Otevřená společnost s pohodovými lidmi. Co všechno můžete zažít v studentském queer spolku Charlie

24. 5. 2021 | Studentský život

queer spolku CharliePísmeno „r“ v duhovém kruhu tvoří součást loga queer studentského spolku Univerzity Karlovy Charlie. Ten je již od roku 2010 zázemím pro LGBT+ a širší queer komunitu. Ke gayům a lesbám se přidávají všichni ti, kteří se svou orientací nebo genderovou příslušností vymykají „mainstreamu“. Členem se však může stát kdokoli. Spolek se snaží nejen promlouvat v rámci akademické obce, ale také směrem ven – k široké veřejnosti.

„Charlie nabízí studentkám a studentům a akademickým pracovnicím a pracovníkům Univerzity Karlovy a jiných vysokých škol, stejně jako jejich přátelům a příznivcům, platformu pro seberealizaci, setkávání, zábavu a řešení společných problémů“. Tak zní jeden z popisů na webových stránkách spolku. Jak se vypořádal spolek stojící hlavně na vzájemném setkávání se současnou pandemickou situací a existuje v akademickém prostředí ještě homofobie?

Spolek pro všechny

Vít, 25letý student Univerzity Karlovy, cíleně hledal spolek sdružující gay komunitu. Ačkoliv na spolek Charlie narážel ve škole a na sociálních sítí, zapojil se do něj až poté, co navštívil jeho web. Nakonec se díky spolku seznámil se svým současným partnerem Tomášem. Ten je o rok mladší a studuje soukromou vysokou školu ARCHIP. O spolku se dozvěděl z letáku ve škole.

„Spolek je prakticky otevřený pro všechny – chodí tam spousta lidí z jiných vysokých škol než Univerzity Karlovy a taky několik nestudentů. Část lidí například začala chodit po náhodném setkání s Charlie v rámci nějaké akce,“ vysvětluje Vít. To pro Vysoké školy.cz potvrdila i viceprezidentka spolku Dagmar Svobodová: „Jsme otevřeni všem a jsme tu pro všechny.“

Před deseti lety ve spolku výrazně převažovala gay komunita, mezi deseti zakládajícími jmény jsou jen mužská. Od té doby se situace změnila. „V porovnání s rokem 2010 je prostředí Charlie diverznější. Přichází mezi nás zejména gayové, ale i lesby, bisexuálové, také asexuálové nebo pansexuálové, a co se genderu týče – non-binary a trans lidé. Máme i pár spojenců z řad heterosexuálních žen a mužů,“ upřesňuje Svobodová. „Na různorodosti by mohlo mít podíl genderově vyrovnané a orientačně i druhově pestřejší vedení spolku, čítající čtyři muže, tři ženy a jednu fenku.“

Piknik i deskové hry

Činnost spolku Charlie stojí na pořádání rozmanitých akcí. Od pravidelných úterních posezení, přes pikniky a návštěvy queer podniků, až po filmová promítání a přednášky. Vít s Tomášem si nejvíce chválí pravidelné setkávání: „Na Charlie je skvělé to, že se parta lidí každý týden setká v hospodě. Ta pravidelnost je tam super spolu s tím, že tam jsou pohodový lidi,“ komentuje Tomáš.

S tím souhlasí i Vít. „Hlavně se mi líbí možnost trávit čas ve společnosti, která je hodně otevřená, přijímající a se kterou mám společná určitá témata a problémy. Na prvním místě pro mě vždycky byly akce typu posezení nebo popovídání. Díky nim jsem nabyl sebevědomí a také si zlepšil schopnosti umění každodenní konverzace,“ říká Vít a dodává: „Ale líbí se mi, že vedení ozvláštňuje program různými dalšími aktivitami jako je karaoke, deskohraní nebo přednášky.“

Svobodová upozorňuje také na „něžnou, diskusně orientovanou akci komorního typu s názvem Tender gender“, které se koná jednou za měsíc ve čtvrtek. S měsíční frekvencí probíhá také setkání LGBT+ komunity s názvem A Night Out! určené pro zahraniční studenty nebo jen pro ty, kdo se chtějí procvičit v angličtině.

