Otevřete ústa, prosím! V Ostravě začnou učit budoucí zubaře

27. 9. 2023 | O studijních oborech

studium stomatologie v Ostravě
Už zhruba za měsíc zahájí Ostravská univerzita (OSU) výuku nového studijního programu zubní lékařství. Akreditaci obor dostal zatím na tři roky. Zájemci mohou podávat přihlášky až do 14. října. Přijmout chce škola celkem dvacet uchazečů.

„Je to pro mě potěšující, nikoli však překvapivá zpráva. Přípravu programu stomatologie jsem bedlivě sledoval, a proto jsem věděl, že jsme materiálně, personálně a odborně dobře nachystaní. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na přípravě podíleli,“ komentoval získání akreditace rektor univerzity Petr Kopecký.

„Je to skvělá zpráva hlavně pro ty občany, kteří dlouhodobě nemohou sehnat pro sebe nebo svého rodinného příslušníka zubního lékaře. Věřím, že naši absolventi do značné míry pomohou s nepříznivou situací s dostupností termínů u zubních lékařů v našem regionu,“ vyzdvihl důležitost oboru Rastislav Maďar, děkan lékařské fakulty, kde se obor bude vyučovat.

Zubní lékařství na Ostravské univerzitě je pětiletý magisterský obor. První dva roky se budou studenti připravovat na praxi v nově vybudovaném zázemí na fakultě. Ve třetím roce se během klinické praxe přesunou do Fakultní nemocnice Ostrava.

„Už teď máme pro studenty připravené tři nové, kompletně vybavené ambulance, postavené speciálně pro výuku stomatologů. Postupně na oddělení vybudujeme ještě další ordinace se zubařskými křesly i moderní laboratorní zázemí. Klinickou praxi rozhodně zajistíme v plném rozsahu,“ slibuje ředitel nemocnice Jiří Havrlant.

Přímo na škole se pak studenti budou učit na takzvaných fantomech. Ty budou studenti využívat k procvičování jednotlivých zákroků a tréninků zručnosti. Na fakultě vznikla také zubní laboratoř a ambulance se dvěma zubními křesly.

Akreditaci získala OSU na začátku září. „Po roce proběhne kontrola kvality výuky a požadovaného rozvoje programu přímo na ostravské lékařské fakultě,“ uvedl k tomu Robert Plaga, předseda akreditačního úřadu. Přijímací řízení se bude konat 18. října.

Zdroj: Novinky.cz, Ostravská univerzita

Další články k tématu

Vysoké školy na Moravě otevírají nové obory. Reagují na poptávku trhu

Dostavba jaderné elektrárny, změna klimatu i potřeba revitalizovat krajinu. Na to všechno reagují vysoké školy na Moravě a otevírají nové obory, aby pomohly zaplnit mezery na pracovním trhu. Absolventi tak budou mít uplatnění zaručené. V Česku se chystá výstavba nových jaderných bloků. I proto bude větší poptávka po odbornících na jadernou energetiku. Vysoké učení technické se […]

číst více

Zelenější a chytřejší. Univerzity rozjíždí projekt na proměnu kraje

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava a Ostravská univerzita společně s dalšími partnery rozjeli ambiciózní projekt REFRESH. Vyjde na 2,5 miliardy korun a má za cíl proměnit Moravskoslezský kraj k lepšímu. V budoucnu by se měl region stát ekologičtějším i chytřejším. Projekt je založený na konceptu vzájemně provázaných tzv. živých laboratoří, ve kterých se provádí výzkum v […]

číst více