POROVNÁNÍ OBORŮ: Informační studia a knihovnictví

15. 6. 2012 | O studijních oborech

Zajímá vás práce na počítačích, ale víte, že klasické IT obory vám nic neříkají? A co takhle vyzkoušet obor, který spojuje informační technologie a knihovnictví? Nabízí ho Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně a Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě.

BRNO

Absolventi Masarykovy univerzity jsou schopni využít své teoretické poznatky v knihovní a informační praxi. Dokážou využívat moderní informační a komunikační technologie. Ovládají metody a nástroje k vytváření knihovních a informačních fondů. Při úspěšném ukončení studia dostanou kromě diplomu také Dodatek k diplomu (Diploma Supplement) v anglickém jazyce, který je uznáván po celé Evropě. Byl zaveden pod záštitou Evropské unie a organizace UNESCO k ulehčení hledání pracovní pozice pro čerstvé absolventy.

Nabízené programy: Obor je nabízen prezenčně i kombinovaně v tříletém bakalářském a dvouletém navazujícím magisterském programu. Dále je ho možné studovat formou Celoživotního vzdělání. Studenti této formy mohou být za určitých podmínek přijati k řádnému studiu.

Přijímací řízení: Studenti musí úspěšně složit Test studijních předpokladů (TSP), který se každoročně koná o některém květnovém víkendu. K dispozici jsou dva termíny v Brně a jeden v Bratislavě. Starší verze testů si můžete prohlédnout zde.

Statistika: Viz údaje za rok 2011/2012 v tabulce níže. Statistika 2011/2012

Webová adresa: http://kisk.phil.muni.cz/…y-bc-mgr-czv

OPAVA

Na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě si mohou jak studenti bakalářského programu, tak studenti navazujícího magisterského programu, vybrat ze dvou nabízených oborů.

Nabízené programy: Tříletý bakalářský studijní program nabízí obory Knihovnictví a Informační studia se zaměřením na knihovnictví. Dvouletý navazující magisterský program nabízí obory Informační a knihovnická studia a Knihovnictví se zaměřením na veřejné knihovny komunitního typu. Všechny zmíněné obory je možné studovat jak formou prezenční, tak formou kombinovanou.

Přijímací řízení: Kritériem pro přijetí do obou bakalářských oborů je splnění určité bodové hranice v rámci Národních srovnávacích zkoušek (NSZ) a to z testu Obecné studijní předpoklady.

Statistika: Viz údaje za rok 2011/2012 v tabulce níže. 2011/2012

Webová adresa: http://www.slu.cz/fpf/cz/uchazeci.

PRAHA

Bakalářský obor Informační studia a knihovnictví se vypisuje ve spolupráci s Vyšší odbornou školou informačních služeb (VOŠIS). Prvních třicet uchazečů bude přijato ke studiu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a dalších šedesát bude přijato ke studiu na VOŠIS.

Nabízené programy: Tříletý bakalářský a dvouletý navazující magisterský program v kombinované i prezenční formě.

Přijímací řízení: První kolo přijímacího řízení je písemné. Skládá se ze dvou částí. První je znalostní test, u kterého si může uchazeč vybrat buď humanitní zaměření, nebo výpočetní techniku a druhá je test obecných studijních předpokladů. Druhé kolo je ústní. Zde student prezentuje svou motivaci ke studiu a základní oborou literaturu.

Statistika: V akademickém roce 2011/2012 bylo ke studiu přijato 90 ze 347 uchazečů. V letošním roce byl počet uchazečů 229.

Webová adresa: http://uisk.ff.cuni.cz/.

Zdroje obrázků: sxc.hu a internetové stránky jednotlivých fakult