Osm důvodů, proč vyjet na univerzitu do Jižní Koreji

23. 9. 2019 | Studium v zahraničí

DSC_0011_2Chcete se vydat za studiem do ciziny, ale váháte, kam vyrazit? Korea je sice trochu dál, ale zato tam máte mnohem větší šanci dostat se do prestižního studijního programu! Pokud si vyberete některou z Korejských univerzit, ocitnete se ve světě K-POPu, výborného jídla, levných letenek… a to zdaleka není vše! Co všechno ještě nabízí Korea studentům ze zahraničí? Čtěte!

Světově uznávané univerzity

Jižní Korea je proslulá vysokou kvalitou svého vzdělávacího systému a může se pochlubit hned několika prestižními univerzitami. Mezi špičkové jihokorejské školy se řadí Seoul National University, Korea University, Yonsei University, KAIST a Sungkyunkwan University. Na všech existují programy v angličtině pro zahraniční studenty, i možnosti výměnných pobytů, takže na kampusu potkáte lidi ze všech koutů světa. Letos se do povědomí světa díky médiím často dostal například mezinárodní program na Yonsei University, kde od srpna můžete potkat nejstaršího syna Angeliny Jolie.

Široká nabídka stipendií a výměnných pobytů

Pro studenty, kteří by v Koreji rádi absolvovali celé bakalářské, magisterské či postgraduální studium existuje několik možností, jak získat finanční podporu. Různá stipendia nabízí jak jednotlivé školy, tak jihokorejská vláda a privátní organizace. Výměnní studenti to mají ještě jednodušší – mnoho českých univerzit má partnerské smlouvy s jihokorejskými školami, díky nimž do Jižní Koreji každoročně vyrazí několik desítek českých studentů vybavených stipendiem studovat semestr až dva na tamní škole. Ať už se studenti hlásí na full-time studium či výměnný pobyt, čelí menší konkurenci než v přijímacím řízení například do Spojených Států a mají vyšší šanci na přijetí.

Bohatá historie, populární kultura a ruch velkoměsta

Jižní Korea má všechno – moře, hory, ruch velkoměsta, tradiční vesnice, americké bary, i korejské čajovny. Střídají se tam čtyři roční období, lze si užít léto na jedné z pláží a v zimě vyrazit lyžovat do olympijského komplexu, kde se loni konaly ZOH. V Soulu i mimo něj můžete navštívit tradiční paláce, buddhistické komplexy, národní parky, ale i jednu z nejvyšších budov na světě, nejstrmější dřevěnou horskou dráhu v zábavním parku, nebo hranici s KLDR. V Jižní Koreji si na své si přijdou milovníci přírody, noční ptáci i knihomolové. Korejská kultura je také čím dál populárnější díky K-POPu a korejským seriálům, které sem každoročně zlákají miliony turistů z celého světa.

DSC_0094

Příležitost procestovat Asii

Kvůli KLDR sice z Jižní Koreji nelze vyjet po zemi, nicméně díky levným a pravidelným letům do celého světa lze snadno procestovat zbytek asijského kontinentu. Cizinci, kteří v Jižní Koreji žijí, se často vydávají do blízkého Japonska, na Filipíny, do Vietnamu, Číny, Hong Kongu, Thajska nebo Singapuru. Soul je zároveň na půl cesty z Prahy do Sydney.

Jedinečná životní zkušenost

Studium v zahraničí je obrovskou zkušeností, ať už odejdete studovat kamkoliv. Člověk pozná nové přátele, tradice, zvyky, naučí se cizí jazyk, prozkoumá novou zemi a kulturu. Přestože současná Jižní Korea není exotickou zemí, žije tam mnoho cizinců, domluvíte se tam anglicky, podnebí je podobné tomu českému a životní úroveň je vysoká, rozhodně vás čeká zajímavá životní zkušenost, ze které můžete čerpat do konce života. Budete konfrontováni s úplně odlišným jazykem včetně jiné abecedy, s jinou mentalitou a jiným životním stylem. Zároveň budete 7000 kilometrů daleko od rodné země, což znemožňuje zajet si domů na víkend nebo pravidelně se vídat s přáteli, kteří by za vámi sice přiletěli do Londýna, ale do Soulu už je to moc daleko.

Korejština

Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem. Umět anglicky je dneska téměř povinnost, každý další jazyk se počítá. Kolik lidí může říct, že umí korejsky?

DSC_0994

Mezinárodní pracovní trh

Jižní Korea byla v roce 1953 zdevastovaná korejskou válkou. Od té doby se však země neuvěřitelně rychle stala jednou z nejsilnějších ekonomik v Asii. Jihokorejské firmy Samsung, Hyundai, Kia nebo LG jsou známé po celém světě a Jižní Korea je atraktivní destinací nejen pro turisty, ale i pro zahraniční investory a mezinárodní firmy. Studium v Jižní Koreji vám může otevřít dveře na mezinárodní pracovní trh a zároveň vám může pomoct získat práci v České republice, kam se sjíždí miliony korejských turistů a současně tam miliony investují korejské firmy.

Výborná korejská kuchyně

Korejská kuchyně obsahuje spoustu zeleniny, výhonků, masa, ryb, mořských plodů a samozřejmě rýže. Nejznámějším korejským pokrmem je kimchi, fermentované čínské zelí. Přestože některé pokrmy korejské kuchyně jsou pálivé, v tamních restauracích se nají i ten, kdo chilli nesnese. Stravování v restauracích je tu navíc běžné, levné a velmi oblíbené. V každé ulici uvidíte několik desítek restaurací – korejských, japonských, vietnamských, amerických, ale třeba i pár českých, ve kterých lidé sdílí svá jídla a zážitky s přáteli kolem jednoho stolu.

Přečtěte si náš dřívější rozhovor o studiu v Jižní Koreji s českou studentkou:

https://www.vysokeskoly.cz/clanek/studium-v-jizni-koreji-ziskat-stipendium-muze-byt-snazsi-nez-do-jinych-zemi