Nového rektora UTB čeká boj o prezenční výuku

10. 10. 2022 | Aktuality

UTBNovým rektorem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně byl zvolen proděkan Fakulty aplikované informatiky Milan Adámek. Ve volbě porazil stávajícího rektora univerzity Vladimíra Sedlaříka. Adámek se funkce ujme 15. prosince, jmenovat ho musí ještě prezident Miloš Zeman.

„Řeknu otevřeně, že výsledek mě překvapil. Zkušenosti, které jsem nabyl za uplynulých 25 let působení na vysoké škole, se budu snažit využít pro rozvoj Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně jak v oblasti tvůrčích činností, tak v oblasti pedagogické,“ komentoval výsledek voleb Adámek. Hlasovalo pro něj 28 z 36 členů akademického senátu. Jeho jediný soupeř Sedlařík dostal osm hlasů. Současný rektor školy byl ve funkci jedno volební období.

Adámek usedne v čele UTB v nelehké době. Řešit bude muset raketový růst cen energií. Kvůli tomu zvažují některé univerzity přechod na distanční výuku. Ta ale podle Adámka měla na studenty špatný dopad. Navíc je v případě praktických seminářů a cvičení její organizace technicky náročná. „V každém případě bych nechtěl přejít do on-line režimu výuky,“ uvedl muž, který na UTB působí už čtvrt století.

Dalším Adámkovým cílem je navýšit počet studentů na škole. Chtěl by, aby na UTB studovalo 10 tisíc studentů. „Chtěl bych, aby studenti byli uplatnitelní na zahraničním trhu, to si myslím, že je důležité. Chtěl bych, abychom se stali mezinárodní univerzitou, uznávanou univerzitou, aby tady studovalo hodně zahraničních studentů. Abychom byli úspěšní na vědeckém poli, v získávání grantů a v rozvoji mladé generace, která bude působit ve vysokém školství, což si myslím, že je základní problém, protože řada lidí zjišťuje, že je to nelehká práce a raději jde lehčí cestou a za větším ziskem,“ uvedl Adámek.

Zdroj: ČT24

Další články k tématu

Nejstarší budova zlínské univerzity půjde k zemi. Škola postaví novou

Nejstarší budova zlínské univerzity půjde k zemi. Škola postaví novou

V nejstarší budově Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) dosud sídlila technologická fakulta. Nyní se ale objekt postavený v roce 1932 škola chystá zbourat. Důvodem je špatná statika. Na stejném místě místo ní vyroste nová a modernější stavba. Demolice by mohla začít v říjnu. „Zásadním problémem je statika budovy. Konkrétně železobetonový nosný systém, jehož pevnost je tak …