Pět měsíců do maturity: Na co se teď zaměřit

13. 1. 2014 | Rady maturantům

Končí první pololetí. Přihlášky k maturitě jsou už podané a i na ty flegmatičtější studenty brzy začne doléhat krátící se čas do zkoušky dospělosti. Jak si rozplánovat závěrečných pět měsíců?

lednu dělá studentům kromě maturity starosti ještě ukončení klasifikace a podávání přihlášek na vysokou školu. Pokud ještě nejste rozhodnutí, kam si podat přihlášku, vyplatí se věnovat nějaký čas průzkumu a zjišťování informací, i kdyby učení na maturitu mělo jít na chvilku do pozadí – přeci může jít o jedno z nejzásadnějších rozhodnutí v životě. V průběhu ledna a února probíhají na vysokých školách dny otevřených dveří, kde se můžete seznámit s prostředím školy, potkat se s potenciálními spolužáky a na ledacos se zeptat. Seznam termínů dnů otevřených dveří najdete na webových stránkách Jobs.cz. Vypravit se můžete také na pražský veletrh pomaturitního vzdělávání Gaudeamus, který se bude konat 28. – 29. ledna. Zkuste si promluvit s někým, kdo váš vybraný obor studuje. Je dobré se rozhodovat také podle přijímacích zkoušek a vlastního odhadu, kam se dokážu dostat se svým percentilem.

Tip: Jak vybrat ten správný obor pro mě? Radí lektor přípravných kurzů Martin Víta

Pokud se chcete hlásit na obor, kde jsou součástí přijímacího řízení národní srovnávací zkoušky, opravdu se vyplatí napřít nyní co nejvíce energie do přípravy na ně, ať se můžete přihlásit na co nejdřívější termín. Čím dříve například na testy obecných studijních předpokladů půjdete, tím menší bude konkurence – napoprvé to studenti jdou často jen zkusit a vypraví se ke zkoušce třeba zcela bez přípravy. Zato na květnových termínech už bude více „soupeřů“, kteří už nějaký termín za sebou mají a kteří věnovali více času přípravě.

Termíny konání národních srovnávacích zkoušek najdete na webu společnosti Scio.

únoru se už však vraťte k maturitním přípravám. Kompletujte si otázky, i kdybyste je neměli zpracovávat sami, ale jen se seznamovat třeba se zpracovanými otázkami z internetu. Není potřeba se je učit hned ze začátku důkladně, stačí letmé seznámení, ať máte v dalších týdnech co opakovat a co prohlubovat. Myslete také na to, že internet není nejdůvěryhodnější zdroj a že v materiálech k maturitě, které tam najdete, jsou velmi často chyby. Je dobrý nápad stáhnout si maturitní otázku třeba ve třech různých variantách, a pokud bude v informacích nějaký nesoulad, dohledat si, která verze platí. Současně se tak otázku lépe naučíte. I odpočívat se dá efektivně, můžete si třeba přečíst knihu nebo se podívat na film, který vám pomůže u zkoušky z češtiny. Čtěte, ať máte co napsat do seznamu literatury k maturitní zkoušce. Také si zkuste některá vzorová zadání společné části maturitní zkoušky dostupná na stránkách nové maturity, ať zjistíte, jak na tom jste.

Databázi zpracovaných maturitních otázek najdete například na www.maturitniotazky.cz.

březnu už se učení na maturitu skutečně nedá uniknout. Najděte si v každé maturitní otázce něco, co vás opravdu zajímá (pokud nic takového není, přeci jen to zkuste – a nebo si najděte něco, o čem se rozhodnete, že vás to zajímat bude). To si nastudujte více do hloubky. Budete tak mít jistotu, že dokážete u maturity o něčem chvilku souvisle mluvit. Konec března je současně nejzazší datum, dokdy může žák předat řediteli školy svůj seznam vybraných literárních děl.

