Nový rektor Ostravské univerzity chce investovat do lidí

27. 3. 2023 | Aktuality

Nový rektor Ostravské univerzityFunkce rektora Ostravské univerzity se na další čtyři roky ujímá anglista Petr Kopecký. Vystřídal tak po dvou funkčních období lékaře Jana Latu. Inaugurace nového rektora proběhne 12. dubna v Komorním sále nově dostaveného City Campusu.

Prioritami nového rektora jsou zejména lidé a vztahy na Ostravské univerzitě. Přál by si, aby současných šest fakult a jeden ústav více spolupracovaly na mezidisciplinárních projektech a efektivněji spolu komunikovaly. „Většina problémů, se kterými jsem se na různých úrovních potýkal, vyplynula z toho, že věci nebyly dostatečně komunikovány – byly dobře míněny, ale nedostaly se k širší akademické obci,“ objasňuje Kopecký pro Moravskoslezský deník.

Nový rektor bude usilovat také o zvýšení platu vysokoškolských pedagogů i rekonstrukci kolejí. Mimo jiné chce urychlit elektronizaci některých administrativních úkonů nebo posílit sebevědomí Ostravské univerzity tím, že bude více prezentovat úspěchy jejích zaměstnanců i studentů.

Kopecký je s univerzitou spjatý od počátku své kariéry. Vystudoval zde učitelství anglického jazyka. Později zde jako docent americké a anglické literatury i přednášel. Byl proděkanem její filozofické fakulty. Ještě jako student spoluzaložil Koalici za přírodu Beskyd, která bojovala proti těžbě uhlí pod Radhoštěm. Pracoval i v městské radě města Rožnov pod Radhoštěm.

Zdroje: iRozhlas.cz, Kopecký – Ostravska.cz, Moravskoslezský deník.cz

Další články k tématu

Ostravská univerzita vybuduje nové výzkumné centrum za 1,8 miliardy

Ostravská univerzita vybuduje nové výzkumné centrum za 1,8 miliardy

Už tři roky připravuje Ostravská univerzita projekt vědecko-výzkumného centra LERCO. Plány už jsou hotové a s jeho výstavbou by se mělo začít letos na podzim. V budoucnu by centrum mělo sloužit jako zázemí pro výzkum behaviorálního zdraví, biomedicíny a přírodních věd. Celkem by vědecko-výzkumné centrum mělo vyjít na více než 1,8 miliardy korun. Ostravská univerzita na něj …