POROVNÁNÍ OBORŮ: Etnologie

23. 5. 2008 | O studijních oborech

Etnologie zní českým uším atraktivně, téměř dobrodružně. V České republice je také možné ji studovat jen na dvou místech. Co můžete očekávat od studia? Běhání po pralese a sledování domorodců? Nebo návštěvy na českých folklorních událostech? Následující přehled vám pomůže se zorientovat. Pozn. Článek byl aktualizován dne 12. 11. 2009 (-bel-)

Masarykova univerzita v Brně, Filozofická fakulta: Ústav evropské etnologie Charakteristika oboru Brněnská etnologie je specializovaná především na tradiční kultury Čech, Moravy a Slezska. Přednášky a semináře se zaměřují hlavně na vzájemná propojení kultur a života evropských národů.

Studium Etnologii lze v Brně studovat v tříletém prezenčním bakalářském a navazujícím dvouletém magisterském programu, jednooborově i dvouoborově. Studenti musí povinně absolvovat muzejní praxi, odbornou exkurzi a dva terénní výzkumy.

Požadavky k přijímací zkoušce Přijímací zkoušky jsou pouze písemné a skládají se z testu obecných studijních předpokladů a oborového testu. Ten je zaměřen především na všeobecné znalosti z kulturní historie a zeměpisu na středoškolské úrovni. Dále se doporučuje seznámit se s etnologickou literaturou uvedenou na webových stránkách ústavu. Zájemci mohou využít dvoudenního dubnového kurzu, který je koncipován jako příprava na přijímací zkoušky.

Názor studenta „Brněnská etnologie je zaměřena zejména na Moravu. Je sice dobré vědět, že na Moravě existuje přetrvávající lidová kultura ve formě folklorismu, ale pokud očekáváte, že se dozvíte například něco o zvyklostech severoamerických indiánů, vúdú či magii, tak vás to do jisté míry zklame. Mnohé přednášky jsou také více o badatelích než o samotných objektech etnologického zájmu.“ Milan Š., student druhého ročníku.

Šance na přijetí (informace k 2007/2008) na FF MU: 41%

Více informací Ústav evropské etnologie

Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta: Ústav etnologie Charakteristika oboru Cílem prvních roků studia je především připravit studenty na magisterské studium zaměřené na studium obecné a evropské (české) etnologie a folkloristiky. Výzkumná činnost se zaměřuje na Česku republiku. Ústav spolupracuje s mnoha evropskými odbornými pracovišti.

Studium Pouze jednooborově lze studovat jen etnologii se specializací na vietnamistiku. Dvouoborově lze etnologii studovat v kombinaci např. s různými jazyky nebo politologií.

Podmínky přijímacího řízení Přijímací zkouška probíhá pouze ústně, a to na základě předloženého seznamu odborné literatury (seznam na stránkách ústavu). Uchazeč by měl rovněž prokázat odpovídající znalosti z dějepisu a zeměpisu na středoškolské úrovni a měl by prokázat dostatečnou motivaci ke studiu.

Uplatnění absolventů Absolventi oboru etnologie se mohou uplatnit na vědeckých a odborných oborových pracovištích, ve státní správě, kulturních zařízeních či sdělovacích prostředcích.

Šance na přijetí (informace k 2007/2008) na FF UK: 23%

Více informací Ústav etnologie

Zdroj k šancím na přijetí: Tutor