Praktické znalosti nebo jazyky. Univerzity připravují mikrocertifikáty

15. 1. 2024 | Uplatnění studentů a absolventů

mikrocertifikaty
Ke kvalifikačním kurzům, jazykovým školám a kurzům celoživotního vzdělávání by v budoucnu mohly přibýt i takzvané mikrocertifikáty. Šlo by o krátké, například jednosemestrální kurzy, které by pořádaly vysoké školy. Koncept nedávno představili zástupci Univerzity Karlovy a ministerstev školství, pro místní rozvoj a práce a sociálních věcí.

Kurzy nebudou sloužit k nahrazení studijních programů univerzit. Jejich primárním cílem bude rozšířit zejména ty znalosti a dovednosti, které lidé budou potřebovat ke svojí práci. Na Univerzitě Karlově probíhají zatím pilotní kurzy. Ty budou následně otevřené studentům i široké veřejnosti. Zájemci o mikrocertifikát budou muset splnit určité vstupní podmínky.

„Potřeba moderního celoživotního vzdělávání a dlouhodobě konkurenceschopní absolventi a absolventky jsou pro českou ekonomiku zásadní. Aplikaci kurzů osvědčených mikrocertifikáty se na Univerzitě Karlově usilovně věnujeme,“ řekla rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

Mikrocertifikáty bude možné získat v celé řadě oborů. Převážně půjde o cizojazyčné, vícejazyčné či kurzy propojující znalosti z různých odvětví. Zájemci se díky nim snáz také například zorientují v nových trendech v oblasti energetiky, kybernetické bezpečnosti či používání umělé inteligence. Filozofická fakulta Univerzity Karlovy zvažuje použití mikrocertifikátů k učení méně obvyklých jazyků.

Kromě Univerzity Karlovy chtějí mikrocertifikáty začít využívat všechny veřejné vysoké školy, kterých je v Česku celkem 26. Časem by se mohly přidat i soukromé vysoké školy. Absolventi by vlastnictví certifikátu dokládali především díky elektronickému dokladu na platformě Europass.

Zdroj: Seznam Zprávy

Další články k tématu

Podnikání po ukončení studia: Výhody a nevýhody

Podnikání po ukončení studia: Výhody a nevýhody

Podle zahraniční studie by si více než 60 procent studentů po absolvování studia přálo začít podnikat. Založit byznys bez předchozích zkušeností je však risk a mladí lidé mohou na vysoce konkurenčním trhu narazit. Ani tyto výzvy nezabrání některým nadšencům začít a v budoucnu třeba i uspět s vlastním podnikem. Počet startupů založených čerstvými absolventy roste den od …

Česko má největší podíl pracujících vysokoškoláků

Česko má největší podíl pracujících vysokoškoláků

Až 92 procent českých vysokoškoláků zároveň studuje i pracuje. Vyplývá to z analýzy projektu Eurostudent, který zpovídal vysokoškoláky ve 25 evropských zemích. Většina z nich bere práci jako nutnost, bez ní by si náklady studia nemohli dovolit. Řada českých vysokoškoláků proto pracuje na pozici, která nijak nesouvisí s jejich studijním oborem. Z průzkumu dál vyplývá, že čeští vysokoškoláci pracují …

Ne každý, kdo studoval „peďák“, učí. Absolventi najdou uplatnění i v IT

Ne každý, kdo studoval „peďák“, učí. Absolventi najdou uplatnění i v IT

V Česku dlouhodobě chybí učitelé. Pokud studujete nebo máte v plánu studovat na pedagogické fakultě, uplatnění ve škole najdete. V některých regionech dokonce lákají učitele na statisícové náborové příspěvky nebo obecní byty. S peďákem ale najdete uplatnění i mimo školství. Jaké je tedy uplatnění absolventů pedagogiky? Matematika a chemie nepatří mezi oblíbené předměty řady žáků i studentů. Právě učitelé …