Pražské menzy "celiak a vegan friendly"?

3. 10. 2016 | Přijímací řízení

Oběd řeší řada studentů výletem do menzy. Pokud však patříte ke strávníkům se speciálními nároky na stravování, trpíte některou z potravinových alergií nebo zkrátka jen chcete jíst zdravě, měli byste se mít na pozoru. Přinášíme vám proto přehled jídelen tech nejznámějších pražských vysokých škol, díky kterému hlady strádat nebudete.

Menzy Univerzity Karlovy Nejstarší česká univerzita provozuje celkem 11 menz a několik dalších výdejen a bufetů. Strávníky se speciálními potřebami však zdejší nabídka pokrmů příliš neuspokojí. Vaří se většinou česká klasika. Očekávat tak můžete zejména knedlíky, zahuštěné omáčky, popřípadě rychlá smažená jídla, jako je třeba obalovaný sýr. Také polévky téměř vždy obsahují nejčastější alergeny, a tak si v menze v podstatě nedáte ani malou svačinku. Studentské jídelny však připravují zeleninové saláty. Pokud vám tedy stačí mistička se zelím, rajčetem a kouskem okurky, můžete se do menzy směle vydat a prozkoumat, zda by se pro vás mezi hlavními pokrmy nenašlo něco přijatelného. Některé menzy totiž čas od času připravují „speciální“ jídla, která nenajdete v jídelníčku na internetu. Bývají to většinou steaky s hranolky nebo kroketami, které jsou nicméně o poznání dražší, než pokrmy z denního menu.

menza.jpg

Menzy na ČVUT Podobná situace jako na „Karlovce“ panuje i na ČVUT. Polévky jsou ve všech menzách takřka pokaždé s obsahem alergenů, hlavní jídla stejně tak. Menu však většinou nabízí alespoň jedno jídlo, které se shoduje s konceptem racionálního stravování. Studenti techniky si tak pochutnají třeba na tofu, čočce nebo různých druzích salátů s masem i rybami. Menza na Strahově denně vaří různé speciality mezinárodní kuchyně. Jejich cena však už tolik příznivá není – oproti ostatním pokrmům jsou doplňková jídla o 30 korun dražší. Hlavní jídelny potěší i milovníky sladkého, neboť nabízejí hned několik druhů dezertů, a to i ve zdravějších variantách. Smlsnete si tu třeba na ovocném poháru, pudinku nebo panna cottě.

Menzy na VŠE Ti z vás, kteří se chystají na Vysokou školu ekonomickou, budou mít volbu vhodného stravovacího zařízení opoznání snazší. Univerzitní areál na Žižkově nabízí nejen tradiční vývařovnu, ale také studentskou restauraci se zdravou výživou, kde si vyberou nejen alergici, ale také vegetariáni. Ceny se sice pohybují okolo 70 korun, což však odpovídá kvalitě. Budete mít jistotu, že se po zbytek dne nebudete v lavici svíjet hlady. Přímo v menze (podobná, jako je ta na Žižkově, se nachází i v areálu na Praze 4) najdete rozmanitou nabídku pokrmů od těch masitých až po zeleninové. Pokud ale držíte bezlepkovou dietu, pravděpodobně se tu vhodného jídla nedočkáte, pokud vám ovšem nestačí zeleninový talíř. Teplé pokrmy totiž alergen téměř vždy obsahují.

Menza a restaurace v areálu ČZU Zdaleka nejpříznivější bilanci z výčtu studentských stravovacích zařízení má Česká zemědělská univerzita. Její menza vaří zdravě, chutně a za příznivé ceny. Polévky se zde obvykle připravují bez lepku, v nabídce nechybí ani dva bezmasé pokrmy, jedno teplé sladké jídlo i dvě speciality, které však nejsou o tolik dražší, než zbývající nabídka. Nevaří se tu pouze fádní česká klasika, což jistě ocení především příznivci zdravého stravování. Pokud si v menze nevyberete, v areálu univerzity se nachází velká spousta restaurací a bufetů, které pro studenty připravují jídla za zvýhodněnou cenu. Na „zemědělce“ tak budete mít spíš problém s tím, kam se vydat dřív: jestli na polévku do bufetu nebo na rizoto s kuřecím masem do menzy.

Autorka: Nikola Staňková

Fotografie: www.suz.cvut.cz www.cuni.cz