Nové právnické obory

18. 8. 2017 | Aktuality

Na nedostatek lidí se specializovaným vzděláním v některých odvětvích zareagovala Právnická fakulta Masarykovy univerzity vytvořením dvou nových programů postgraduálního vzdělávání.

Titul LL.M. na ní bude nově možné získat ve studijních programech zaměřených na právo informačních a komunikačních technologiích a na právní aspekty nakládání s nemovitostmi. Oba programy kombinují poznatky, které se standardně studují v rámci několika vysokoškolských oborů. Hlásit se do nich je možné do 15. srpna (IT právo), respektive do 30. října (nemovitosti a právo).

Výuku v programu LL.M. v právu informačních a komunikačních technologií zajišťuje Ústav práva a technologií PrF MU, který byl v roce 2010 prvním pracovištěm, které se na právní aspekty informačního boomu zaměřilo a doteď je v Česku jediné.

„V komerční i veřejnoprávní praxi je velká poptávka po právnících a IT manažerech s pokročilými znalostmi práva informačních a komunikačních technologií. Postgraduál LL.M. nabízí novou možnost získat tyto znalosti studiem i při zaměstnání,“ uvedl vedoucí zmiňovaného ústavu Radim Polčák.

Vědomosti nabyté v druhém otvíraném programu mohou pomoct v každodenní práci lidem působícím na trhu s nemovitostmi – právníkům realitním kanceláří či developerských společností, realitním makléřům nebo zaměstnancům katastrálních úřadů.

„Právní vztahy k nemovitostem se takto uceleně v Česku v současnosti nevyučují. Náš program propojuje poznatky z řady oborů, ať už je to nakládání s nemovitostmi, právo životního prostředí, oceňování nemovitostí nebo stavební právo,“ říká David Sehnálek, který jako ředitel programů postgraduální vzdělávání na fakultě zajišťuje.

Zájemci najdou bližší informace na webu http://llm.law.muni.cz. Je mezi nimi uveden i jeden orientovaný na obchodní právo, který už běží a jeho kapacita je naplněná, další přijímací řízení by ale mělo být spuštěno na podzim.
Pro přijetí je ve všech třech případech nutné mít vysokoškolské vzdělání, ne však výlučně právní. Počítá se také s tím, že adepti už mají v oboru, který si vyberou, nějakou praxi.

Zdroj: tisková zpráva MU

Fotografie: freeimages.com

Další články k tématu