Podnikání po ukončení studia: Výhody a nevýhody

30. 10. 2022 | Uplatnění studentů a absolventů

Podnikání po ukončení studiaPodle zahraniční studie by si více než 60 procent studentů po absolvování studia přálo začít podnikat. Založit byznys bez předchozích zkušeností je však risk a mladí lidé mohou na vysoce konkurenčním trhu narazit. Ani tyto výzvy nezabrání některým nadšencům začít a v budoucnu třeba i uspět s vlastním podnikem. Počet startupů založených čerstvými absolventy roste den od dne. Zmíněný úspěch čeká ale jen některé z nich. Než se sami rozhodnete začít podnikat, ujasněte si, jaké jsou výhody a nevýhody toho, když si založíte vlastní podnik hned po ukončení studia.

Výhody

Finanční svoboda

Někteří čerstvý absolventi mají výhodu finančního zázemí. Konkrétně se mohou například na čas uchýlit zpátky k rodičům a ušetřit peníze, které by jinak vynaložili za nájem.  Díky této finanční svobodě pak můžou rozjet svůj byznys.

Dostatek času

Jako absolvent máte čas na to si svůj budoucí podnik v klidu naplánovat. Nejspíš vás ještě netíží hypotéka a nemusíte se zatím starat o rodinu. Díky tomu můžete pracovat tvrdě a čelit i případným nezdarům.

Žádný nátlak z předchozího zaměstnání

Začít podnikat hned po dokončení studia znamená, že jste stále ještě otevřeni novým nápadům, a naopak nejste ještě „zdeformovaní“ pracovním trhem. Pokud máte inovativní nápady, které můžete zpeněžit v podnikání, máte dokonce větší šanci uspět na trhu než podnikatelé, kteří se zuby nehty drží již zavedených postupů a tradic.

Vyčníváte z davu

Nastoupit po dokončení studia do práce může každý. Jen někdo ale po absolvování dokáže založit vlastní podnik. Tím vystoupí z davu a přiláká na sebe pozornost. Všimnout si ho mohou potenciální investoři ale také budoucí zaměstnavatelé.

Síť kontaktů

Čerstvý absolvent zpravidla nemá tak rozsáhlou profesní síť kontaktů jako zkušení podnikatelé. Dobrá zpráva je, že existují organizace i jednotlivci, kteří se zaměřují právě na vznikající startupy a nabízí jim podporu v podobě poradenství i financí. Účastnit se můžete také soutěží, které podporují vlastní podnikání a nové, inovativní nápady mladých lidí.

Nevýhody

Dluhy či chybějící úspory

Pokud jste se kvůli studiu zadlužili, budete po absolvování školy čelit tlaku na výdělek. Za takových okolností vám možná bude chybět odvaha pustit se do rizikového podnikání. Místo toho se budete raději poohlížet po práci, kde budeme mít finanční jistoty. Obdobný problém představují chybějící úspory, které by se daly použít jako kapitál do začátku podnikání. Bez něj se většina nových podniků neobejde.

Žádný osobní život

Založit vlastní úspěšný podnik není nic jednoduchého. Nejtěžší bývají začátky, kdy je nutné práci obětovat spoustu času.  Začínajícím podnikatelům tak hrozí, že přijdou o osobní život a nebudou stíhat starat se o sebe tak, jak by si jejich tělesné i duševní zdraví zasluhovalo.

Nedostatek zkušeností

Čerství absolventi vysokých škol často postrádají zkušenosti potřebné k vedení podniku a řešení problémů. Z toho důvodu řada startupů zkrachuje dřív, než může pořádně začít. Kvůli nedostatečné praxi a chybějícím zkušenostem mnozí mladí podnikatelé čelí problémům, s nimiž si nedokážou poradit. Proto je dobré mít aspoň nějakou předchozí pracovní zkušenost, než se pustíte do budování svého vlastního podniku.

Zdroj: College Cures

Další články k tématu

Češi chtějí v zaměstnání flexibilitu, důležité je i ocenění

Češi chtějí v zaměstnání flexibilitu, důležité je i ocenění

Pandemie covidu měla dopad na pracovní trh a také na požadavky zaměstnanců. Ti stále častěji chtějí flexibilitu, delší dovolenou a jiné zaměstnanecké benefity. Podívali jsme se na to, co nejčastěji požadují čeští a britští zaměstnanci po svých zaměstnavatelích a co ovlivňuje jejich výběr práce. Jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru zaměstnání je pro mladé Brity ve …

Program Empower pomůže studentkám, které chtějí podnikat

Program Empower pomůže studentkám, které chtějí podnikat

Agentura JIC zahájila rozvojový program Empower určený pro studentky i nestudentky, které chtějí rozjet vlastní byznys. V rámci šesti bloků se účastnice programu setkají úspěšnými podnikatelkami a získají praktické znalosti potřebné pro vstup do světa podnikání. Program je výběrový s kapacitou pro 15 zájemkyň. V rámci přihlášky můžou ženy představit svůj podnikatelský záměr nebo již existující projekt. Cena …

IT firmám chybí odborníci, zaměstnávají kvůli tomu studenty

IT firmám chybí odborníci, zaměstnávají kvůli tomu studenty

S rozmachem informačních technologií (IT) potřebují firmy stále více zaměstnanců. Odborníků na trhu práce je přitom nedostatek. Firmy proto začaly spolupracovat se středními školami a zaměstnávají středoškoláky už během studií. Samy si tak vychovávají budoucí odborníky v oboru. Firmy si postupně uvědomují, že zaměstnávat studenty má své výhody. Dokládá to počet pracovních nabídek pro studenty, který čítá …