Otevřete ústa, prosím! V Ostravě začnou učit budoucí zubaře

27. 9. 2023 | O studijních oborech

studium stomatologie v Ostravě
Už zhruba za měsíc zahájí Ostravská univerzita (OSU) výuku nového studijního programu zubní lékařství. Akreditaci obor dostal zatím na tři roky. Zájemci mohou podávat přihlášky až do 14. října. Přijmout chce škola celkem dvacet uchazečů.

„Je to pro mě potěšující, nikoli však překvapivá zpráva. Přípravu programu stomatologie jsem bedlivě sledoval, a proto jsem věděl, že jsme materiálně, personálně a odborně dobře nachystaní. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na přípravě podíleli,“ komentoval získání akreditace rektor univerzity Petr Kopecký.

„Je to skvělá zpráva hlavně pro ty občany, kteří dlouhodobě nemohou sehnat pro sebe nebo svého rodinného příslušníka zubního lékaře. Věřím, že naši absolventi do značné míry pomohou s nepříznivou situací s dostupností termínů u zubních lékařů v našem regionu,“ vyzdvihl důležitost oboru Rastislav Maďar, děkan lékařské fakulty, kde se obor bude vyučovat.

Zubní lékařství na Ostravské univerzitě je pětiletý magisterský obor. První dva roky se budou studenti připravovat na praxi v nově vybudovaném zázemí na fakultě. Ve třetím roce se během klinické praxe přesunou do Fakultní nemocnice Ostrava.

„Už teď máme pro studenty připravené tři nové, kompletně vybavené ambulance, postavené speciálně pro výuku stomatologů. Postupně na oddělení vybudujeme ještě další ordinace se zubařskými křesly i moderní laboratorní zázemí. Klinickou praxi rozhodně zajistíme v plném rozsahu,“ slibuje ředitel nemocnice Jiří Havrlant.

Přímo na škole se pak studenti budou učit na takzvaných fantomech. Ty budou studenti využívat k procvičování jednotlivých zákroků a tréninků zručnosti. Na fakultě vznikla také zubní laboratoř a ambulance se dvěma zubními křesly.

Akreditaci získala OSU na začátku září. „Po roce proběhne kontrola kvality výuky a požadovaného rozvoje programu přímo na ostravské lékařské fakultě,“ uvedl k tomu Robert Plaga, předseda akreditačního úřadu. Přijímací řízení se bude konat 18. října.

Zdroj: Novinky.cz, Ostravská univerzita

Další články k tématu

Ostravská univerzita možná už v září otevře obor stomatologie

Ostravská univerzita možná už v září otevře obor stomatologie

Lékařská fakulta Ostravské univerzity nejspíš brzy otevře nový obor stomatologie. Povolení už má od ministerstva zdravotnictví. Teď čeká na schválení akreditace, buduje nové prostory a shání vyučující. Pokud vše půjde podle plánu, prvních dvacet studentů by mohlo nastoupit už v září. Podle děkana fakulty Rastislava Maďara se prostory pro výuku aktuálně dokončují. „Nacházejí se v nich …

Studenti Masarykovy univerzity studují zubařinu v simulačním centru

Studenti Masarykovy univerzity studují zubařinu v simulačním centru

Studenti Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně mají od roku 2020 možnost studovat v jedinečném simulačním centru. Jde o jedno z nejmodernějších center tohoto typu v Evropě. Jeho primárním účelem je studenty připravit na všechny problémy spojené s praktickým vykonáváním práce zubaře. „Když student nastoupí do prvního ročníku, tak začíná již v prvním týdnu vedle teoretické výuky i výuku praktickou. První půlrok …

18. adventní okénko: Nejlepší univerzita pro zubaře

18. adventní okénko: Nejlepší univerzita pro zubaře

Vánoční svátky – hory cukroví – bolavý zub. Pokud vám tahle posloupnost není cizí, nemělo by vás minout dnešní adventní okénko. V něm si posvítíme na univerzitu, která produkuje ty nejlepší zubaře. A překvapivě nesídlí v USA ani ve Spojeném království. Institut Karolinska najdete ve švédském hlavním městě Stockholm. Škola je nejdůležitější medicínské akademické výzkumné centrum ve …