Je důležité opakovat si to, co už umíte. Než se pustíte do nové maturitní otázky, proleťte očima část toho, co jste již prošli. Napište si osnovy maturitních otázek, ať má váš projev nějakou strukturu, ať se vám otázka lépe pamatuje a pro vás samotné je přehlednější. Pokud jste trémisti, vymyslete si první věty ke každé otázce, ať víte, jak začít. I tomu pomůže osnova.

Většině lidí se lépe učí, když mohou učivo někomu převykládat nebo když je někdo zkouší. Domluvte se se spolužáky, kamarády nebo rodiči, ať si navzájem pomůžete.

Pro duben platí vesměs totéž co pro březen. Pozor – vše záleží také na vaší škole. Od 1. dubna totiž na některých školách již mohou probíhat praktické a písemné zkoušky profilové části.

Pokud jste ve fázi opakování, ke každé otázce máte v hlavě připravenou nějakou strukturu projevu, dočítáte literaturu, zkoušíte vzorové úlohy ke společné části, nebo jste si je už vyzkoušeli, pokud doplňujete mezery a prohlubujete to, co už víte, nemáte se čeho bát. Zkuste se nepřetahovat, občas myslet na odpočinek a zbytečně se nestresovat. Pokud nestíháte a spousta otázek vám ještě chybí, nepanikařte, nezoufejte, udělejte si plán a držte se ho – stále není vše ztraceno.

Tip: Učitel Martin Císař: Maturitu lze zvládnout i po třech týdnech učení. Pokud jste chytří.

Tip: Tipy a rady k maturitě od osmi úspěšných maturantů

Přesné termíny konání maturitních zkoušek najdete na oficiálních stránkách maturity V letošním roce začne společná část maturitní zkoušky 2. května, a to didaktickým testem z matematiky a písemnou prací z angličtiny. Pátého května bude didaktický test a písemná práce z českého jazyka, den nato didaktický test z angličtiny a písemné práce z francouzštiny či ruštiny. Sedmého května probíhá kompletní zkouška z němčiny a španělštiny a o dva dny později končí tato část zkoušek didaktickým testem z francouzštiny a ruštiny.

Profilová část zkoušek se může konat od 16. května do 10. června. Květen a červen jsou také měsíce, ve kterých většinu studentů čekají přijímací zkoušky na vysoké školy. A pokud se vše podaří, pak už zbývá užít si ty nejdelší prázdniny, které jste dosud zažili.

Přejeme hodně úspěchu!

Zdroj: webové stránky nové maturity

Zdroj fotografie: Shutterstock

Další články k tématu

Franta se nikdy neučil, přesto odmaturoval. Zvládni to jako Franta!

Franta se nikdy neučil, přesto odmaturoval. Zvládni to jako Franta!

Franta studoval na gymnáziu v Praze. Náročným čtyřletým studiem tak nějak proplul. Na školu šel hlavně proto, že to chtěli jeho rodiče a sám věřil, že ho právě gympl nejlíp připraví na následné studium na univerzitě. Bavily ho počítače a videohry a svou budoucí vysokoškolskou kariéru viděl právě v této oblasti. Jenže na gymplu ho čtyři roky …

Seznam literatury k ústní maturitě: Místo knihy raději video!

Seznam literatury k ústní maturitě: Místo knihy raději video!

Nervozita stoupá. Písemné testy už jsou napsány, a maturanty čeká už jen ústní část, poslední krok ke složení zkoušky dospělosti. Velkým strašákem je seznam dvaceti literárních děl ke zkoušce z českého jazyka. Pokud nestíháte přečíst všechny knihy, nebo je naopak už máte dávno přečtené a nic už si z nich nepamatujete, přinášíme vám čtyři tipy, jak se na …

Deset klasických děl k maturitě

Deset klasických děl k maturitě

Chystáte se k maturitě a děsí vás seznam četby? Vybrali jsme pro vás deset klasických děl napsaných před rokem 1950, které vás budou bavit! Jde o knihy, které mají co nabídnout i dnešním čtenářům, a v některých případech jde o naprosté průkopníky žánru. A bonus navíc, některé z nich zvládnete přelouskat za jedno odpoledne. 1984 (George Orwell, 1949) …