"Praha je drahá, Češi apatičtí," říká o studiu v ČR britský student

5. 11. 2013 | Studium v zahraničí

James Pepper na semestr opustil svou alma mater a z Canterbury přijel studovat politologii na pražskou Univerzitu Karlovu. „Jazyková bariéra je tu pořád problém,“ shrnuje svou zkušenost.

Proč sis vybral Prahu?

Už jsem tu předtím jednou byl a jednoduše jsem se do Prahy zamiloval. Ani mě nezajímalo, jestli je ta škola dobrá, prostě jsem sem chtěl.

A jsi tedy se studiem spokojený?

Záleží, na co se ptáš. Výuka je skvělá, hodiny jsou kvalitou srovnatelné s Británií. Co se ale zázemí týče, to je vážně podprůměrné. Hlavně knihovna. V menze jsem ještě nebyl, ale vypadá hrozně. Stejně tak třídy, zejména počítačová učebna. Chodím na Fakultu sociálních věd do Jinonic a ta budova je hrozná. Hollar, druhá fakultní budova, je mnohem lepší.

Jsou nějaké rozdíly ve způsobu výuky mezi Anglií a Českem?

Na univerzitě v Kentu se víc soustředíme na diskusi, tady je to víc o přednášení vyučujících. Co se třeba domácích úkolů týče, tady se jde víc po povrchu. V Británii píšeme eseje, v Praze stačí třeba seznam četby.

Co z toho ti víc vyhovuje?

Z domácích úkolů? Britské eseje. Tady mi připadá, že nás těmi úkoly jen nutí dělat věci, které bychom měli dělat stejně.

A kde v Praze bydlíš? V bytě, nebo na koleji?

Mám ještě s jedním Britem a s jedním Němcem pronajatý byt v Praze 1. Je blízko náměstí Republiky a nedokážu si představit, že bychom bydleli na lepším místě. Našli jsme ten byt přes internet.

Byl jsi se podívat na kolejích?

Byl. Jsou lepší, než se o nich říká, ale stejně bych tam nevydržel bydlet víc než měsíc. Studenti, kteří jsou na Univerzitě Karlově na Erasmu, většinou bydlí na kolejích v Hostivaři. Asi se to tam dá vydržet, ale stejně: třeba nemají žádnou kuchyňku.

Jak vypadají koleje v Británii?

Mnohem lépe. Ale jsou taky mnohem dražší. Většinou mají čtyři lidé dohromady plně vybavenou kuchyň a nikdy s nikým nesdílíš pokoj. Jak jsem říkal, cena za tenhle komfort je dost vysoká, přibližně 9 až 12 tisíc korun na měsíc.

Přesto, že jsi už v Praze byl, překvapilo tě něco?

Asi ceny v supermarketech. Jsou dvakrát vyšší než v supermarketu v Británii. Nerozumím tomu, jak můžou být restaurace tak levné. Ty jsou tady zase dvakrát levnější než u nás. Celkově je ale Česká republika dražší než Anglie.

Co si myslíš o bezpečnosti v Praze?

Myslím, že to je v pohodě. Podle toho, co jsem viděl, bych řekl, že je tu hodně drobného zločinu, ale velmi málo násilných trestných činů. Potkávám hodně prostitutek a dealerů drog. Ale neviděl jsem ještě nikoho, koho by zmlátili a okradli.

Je to v Británii podobné?

Je tam taky hodně dealerů, ale obecně nejsou moc vidět. Kdyby prodávali drogy na ulici, za pár týdnů by je zavřeli. Aspoň v Canterbury a v Surrey by to tak bylo. V Praze mi někdo venku nabízí drogy snad každý večer. Když jsme předtím mluvili o cenách, tak mě napadá, že dokonce i některé drogy jsou v Praze dražší než v Británii.

Kde vidíš největší rozdíly mezi Českou republikou a Velkou Británií?

Je tady velká míra korupce a hrozně moc nekompetentních lidí. Třeba nedávno jsem jel tramvají a řidič si spletl trasu. Když si to uvědomil, najednou zastavil, začal hrozně křičet a vyhnal nás ven. V Británii by každý z nás dostal odškodné a řidiče by vyhodili. Tady se nad tím nikdo vůbec nepozastavil, všichni prostě vystoupili.

Umí Češi anglicky? Míváš problémy se dorozumět, třeba v obchodě?

Lidé pod třicet let většinou mluví velmi dobře. Lidé nad třicet většinou vůbec. Já osobně s tím zase tolik problémů nemám, protože umím trochu česky. Ale je těžké se seznámit. A cokoliv, co se řeší po telefonu, vzdávám dopředu. Štve mě, že kvůli téhle jazykové bariéře nemůžu hlouběji proniknout do české kultury.

Dokázal bys najít něco, co tady funguje lépe než v Británii?

Myslím, že Česká republika má obrovský potenciál. V rozletu jí brání hlavně podfinancování některých oblastí, stagnace a apatie. Něčemu tady vůbec nerozumím. Třeba marketing, který funguje v Británii, tu vůbec není. Hlouposti jako balení 1 + 1 zdarma v Praze člověk vůbec nevidí, přitom je to nejjednodušší reklama.

Kdybys měl Čechům dát jednu radu, co by to bylo?

Asi abyste zpřísnili právní kontrolu. Tím myslím, abyste posílili instituce, které mají dohlížet na ekonomický a politický systém.

Fotografie: archiv Jamese Peppera

Další články k tématu