Praktické znalosti nebo jazyky. Univerzity připravují mikrocertifikáty

15. 1. 2024 | Uplatnění studentů a absolventů

mikrocertifikaty
Ke kvalifikačním kurzům, jazykovým školám a kurzům celoživotního vzdělávání by v budoucnu mohly přibýt i takzvané mikrocertifikáty. Šlo by o krátké, například jednosemestrální kurzy, které by pořádaly vysoké školy. Koncept nedávno představili zástupci Univerzity Karlovy a ministerstev školství, pro místní rozvoj a práce a sociálních věcí.

Kurzy nebudou sloužit k nahrazení studijních programů univerzit. Jejich primárním cílem bude rozšířit zejména ty znalosti a dovednosti, které lidé budou potřebovat ke svojí práci. Na Univerzitě Karlově probíhají zatím pilotní kurzy. Ty budou následně otevřené studentům i široké veřejnosti. Zájemci o mikrocertifikát budou muset splnit určité vstupní podmínky.

„Potřeba moderního celoživotního vzdělávání a dlouhodobě konkurenceschopní absolventi a absolventky jsou pro českou ekonomiku zásadní. Aplikaci kurzů osvědčených mikrocertifikáty se na Univerzitě Karlově usilovně věnujeme,“ řekla rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

Mikrocertifikáty bude možné získat v celé řadě oborů. Převážně půjde o cizojazyčné, vícejazyčné či kurzy propojující znalosti z různých odvětví. Zájemci se díky nim snáz také například zorientují v nových trendech v oblasti energetiky, kybernetické bezpečnosti či používání umělé inteligence. Filozofická fakulta Univerzity Karlovy zvažuje použití mikrocertifikátů k učení méně obvyklých jazyků.

Kromě Univerzity Karlovy chtějí mikrocertifikáty začít využívat všechny veřejné vysoké školy, kterých je v Česku celkem 26. Časem by se mohly přidat i soukromé vysoké školy. Absolventi by vlastnictví certifikátu dokládali především díky elektronickému dokladu na platformě Europass.

Zdroj: Seznam Zprávy

Další články k tématu

Ženy jsou na technických oborech stále v menšině

Mezi studenty technických oborů je pouze 28 procent žen. Ještě o deset procent méně jich studuje informační a komunikační studia (ICT). Počty studentek na těchto oborech sice v posledních letech rostly, stále ale zůstávají doménou mužů. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Od roku 2001 narostl počet studentek studujících ICT z pěti procent na 18 procent. Mírný […]

číst více

Většina studentů se chce soustředit na rodinu i kariéru

Češti studenti neupřednostňují kariéru před rodinou, spíš než v korporátu chtějí pracovat v menší firmě. Vyplývá to z průzkum společnosti GTS Alive Group, která vydává studentské průkazy ISIC. Průzkum se vedle Česka uskutečnil ještě v dalších šesti zemích a účastnili se ho převážně vysokoškoláci. Průzkum konkrétně zjišťoval, jestli je pro studenty v budoucnu priorita kariéra nebo rodina. Pro 40 […]

číst více

IT firmám chybí odborníci, zaměstnávají kvůli tomu studenty

S rozmachem informačních technologií (IT) potřebují firmy stále více zaměstnanců. Odborníků na trhu práce je přitom nedostatek. Firmy proto začaly spolupracovat se středními školami a zaměstnávají středoškoláky už během studií. Samy si tak vychovávají budoucí odborníky v oboru. Firmy si postupně uvědomují, že zaměstnávat studenty má své výhody. Dokládá to počet pracovních nabídek pro studenty, který čítá […]

číst více