počítače. Umělá inteligence vypočítala, jaká je pravděpodobnost, že student při zkoušce podváděl. Tento údaj následně vyhodnotili také pracovníci Scia.

Společnost chce nyní vytvořit vlastní aplikaci s názvem ScioLink, která by měla být ještě kvalitnější. Měla by být schopná na uchazeče o studium během psaní testu dohlížet a rovněž upozornit na případné porušování pravidel.

„Nová technologie tak umožní, že od zkoušky nebudou muset být vyloučeni třeba účastníci, kteří si omylem nechají ve své blízkosti nepovolené předměty,“ vysvětlil vedoucí projektu Scio zkoušek Martin Drnek. Díky této technologii se podle něj sníží nároky na technickou vybavenost uchazečů i náklady na testy. V příštím roce by on-line verze i prezenční varianta zkoušky měla stát 550 korun.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Ministerstvo nemá bránit zřízení soukromé školy kvůli místům, říká soud

Ministerstvo nemá bránit zřízení soukromé školy kvůli místům, říká soud

Ministerstvo školství nemůže stát v cestě zřízení nových soukromých škol pouze z toho důvodu, že daná lokalita má dost volných míst ve státních školách. K takovému závěru došel Nejvyšší správní soud. Podle jeho rozsudku je sice kapacita škol v lokalitě důležitým faktorem, ale nikoliv jediným. Ministerstvo by mělo brát v potaz také možnosti výběru ve vzdělávání, vůli samospráv či zájem …

AI na vysoké škole: Píšou se o ní diplomky, nebo píše diplomky

AI na vysoké škole: Píšou se o ní diplomky, nebo píše diplomky

Žhavým tématem posledních měsíců je umělá inteligence, a to i na půdě vysokých škol. Studentům pomáhá se stylistikou a gramatikou, ale také s psaním samotného textu jejich seminárek i závěrečných prací. Server Seznam Zprávy zmapoval několik příkladů, jak studenti umělou inteligenci využívají – a ne vždy to je na škodu. Lukáš z fakulty informatiky psal bakalářskou práci …