Pět otázek pro... Stanislava Bernarda

26. 3. 2012 | Stojí za přečtení

Jméno Bernard si každý hned spojí s podnikatelským úspěchem českého rodinného pivovaru. Jeho majitel, Stanislav Bernard, se ovšem kromě pivovarnictví zajímá také o média, marketing a public relations. Všechny tyto obory jsou poměrně vzdálené tomu, co studoval na vysoké škole. Více o jeho studentských letech si můžete přečíst právě teď v našem speciálu Pět otázek pro.

Jakou vysokou školu jste studoval a proč jste se pro ni tehdy rozhodl?

Vystudoval jsem Vysokou školu dopravní v Žilině a vybrat jsem si ji musel, protože jsem studovat chtěl, ale z politických důvodů jsem nemohl jít na jinou školu. Dojížděl jsem tedy z Opavy do Žiliny na školu, která mne mnoho nebavila, ale jiné možnosti tehdy nebyly.

Co všechno Vám dalo studium na vysoké škole z hlediska Vaší dnešní profese?

Člověk získává jakýsi rozhled, naučí se správně spoustu věcí, naučí se je používat. Vystudoval jsem obor elektro na dopravní škole. Dnes mne nejvíce baví a zajímá marketing, reklama a PR. Samozřejmě, že jsem v začátcích podnikání musel dělat i mnoho jiných věcí, každodenních maličkostí, rozhodnutí. Naštěstí se dnes věnuji především tomu, co mne baví.

Kdybyste si dnes mohl vybrat znovu, co byste studoval a kde?

Nevím, srovnáváme nesrovnatelné. Tehdy byla totalita, o všem se rozhodovalo s politickým podtextem. Dnes bych asi využil možnosti studovat někde ve světě, naučil se jazyky a jistě by to byly obory blízké tomu, co dělám dnes.

Co se Vám vybaví, když se někdo zeptá na Váš „studentský život“?

Bezstarostnost, děvčata, spoustu flámů, rodiče, mládí, také někteří profesoři, kamarádi. Ale také nemožnost vycestovat, nesvoboda, improvizace v oblékání i životě. Když to převedu na pivo, kvalita i pestrost je dnes mnohem větší, ale možná jsme jich tehdy mohli vypít více. (smích)

Co byste vzkázal či poradil těm, kdo se chtějí hlásit na obor, který jste studoval Vy, popřípadě uvažují o podobné profesionální drá­ze?

Nelze nikomu radit, co má či nemá studovat. Jedině snad to, že by si vždy měli vybrat takový obor, kterým se budou bavit. Pokud vás studium a následně práce baví, můžete v ní něco dokázat, pokud ne, je lepší ji nedělat a najít si něco jiného.