Pět otázek pro... Mirku Spáčilovou

8. 3. 2012 | Stojí za přečtení

Přední česká filmová kritička Mirka Spáčilová měla o svém povolání jasno od mládí. Chtěla zkrátka psát. Sen se stal skutečností už během studia, kdy nastoupila do oddělení kultury Svobodného slova. Zde se kromě televizní a filmové kritiky věnovala i divadlu. V současné době působí obávaná recenzentka v Mladé Frontě jako vedoucí kulturní redakce. Jak prožila Miroslava Spáčilová vysokoškolské studium?

Jakou vysokou školu jste studovala a proč jste se pro ni tehdy rozhodla?

Fakultu žurnalistiky UK. Chtěla jsem psát a jiná tehdy nebyla.

Co všechno Vám dalo studium na vysoké škole z hlediska Vaší dnešní profese?

Skoro nic – kromě manžela, tehdy spolužáka, a pár dalších zajímavých lidí. Všechno podstatné z profese mě naučili až ve Svobodném slově.

Kdybyste si mohla vybrat dnes znovu, co byste studovala a kde? Volila byste např. možnost studia v zahraničí?

Profesi bych neměnila, ale chtěla bych si úvodní praxi odbýt v reklamní agentuře, to je nejlepší škola rychlosti, nasazení a nápadů směstnaných třeba jen do tří slov.

Mirka Spáčilová rozmlouvá s Fero Feničem Zdroj: fdb.cz

Mirka Spáčilová rozmlouvá s Fero Feničem Zdroj: fdb.cz

Co se Vám vybaví, když se někdo zeptá na Váš „studentský život“?

Dva velice veselé roky na koleji, pokus o studentské divadlo poezie, které nám vzápětí zakázali, a další dva roky individuálního studia už po svatbě a narození dcery, kdy se veselé večírky se spolužáky jen přesunuly z koleje do naší garsonky.

Co byste vzkázala či poradila těm, kdo se chtějí hlásit na obor, který jste studovala, popřípadě uvažují o podobné profesionální drá­ze?

Ať se naučí dokonale česky. Všechno ostatní lze získat v praxi, ale kdo si není jist třeba jen z tisíciny v pravopisu, nemá šanci.

Foto: idnes.cz a fdb.cz