Olomoucká univerzita má kodex pro komunikaci s médii

12. 11. 2003 | Aktuality

Univerzita Palackého v Olomouci vydala mediální kodex. Ten upravuje komunikaci s médii a podle rektorky školy má vymezit, jaká vyjádření lze považovat za oficiální a ve kterých případech se jedná pouze o osobní názor jednotlivce či skupiny.

Univerzita Palackého v Olomouci vydala mediální kodex. Ten upravuje komunikaci s médii a podle rektorky školy má vymezit, jaká vyjádření lze považovat za oficiální a ve kterých případech se jedná pouze o osobní názor jednotlivce či skupiny.

 <­/o:p>

Toto jednání se však nelíbí mnoha zaměstnancům univerzity a má i další odpůrce. Rektorka Univerzity Palackého však výhrady odmítá a argumentuje tím, že „smyslem směrnice nebylo zakázat našim zaměstnancům, aby se pro média vyjadřovali. Tato možnost totiž patří k základním akademickým svobodám.“ Dále rektorka dodala, že „každý z pracovníků má neomezenou možnost komunikovat s médii a kodexem chtěli pouze oddělit oficiální stanoviska od osobních vyjádření.“

 <­/o:p>

Směrnice mimo jiné určuje, kdo a z jaké pozice může média oficiálně informovat. Právě tento bod se potýká s největším odporem. Podle mnoha akademiků je tento kodex kontraproduktivní a brzdí otevřenou diskuzi, která by na akademické půdě měla probíhat.

 <­/o:p>

Kodex tak ukazuje na přílišnou opatrnost univerzity. Je to také možná reakce na několik posledních problémů Univerzity Palackého, které se řešily na stránkách novin. Šlo například o umístění skulptury Nebeský globus na nádvoří bývalého jezuitského konviktu, o němž rozhodlo vedení univerzity přes protesty kateder, které v objektu sídlí.

 <­/o:p>

Zdroj:Č­TK