Před 130 lety začaly dívky navštěvovat první gymnázium s maturitouve

3. 10. 2020 | Stojí za přečtení

vzdělávání_žen_130_let16. září se do dějin zapsalo jako významný milník ve vzdělávání žen. V ten den před 130 lety začala výuka na prvním gymnáziu s maturitou pro dívky v Čechách a v celé střední Evropě. Na vzniku gymnázia se zásadním způsobem podílela významná česká spisovatelka Eliška Krásnohorská.

Učební plán gymnázia Minerva – pojmenovaného podle řecké bohyně vzdělanosti – zahrnoval stejné předměty, které se učily na chlapeckých školách. Dívčí program byl ale na rozdíl od osmiletého pro chlapce zhuštěn do pěti let. Na školu mohly nastoupit absolventky měšťanky či vyšší dívčí školy, tedy dívky ve věku 14 let.

Založit dívčí gymnázium nebylo na konci 19. století nic jednoduchého. Krásnohorská nejdříve dala dohromady petici za otevření vzdělávací instituce, kterou podepsaly tisíce lidí. Úřady však reagovaly příliš pomalu, takže se Krásnohorská rozhodla vytvořit soukromé gymnázium. Minerva obdržela povolení úřadů v červnu roku 1890. O tři měsíce později začala výuka, tehdy v pouhých dvou místnostech obecné školy sv. Vojtěcha v Pštrossově ulici.

Sedm let po založení gymnázia se dívkám otevřely také dveře vysokých škol, kde do té doby mohli studovat jen muži. Řada absolventek Minervy tak pokračovala ve vzdělání a některé z nich se významným způsobem zapsaly do dějin vysokého školství. „Minervačka“ Marie Zdeňka Baborová se v roce 1901 stala první doktorkou filozofie, o rok později se Anna Honzáková stala první lékařkou. Na Minervě složila maturitu i řada dalších významných osobností – dcera prvního českého prezidenta Alice Masaryková, spisovatelka Jarmila Loukotková nebo novinářka Milena Jesenská.

V roce 1953 gymnázium ztratilo svůj název, přemístilo se do Braníka a stalo se běžnou školou. Škola od roku 1964 sídlí v Ohradní ulici v Michli. Od roku 2003 se na počest zakladatelky jmenuje Gymnázium Elišky Krásnohorské.

Zdroj:
https://www.novinky.cz/historie/

Další články k tématu