Ostravská univerzita vybuduje nové výzkumné centrum za 1,8 miliardy

20. 3. 2023 | Aktuality

Ostravská univerzitaUž tři roky připravuje Ostravská univerzita projekt vědecko-výzkumného centra LERCO. Plány už jsou hotové a s jeho výstavbou by se mělo začít letos na podzim. V budoucnu by centrum mělo sloužit jako zázemí pro výzkum behaviorálního zdraví, biomedicíny a přírodních věd.

Celkem by vědecko-výzkumné centrum mělo vyjít na více než 1,8 miliardy korun. Ostravská univerzita na něj chce čerpat peníze z Operačního programu Spravedlivá transformace. Součástí centra má být to nejlepší přístrojové a technické vybavení.

Centrum bude sídlit v areálu Lékařské fakulty a poskytne zázemí pro výzkum vědeckým týmům složeným z českých i zahraničních odborníků. „Potkávat se zde budou odborníci z Lékařské, Přírodovědecké a Pedagogické fakulty Ostravské univerzity, VŠB – Technické univerzity Ostrava i lékaři z praxe z Fakultní nemocnice Ostrava. Propojení s komerčním sektorem zajistí spolupráce s Moravskoslezským inovačním centrem,“ uvedla mluvčí univerzity Jitka Jitřenka Navrátilová.

Cílem univerzity je vytvořit moderní centrum pro výzkum i zvýšení prestiže Moravskoslezského kraje. Nové centrum by mělo také přispět k vytvoření nových studijních oborů, o jejichž absolventy bude zájem na trhu práce, a přilákat do kraje odborníky na biomedicínské vědy.

Ostravská univerzita nyní vyhlásila veřejnou zakázku na dodavatele stavby centra LERCO za bezmála 700 milionů korun. „Otevření (centra) je plánováno na přelom roků 2025 a 2026 a dokončení v plném rozsahu na rok 2027,“ doplnila mluvčí.

Zdroj: Seznam Zprávy

Další články k tématu

Českým učitelům kvůli šikaně hrozí syndrom vyhoření

Skoro čtyři procenta učitelů na českých školách zažila šikanu ze strany svých kolegů a nadřízených. Vyplývá to z průzkumu Akademie věd. Šikana může mít negativní dopad na psychické i fyzické zdraví. Z dlouhodobého hlediska pak může vést až k syndromu vyhoření. Studie se primárně soustředila na to, proč učitelů v českém školském systému ubývá. „Naše výsledky ukazují, že ačkoliv […]

číst více

Zelenější a chytřejší. Univerzity rozjíždí projekt na proměnu kraje

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava a Ostravská univerzita společně s dalšími partnery rozjeli ambiciózní projekt REFRESH. Vyjde na 2,5 miliardy korun a má za cíl proměnit Moravskoslezský kraj k lepšímu. V budoucnu by se měl region stát ekologičtějším i chytřejším. Projekt je založený na konceptu vzájemně provázaných tzv. živých laboratoří, ve kterých se provádí výzkum v […]

číst více

Zlínský kraj pořádá stáže pro mladé lékaře, chce tím vyřešit krizi

Praktičtí lékaři stárnou. Ve Zlínském kraji je až 40 procent starších 60 let, někteří pak ordinují i po osmdesátce. Nové lékaře se kraj snaží nalákat studentskými praxemi i finanční podporou na vybavení ordinací. Týdenní stáže „Praktikem na zkoušku“ proběhnou letos v létě. Zúčastnit se jich může 25 mediků, kteří absolvují praxi v deseti vybraných ordinacích ve […]

číst více