Prázdninová příprava na vysokou školu

11. 5. 2020 | Pro uchazeče na VŠ

prázdninová příprava na všLetní prázdniny jsou čas odpočinku a dovolených. Několikaměsíční volno ale můžete využít i produktivně a už o prázdninách se začít připravovat na nový semestr. Nemusíte trávit celé dny učením, to ostatně horké počasí kolikrát ani nedovolí, ale existuje mnoho zábavných způsobů jak se vzdělávání věnovat i v létě.

Přihlaste se na letní školu

Letní škola či jiný intenzivní výukový program je skvělý způsob, jak rychle proniknout do tajů dané problematiky. Máte šanci setkat se s odborníky z oboru a často si i můžete vyzkoušet své znalosti v praxi mimo přednáškové sály. Letní školy jsou vhodné jako doplňkové kurzy pro studenty vysokých škol, ale i pro středoškoláky, kteří se rozhodují, na který obor se přihlásit.

Běžte na brigádu či stáž

Uplatnit znalosti v praxi můžete také na brigádě či stáži. Díky tomu si začnete budovat síť užitečných kontaktů ve vašem vysněném oboru. Když se vám na brigádě nebo stáži dobře povede a váš zaměstnavatel s vámi bude spokojený, existuje šance, že vám do budoucna nabídne stálou práci nebo vám minimálně napíše dobrou referenci.

Staňte se dobrovolníkem

To, že o prázdninách nejedete nikam na dovolenou neznamená, že je celé musíte strávit doma. Zkuste se místo toho stát dobrovolníkem. Dobročinné organizace, zejména ve větších městech (a nejen v České republice), pravidelně hledají nové lidi pro spolupráci. Obzvlášť během léta bývá velká poptávka po dobrovolnících, protože se zpravidla koná řada akcí, na které je potřeba najít výpomoc navíc. Dobrovolnická činnost bude vypadat skvěle ve vašem životopise a rovněž vám může pomoct navázat užitečné kontakty a získat nové zkušenosti a znalosti.

Čtěte

Jestli rádi trávíte čas s nosem zabořeným do knihy, ani v létě byste svůj koníček neměli zanedbávat. Můžete číst beletrii i naučnou literaturu, podle svého vkusu a aktuální nálady. Beletrie vám rozšíří slovní zásobu a znalosti gramatiky, nebo vám může pomoct se lépe naučit cizí jazyk, pokud zvolíte knihu od zahraničního autora v originále. Naučná literatura potom rozšíří vaše znalosti.

Sledujte zprávy a aktuální dění ve světě

Je důležité sledovat, co se děje v České republice a ve světě, a to i během prázdnin. Přehled o aktuálním dění může studentům pomoct při diskuzích, psaní seminárních prací, a klidně i při hledání tématu bakalářské či jiné závěrečné práce, která by se vztahovala k nějaké aktuální problematice. Zpravodajství můžete sledovat v televizi a online z důvěryhodných zdrojů a ideálně si vše ověřujte.

Sežeňte si pomůcky

Právě začátkem prázdnin se končící studenti nejvíce zbavují starých skript, učebnic i svých zápisků a často je dávají k dispozici jen tak zdarma. S potřebnými materiály můžete začít s přípravou na další semestr hned a připraveným štěstí přeje.

Vytvořte si účet na LinkedIn

LinkedIn je největší profesionální sociální síť. Vytvořit si na této stránce profil je skvělý způsob, jak se studenti mohou začít připravovat na svou budoucí profesní kariéru. LinkedIn nejenom uveřejňuje inzeráty společností, které hledají stálé pracovníky nebo nabízejí stáže, ale také umožňuje vytvořit si širokou síť užitečných kontaktů lidí pracujících v oblasti, která vás zajímá a chtěli byste se jí do budoucna věnovat.

Platí přitom, že čím detailněji vyplníte svůj profil a poskytnete informace o svých předchozích pracovních dovednostech a jiných úspěších, tím lépe pro vás. Základní verze této stránky je zdarma, a umožňuje nejenom posílat zprávy, přidávat si lidi mezi známé, nebo odpovídat na inzeráty, ale také si můžete na profil například nahrát ukázky své předchozí činnosti a vytvořit tak efektivní online životopis.

Vyberte si předměty na další semestr

Na každé vysoké škole probíhá registrace a zápis předmětů na další semestr v jinou dobu, a mnohdy se termín liší i podle jednotlivých fakult. Už o prázdninách si ale můžete prohlídnout nabídku kurzů a vymyslet si nový rozvrh. Máte spoustu času, tak se můžete podívat i na kurzy z jiných fakult a pořádně pročíst nabídky volitelných předmětů.

Zdroje:
https://www.ef.com/
https://www.fnu.edu/