Počet středních škol klesá. Může za to i nižší porodnost

6. 5. 2022 | Aktuality

Počet středních škol klesáPočet škol s maturitními obory za deset let klesl o 13 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Cermat. Důvodem je pravděpodobně demografický vývoj a pokles porodnosti. Nejvíce se snížil počet lyceí a učilišť s maturitními obory, přibližně o 33 procent.

V současnosti mají studenti největší výběr středních odborných škol, jichž je celkem 717. Jejich počet od roku 2011 klesl zhruba o deset procent. Nástavbové studium je dostupné na 231 školách. Před deseti lety to bylo o 12 procent více.

Ještě větší pokles zaznamenala lycea a učiliště s maturitou. Lyceí je nyní 135 oproti dřívějším 203 a počet učilišť klesl dokonce o víc než čtvrtinu. Mírný pokles je naopak v počtu gymnázií. Od roku 2011 jich ubylo 13. Týká se to ale jen čtyřletých a osmiletých gymnázií. Těch šestiletých naopak přibylo. V roce 2011 mohli studenti volit z 52 šestiletých gymnázií, letos mohou vybírat ze 64.

Víc jak polovina maturantů absolvovala střední odbornou školu

Až do roku 2018 počet studentů středních škol v Česku soustavně klesal. Trend se ale v posledních letech otočil. Zatímco v minulém školním roce bylo 420 tisíc středoškoláků, letos je jich zhruba 446 tisíc. Studenti častěji míří gymnázia a střední odborné školy, méně často než v minulosti pak na lycea, učiliště a nástavby. Na středních odborných školách letos dělalo maturitu 50,9 procenta všech studentů, na gymnáziích to bylo 30,2 procenta.

Letos se k maturitě hlásí celkem 73 774 studentů, z nichž 70 084 zkoušku skládá poprvé. Stejně jako v minulých letech mají studenti povinnou zkoušku z češtiny a dále si vybírají mezi matematikou a cizím jazykem. Větší zájem je stabilně o maturitu z cizího jazyka, kterou si vybralo 82,6 procenta maturantů. Ti nejčastěji volí angličtinu. Naopak zájem o maturitu z matematiky klesá, vybralo si ji pouze 17,4 procenta studentů, přibližně o dvě procenta méně než loni.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Na vysokou jedině z gymplu? Není to podmínka!

Na vysokou jedině z gymplu? Není to podmínka!

Vysokoškolské prostředí je stejně rozmanité jako kterékoliv jiné. Studenti pochází z rozličných sociálních zázemí ale také z různých středních škol. A třeba i z učilišť. Kolik takových studentů míří na vysoké školy? Národní ústav pro vzdělávání před třemi lety uveřejnil výsledky dotazníkového šetření, v rámci kterého zjišťoval, jak se tři roky po maturitě daří absolventům středních škol na trhu …