Ostravská univerzita vybuduje nové výzkumné centrum za 1,8 miliardy

20. 3. 2023 | Aktuality

Ostravská univerzitaUž tři roky připravuje Ostravská univerzita projekt vědecko-výzkumného centra LERCO. Plány už jsou hotové a s jeho výstavbou by se mělo začít letos na podzim. V budoucnu by centrum mělo sloužit jako zázemí pro výzkum behaviorálního zdraví, biomedicíny a přírodních věd.

Celkem by vědecko-výzkumné centrum mělo vyjít na více než 1,8 miliardy korun. Ostravská univerzita na něj chce čerpat peníze z Operačního programu Spravedlivá transformace. Součástí centra má být to nejlepší přístrojové a technické vybavení.

Centrum bude sídlit v areálu Lékařské fakulty a poskytne zázemí pro výzkum vědeckým týmům složeným z českých i zahraničních odborníků. „Potkávat se zde budou odborníci z Lékařské, Přírodovědecké a Pedagogické fakulty Ostravské univerzity, VŠB – Technické univerzity Ostrava i lékaři z praxe z Fakultní nemocnice Ostrava. Propojení s komerčním sektorem zajistí spolupráce s Moravskoslezským inovačním centrem,“ uvedla mluvčí univerzity Jitka Jitřenka Navrátilová.

Cílem univerzity je vytvořit moderní centrum pro výzkum i zvýšení prestiže Moravskoslezského kraje. Nové centrum by mělo také přispět k vytvoření nových studijních oborů, o jejichž absolventy bude zájem na trhu práce, a přilákat do kraje odborníky na biomedicínské vědy.

Ostravská univerzita nyní vyhlásila veřejnou zakázku na dodavatele stavby centra LERCO za bezmála 700 milionů korun. „Otevření (centra) je plánováno na přelom roků 2025 a 2026 a dokončení v plném rozsahu na rok 2027,“ doplnila mluvčí.

Zdroj: Seznam Zprávy

Další články k tématu

Nový rektor Ostravské univerzity chce investovat do lidí

Nový rektor Ostravské univerzity chce investovat do lidí

Funkce rektora Ostravské univerzity se na další čtyři roky ujímá anglista Petr Kopecký. Vystřídal tak po dvou funkčních období lékaře Jana Latu. Inaugurace nového rektora proběhne 12. dubna v Komorním sále nově dostaveného City Campusu. Prioritami nového rektora jsou zejména lidé a vztahy na Ostravské univerzitě. Přál by si, aby současných šest fakult a jeden ústav …

Nadace podporují mladé talenty. O cenu se můžete ucházet i vy

Nadace podporují mladé talenty. O cenu se můžete ucházet i vy

Napsali jste skvělou diplomku? Překonáváte při studiu úspěšně překážky? Nebo máte jednoduše skvělý nápad? Společnosti a nadace v Česku každoročně oceňují desítky vědců, studentů i žáků a finančně je podpoří v dalším rozvoji. O jaké ocenění se tedy můžete ucházet? Ceny Česká hlava a hlavička Společnost Česká hlava a Úřad vlády každoročně udělují ocenění, které vzniklo za …