Někteří studenti si kvůli zdražování v menze odpírají teplé obědy

30. 4. 2023 | Studentský život

 zdražování v menze
Až 20 korun navíc za jednu porci. I o tolik podražily obědy ve vysokoškolských menzách. Kvůli tomu si někteří studenti začali odpírat teplé obědy, často jediné teplé jídlo, které za den snědli.

Ke zdražování přistoupila například studentská jídelna Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Tu vedle budoucích právníků navštěvují i studenti filozofické fakulty univerzity. „Několik mých kamarádů už sem přestalo chodit úplně. Od září cítím postupné zdražování a někdy si raději půjdu koupit bagetu, která mě vyjde mnohdy levněji a najím se z ní stejně,“ popsala pro server Seznam Zprávy studentka prvního ročníku skandinavistiky na filozofické fakultě. Někteří studenti pak do menzy sice dál chodí, ale raději si kupují levnější jídla, ačkoliv jim tolik nechutnají.

Obědy zdražily i v Technické menze Českého vysokého učení technického. I tak je podle studentů oběd v menze stále tou nejlevnější možnou alternativou. Studenti, kteří chtějí ušetřit, pak přestali menzu navštěvovat každý den. „Několikrát do týdne se proto snažím vařit doma a nosím si krabičky,“ popisuje studentka architektury na ČVUT.

Ačkoliv mnoho vysokoškoláků menzy navzdory zvyšování cen i nadále navštěvuje, na některých školách i tak evidují pokles strávníků. Mají totiž problém dostat se zpátky na čísla před pandemií covidu. To se týká například Univerzity Karlovy a Masarykovy univerzity v Brně. K podobnému úbytku došlo i v zahraničí.

Ceny jídel ve vysokoškolských menzách se odvíjí podle cen surovin, které mimo jiné i kvůli inflaci v posledních měsících rostly. I přesto se některým menzám daří ceny držet na stejné úrovni. Díky zastropování cen energií se po zdražení na začátku školního roku vrátila k původním částkám například Západočeská univerzita v Plzni, jejíž menza patří k nejlevnějším v České republice.

Zdroj: Seznam Zprávy

Další články k tématu

Koleje hlásí stop stav, pronájmy jsou ale dražší

Koleje hlásí stop stav, pronájmy jsou ale dražší

Konec prázdnin je pro studenty často ve znamení hledání bydlení na nadcházející semestr. Koleje ve velkých městech hlásily už zhruba v polovině měsíce srpna plno. Bydlení na privátu je zase méně dostupné – finančně i kvůli postoji pronajímatelů. Plno mají některé koleje v Praze a v Brně. Ze sta procent je zaplněna brněnská Masarykova univerzita. Obsazených je také …

Ženy jsou na technických oborech stále v menšině

Ženy jsou na technických oborech stále v menšině

Mezi studenty technických oborů je pouze 28 procent žen. Ještě o deset procent méně jich studuje informační a komunikační studia (ICT). Počty studentek na těchto oborech sice v posledních letech rostly, stále ale zůstávají doménou mužů. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Od roku 2001 narostl počet studentek studujících ICT z pěti procent na 18 procent. Mírný …

Čtyři čeští zástupci se pobojovali mezi tisíc nejlepších VŠ na světě

Čtyři čeští zástupci se pobojovali mezi tisíc nejlepších VŠ na světě

Hned čtyři české vysoké školy se umístily v top 1000 prestižního žebříčku Times Higher Education World University Rankings. Univerzita Karlova, nejúspěšnější česká škola, se vešla dokonce do první pětistovky. V žebříčku už tradičně dominovaly univerzity z anglofonních zemí. Nejstarší česká univerzita byla loni mezi nejlepšími šesti stovkami institucí. Letos si tak polepšila hned o sto příček. „Z …