Osud školného jako na houpačce - jak bude záviset na výši platu?

21. 11. 2011 | Aktuality

Debata kolem školného dostala zase nový směr. Zatímco ještě nedávno se zdálo, že vysokoškolští studenti by mohli školné v plánované výši 10 000 korun za semestr začít splácet až tehdy, dosáhne-li jejich plat výše nejméně průměrného platu, nyní se zase spekuluje o tom, že nutnost splácení školného by se na výši platu vůbec nevázala. Mzda by ovlivnila maximálně jen možnost platbu školného přerušit, a to tehdy, pokud by student vydělával méně, než je dvojnásobek minimální mzdy. Uvedla to Česká televize.

Ve hře ale i nadále zůstává již avizovaná varianta, že školné by za studenta mohl zaplatit jeho zaměstnavatel, kupříkladu výměnou za závazek, že tento student zůstane v zaměstnavatelské firmě či instituci po několik dalších let. Tento výdaj by si následně mohla firma odečíst z daní.

Absolventi by však školné mohli splácet také ze stavebního spoření, a to bez toho, aby přišli o státní příspěvek. Mohli by jej rovněž hradit ze speciální studentské půjčky, kterou by poskytovaly komerční banky. Půjčka by ve všech případech měla být splacena nejdéle do 15 let, přičemž student by se musel hned po absolutoriu závazně rozhodnout, zda tyto splátky uhradí do pěti, deseti nebo 15 let, a podle toho by mu byla vypočítána roční výše splátek. Úlevu z povinnosti splácet by mu přinesla pouze ztráta zaměstnání, rodičovská dovolená nebo mzda nedosahující dvojnásobek minimální mzdy. Platit by však musel alespoň úroky.

Nově se také projednává možnost zvýšení hranice pro status studenta, a to až na 35 let. Podmínkou by však bylo, aby student zahájil studium před 30. rokem věku, studoval v prezenční formě a studium neprodlužoval.

Tento tzv. návrh zákona o finanční pomoci studentům by měla vláda projednat koncem listopadu. Se zavedením školného se počítá od akademického roku 2013/2014.

Zdroj: www.ceskatelevize.cz

Foto: Stock.XCHNG