Pět otázek pro... Michala Viewegha

5. 12. 2009 | Stojí za přečtení

Cílem naší nové rubriky „Pět otázek pro…“ je ukázat, že absolvování vysoké školy nemusí, ale může hrát významnou roli v budoucí profesní kariéře. Doufáme, že mezi našimi respondenty najdete své oblíbence a že rozhovory vám budou zároveň příjemným zpestřením i inspirací. Začínáme mini-rozhovorem se spisovatelem Michalem Vieweghem.

Michal Viewegh patří bezpochyby k nejpopulárnějším českým spisovatelům současné doby. Ačkoliv mu není ani půl století, dostal se už i do maturitních otázek, jeho díla jsou oblíbená všemi generacemi čtenářů a žádný literární kritik si je nedovolí ponechat bez komentáře. Co vlastně tento známý autor studoval, jak na léta na vysoké škole vzpomíná a jak mu studium pomohlo v jeho kariéře? Zeptali jsme se za vás…

1) Jakou vysokou školu jste studoval a proč jste se pro ni tehdy rozhodl?

Nejprve jsem dva roky přežíval na Vysoké škole ekonomické v Praze, kam jsem se přihlásil víceméně z bezradnosti: nic jsem neuměl, nic moc mě nebavilo. Tam jsem začal víc číst a taky psát první povídky. Po dvou letech jsem na vlastní žádost studia ukončil – a později byl přijat na FF UK v Praze, obor český jazyk a literatura – pedagogika. Nedělal jsem si o tehdejší (1983) Karlově univerzitě žádné velké iluze, ale bylo to přece jen lepší než politická ekonomie socialismu.

2) Co Vám dalo studium na vysoké škole z hlediska Vaší dnešní profese?

Dozvěděl jsem se něco dalšího o životě a taky něco o české literatuře – ale to jen díky několika světlým výjimkám (v oné říši stínů), jako byla paní docentka Janáčková. Díky těm ostatním jsem pochopil, co literatura není.

3) Kdybyste si mohl vybrat dnes znovu, co byste studoval a kde? Volil byste např. možnost studia v zahraničí?

Volil bych především jinou dobu. Svobodnou.

4) Co se vám vybaví, když se řekne „studentský život”?

Špatné jídlo a víno, podnájmy, koleje, velká kamarádství, iracionální nadšení, neumělý, leč vášnivý sex, existenční starosti…

5) Co byste vzkázal těm, kteří se chtějí hlásit na obor, který jste studoval vy, popř. uvažují o podobné profesionální drá­ze?

Neexistuje vysoká škola pro spisovatele, jen kursy tvůrčího psaní. Ty dobré mohou být pro každého začínajícího spisovatele užitečná zkušenost, ale číst a psát je stejně důležitější.

Děkujeme za rozhovor!

Zdroj fotografií: Viewegh.cz