Otec genetiky slaví 200 let a do Brna dorazí nositelé Nobelovy ceny

31. 3. 2022 | Aktuality

studium genetikyOtec genetiky Gregor Johann Mendel by letos oslavil už 200. narozeniny. Významné výročí si můžete připomenout na Mendelově genetické konferenci, která se uskuteční už v létě v Brně a dorazí na ní hned tři nositelé Nobelovy ceny. Diskutovat se budou klíčové poznatky z oblasti genetiky včetně etických otázek.

Konference začne 20. července a potrvá tři dny. Bohatý program doplní i tři zajímaví řečníci, držitelé Nobelovy ceny za chemii Ada E. Yonath z Weizmann Institute of Science v Izraeli, Thomas Cech z University v Coloradu a držitel Nobelovy ceny za fyziologii a medicínu Paul Nurse z Francis Crick Institutu v Londýně.

Nurse se do Brna vrací už po několikáté, a i v minulosti město navštívil právě kvůli Mendelovi. Třeba před dvěma lety, když převzal čestný titul Mendelovy univerzity. „Jsem genetik a už za studené války jsem chtěl vidět místo, kde Mendel učinil své přelomové objevy. Podařilo se mi navštívit klášter, našel jsem i malé Mendelovo muzeum a byl jsem také u jeho hrobu. To všechno na mě silně zapůsobilo a do Brna jsem se pak vrátil ještě mnohokrát,“ řekl tehdy.

Mendelovo jméno si Paul Nurse vybavuje i ve spojitosti s okamžikem, kdy se dozvěděl, že obdrží Nobelovu cenu. „V ten moment jsem totiž zrovna jednal v Londýně o tom, jak získat nějaké peníze na provoz a nový design brněnského Mendelova muzea,“ popsal Nurse.

Registrace na konferenci je otevřená až do 30. června a je třeba uhradit registrační poplatek. Zájemci mohou také do konce března přihlásit do konference abstrakt vědecké práce na některé z osmi témat z oblasti genetiky. Registrační formulář je dostupný na webových stránkách konference. Autoři nejlepších abstraktů pak budou moct představit svou práci přímo na konferenci.

Zdroj: Zprávy z MUNI

Další články k tématu

Brněnské univerzity chtějí kvůli silným ročníkům otevřít nové obory

Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v Brně (VUT) plánují otevřít nové obory z oblasti kyberbezpečnosti a udržitelnosti. Reagují tak na aktuální poptávku veřejnosti i na předpokládaný příval přihlášek populačně silných ročníků. Masarykova univerzita chce kromě toho vybudovat nové koleje. „Pracujeme na akreditaci nových studijních programů, které připravíme do roku 2027. Jedná se o progresivní oblasti, kterými […]

číst více

Vysoké školy na Moravě otevírají nové obory. Reagují na poptávku trhu

Dostavba jaderné elektrárny, změna klimatu i potřeba revitalizovat krajinu. Na to všechno reagují vysoké školy na Moravě a otevírají nové obory, aby pomohly zaplnit mezery na pracovním trhu. Absolventi tak budou mít uplatnění zaručené. V Česku se chystá výstavba nových jaderných bloků. I proto bude větší poptávka po odbornících na jadernou energetiku. Vysoké učení technické se […]

číst více