Vzhledem k nepříznivé pandemické situaci nebylo možné tato setkání v posledních měsících uskutečnit prezenčně a z A Night Out! se stal A Night In! a i úterní posezení se přesunuly z hospody na Zoom. „Nynější období se snažíme vnímat jako dočasné. Oproti klasickým setkáním jsou ta virtuální navštěvována s menší četností, během pandemie jsme však získali i nové členy, a situace výrazně pomohla překonat vzdálenost. Na naše úterní a čtvrteční setkání se připojují lidé z jiných krajů a někdy i zemí,“ komentuje nesnadnou situaci Svobodová. „Po příchozích nevyžadujeme zapnutou kameru, což může výrazně pomoci těm, kteří se necítí komfortně při off-line akcích. Nyní mají možnost spolek poznat i ti, kterým není příjemné přímé setkávání s neznámými lidmi na neznámých místech. Všichni jsme v domácím prostředí a někteří z nás si Zoom setkání zapínají místo seriálu před spaním.“

queer spolek Charlie

Homofobie na univerzitách

Podle výzkumu veřejného ochránce práv z roku 2019 se jen třetina veřejnosti domnívá, že je LGBT+ komunita stále diskriminována. V rámci komunity však pociťuje diskriminaci tři čtvrtiny dotazovaných.

Podle stejného výzkumu z let 2014–2019 se cítila více než třetina diskriminována a/nebo obtěžována, což je třikrát víc než v případě heterosexuální většiny. Prostředí, ve kterém podle respondentů k diskriminaci nejčastěji dochází, je škola nebo univerzita. Ačkoli by univerzita jako instituce měla dbát na lidská práva bez rozdílu, Svobodová potvrzuje, že se lidé ze spolku setkávají s homofobními a stereotypizujícími názory vyučujících během výuky.

„Obrací se na nás studenti humanitních oborů, kteří by v rámci svých studií měli být vedeni k otevřenosti a respektu, a jim samotným se těchto atributů nedostává,“ říká Svobodová. Druhým dechem ale dodává, že ze strany ostatních studentů a veřejnosti, výjimkou jedné hackerské palby nenávistných komentářů, se s negativním přístupem nesetkávají. „Jen milovníkům českého jazyka nejde přes rty slovo queer, které zatím nemá český ekvivalent, “ uzavírá Svobodová.

Spolupráce i přes hranice

Spolupráci s vedením školy si Queer spolek Univerzity Karlovy pochvaluje. Dostává finanční podporu za pořádání speciálních akcí, navíc jako spolek může žádat o krátkodobé i dlouhodobější granty. Výraznou pomocí je pak pro ně kampus Univerzity Karlovy přímo v centru Prahy. V Kampusu Hybernská mohou využívat kancelář a další prostory i nahrávací vybavení.

Svou kancelář v Hybernské sdílí Charlie se studentským spolkem Výluka, který se zaměřuje na motivovanost pedagogů. Společně pořádali v listopadu on-line besedu Queer ve výuce. V únoru Charlie spolupracoval s organizací Sestry věčné radosti na debatě Kill the stigma together týkající se HIV.

Mimo to Charlie spolupracuje s dalšími organizacemi, jako je studentský queer spolek Českého učení technického v Praze Galibi, se Společností pro queer paměť a festivalem Prague Pride. Na ten letošní v srpnu dokonce chystají debatu na téma duševního zdraví nejen queer studetnů na vysokých školách. Queer spolek Univerzity Karlovy je také zapojen do mezinárodních struktur. Je totiž součástí organizace IGLYO. Ta sdružuje queer organizace pro mladé lidi napříč celou Evropou.

Zdroje: Q pořad ČT, Spolek Charlie, Ukáčko.cz

Další články k tématu