Pět situací, kdy ztrácíte status studenta

26. 6. 2023 | Studentský život

status studentaBlíží se konec školního roku, jarní termín maturit už je za námi a řada vysokoškoláků už má za sebou také bakalářské či magisterské státnice. S koncem studia a ztrátou statusu studenta se mimo jiné pojí také nové finanční povinnosti, jako je placení sociálního a zdravotního pojištění. Kdy přesně tedy status ztrácíte a jak si ho můžete prodloužit?

Odmaturoval/a jsem

Úspěšně jste složili maturitní zkoušku? Status studenta máte až do konce prázdnin, pokud nezačnete pracovat. Nárazové brigády se nepočítají, o status studenta byste přišli jenom v případě, že byste pracovali celý jeden měsíc a vykonávali výdělečnou činnost. Tím je myšleno, že pracujete například jako OSVČ nebo vykonáváte činnost, která zakládá účast na nemocenském pojištění. Zpravidla se jedná o hlavní pracovní úvazky a u dohodářů o výdělek nad určitou částku. Neplatí to ale, pokud se chystáte studovat dál i po maturitě a jste přijati na vysokou školu nebo vyšší odbornou školu. V takovém případě můžete o prázdninách vydělávat podle libosti.

Neodmaturoval/a jsem

O status studenta nemusíte nutně přijít ani v případě, že nesložíte maturitní zkoušku. Záleží ale na důvodu. Pokud jste neodmaturovali kvůli nemoci, jste považováni za studenta až do dne vykonání zkoušky v náhradním termínu. Jestliže se vám zkouška jednoduše nepovedla, máte status studenta až do konce prázdnin, stejně jako úspěšní maturanti. Přihlásit se pak až do 26. června můžete k podzimnímu termínu maturitní zkoušky, který se uskuteční v září a slouží jako opravný i náhradní termín. Didaktické testy proběhnou od 1. do 10. září, profilová část pak od 1. do 20. září. Pamatujte, že opravnou zkoušku skládáte jen v té části maturity, ve které jste neuspěli.

Odstátnicoval/a jsem

Pokud máte za sebou státnice, ať už ty magisterské nebo bakalářské, ztrácíte status studenta měsíc po termínu státnic. Pro příklad: státní závěrečnou zkoušku jste složili 7. června, status studenta máte až do 30. července. Neplatí to ale v případě, že hodláte v studiu pokračovat na jiné škole. Pokud je zápis do následujícího studia tři měsíce od termínu státnic, status studenta během této doby neztratíte.

Vykonal/a jsem absolutorium

Trochu jiná pravidla platí pro studenty vyšších odborných škol. Studentem v případě VOŠ přestáváte být den po úspěšném vykonání absolutoria. Pokud jste závěrečné zkoušky úspěšně nesložili a vedle VOŠ už jinou školu nestudujete, přestáváte být studentem poslední červnový den. U 3,5letých programů potom poslední lednový den.

Chystám se na pomaturitní studium jazyků

Pokud jste odmaturovali a zatím se nechystáte na vyšší odbornou nebo vysokou školu o status studenta ani tak nemusíte přijít. Variantou je také pomaturitní studium jazyků. Důležitým termínem je v tomto případě konec kalendářního roku. Do té doby totiž musíte k pomaturitnímu studiu nastoupit, abyste nepřišli o status studenta. Musí jít o denní studium po celý školní rok a škola musí mít akreditaci ministerstva školství. Jak upozorňuje web Pomaturitě.cz ve skupině by nemělo být více než 18 studentů a v průběhu školního roku musíte absolvovat nejméně dvacet 45minutových vyučovacích hodin. Na ukončování studia se vztahují stejné podmínky jako po maturitní zkoušce, tedy platí, že studentem jste až do konce letních prázdnin po ukončení pomaturitního studia.

 

Zdroje: Kamopomaturite.cz, Finance.cz, Novinky.cz

 

 

Další články k tématu

Jak napsat úspěšné odvolání, když vás nevezmou na vysokou školu

Jak napsat úspěšné odvolání, když vás nevezmou na vysokou školu

Dopisem o nepřijetí vaše cesta na vysokou školu končit nemusí. Každý zájemce o studium má totiž možnost se proti výsledkům přijímacích zkoušek odvolat. Kdy máte největší šanci s odvoláním uspět? A co by v něm rozhodně nemělo chybět? Důležité termíny Jakmile budete vyrozuměni o nepřijetí, začne plynout lhůta pro podání odvolání. Vyrozuměním je myšlen oficiální dopis od …

Neudělal jsem zkoušku, co teď?

Neudělal jsem zkoušku, co teď?

V prvním ročníku studia vám může připadat, že pokud se vám nepodaří splnit předmět, je to konec světa. Ve skutečnosti je to ale mnohem častější jev, než by se mohlo zdát. Na tyto situace jsou připravené i vysoké školy. Jestli jste se tedy dostali do situace, kdy jste například vybouchli u zkoušky a další termín zatím …

Bezpečná MENDELU. Brněnská univerzita spustila nový web

Bezpečná MENDELU. Brněnská univerzita spustila nový web

Jak řešit sexuální obtěžování a šikanu? A co to vůbec šikana je? Odpovědi a rady bude studentům a akademikům Mendelovy univerzity v Brně nově nabízet web Bezpečná MENDELU. „Mendelova univerzita v Brně považuje bezpečné studijní a pracovní prostředí za jednu z klíčových priorit. Sexuální obtěžování, stejně jako šikanu či jiné nevhodné chování na půdě univerzity netolerujeme …