Nejpodivnější zákony na světě. Co nesmíte dělat na dovolené?

17. 8. 2022 | Stojí za přečtení

zákony ve světěBěhem letní dovolené byste si měli pořádně odpočinout a zažít něco nového. Někdy se ale návštěva cizí země může pořádně zvrtnout. Obzvlášť pokud neznáte zákony dané země. Přinášíme vám výběr těch nejbizarnějších zákonů a nařízení z celého světa. Dopředu varujeme, že na koupele s oslem i souboje s medvědem můžete zapomenout!

USA

Amerika je zemí neomezených možností, ale i mnoha bizarních pravidel. Například ve státě Arizona si cení volně rostoucích kaktusů natolik, že pokud je vytrhnete, můžete jít až na 25 let do vězení. Zapomenout zde můžete také na koupele s oslem ve vaně. Tedy v případě, že už odbila sedmá hodina večer.

Pokud na dovolené ve Washingtonu potkáte sněžného muže, hlavně ho nezabíjejte! Řadí se tu totiž mezi ohrožené druhy a za jeho zabití by vám hrozil trest. A když už jsme u těch bájných monster, na Rhode Islandu můžete jít až na dvacet let do vězení, pokud někomu ukousnete končetinu.

V případě, že jste v Severní Karolíně na pracovní cestě, nechoďte na schůze v masce nebo kostýmu. To platí i pro návštěvy New Yorku, kde si masky můžete obléknout jedině na večírcích. Klidně v masce, ale zato vždycky vestoje. Taková pravidla platí pro městě Reno ve státě Nevada, kde chtějí zamést s pouličními povaleči. Pokud se vám tam udělá špatně, hlavně si nelehejte ani nesedejte na chodník.

Dokázat svou odvahu po vzoru prince z filmu Jak se budí princezny nemůžete ve státě Louisiana. Není zde totiž dovoleno zápasit s medvědem. A v Georgii zase nezkoušejte jíst smažené kuře vidličkou!

Evropa

Bizarními zákony překypuje i Evropa. Tak například ve Švýcarsku je zakázáno splachovat záchod po desáté hodině večerní nebo chodit na túry a výšlapy nazí. Muži v Itálii zas mohou zapomenout na svěží vánek kolem intimních partií – nesmí tam nosit sukně. A jestliže zavítáte během dovolené do Milána, máte nařízeno se za všech okolností na veřejnosti usmívat, výjimkou jsou nemocnice či pohřby.

Paříž je městem lásky. Má to ale svá omezení! Líbačku na nádraží musíte podle zákona stihnout dřív, než přijede vlak. Ve vlaku pak máte smůlu úplně, líbání tu není povolené vůbec. V Německu si zase dejte pozor na to, abyste měli vždy dost benzínu. Na německé dálnici vám dle místních nařízení nesmí dojít benzín, jinak máte velký problém. V Polsku pak musíte zapomenout na trička s tím nestydatým medvídkem Pú. Vždyť to zvíře nemá kalhoty!

Pokud se vám poštěstí dostat se na prohlídku britského parlamentu, oblékněte si cokoliv jiného než brnění, a hlavně se neopovažujte uvnitř umřít! V takovém případě by vám museli vystrojit státní pohřeb se všemi poctami náležícími příslušníkům královské rodiny. A ještě jedno varování pro cestovatele po Velké Británii: když se ve Skotsku vydáte do hospody na krávě, pijte jen nealko, zpátky byste podle zákona už museli jít pěšky.

V Barceloně je nelegální chodit venku bez trička. V Seville zase nemůžete hrát domino na veřejnosti, protože jde prý o příliš hlučnou hru. No a v celém Španělsku pak nemůžete na plážích stavět hrady z písku. Smutné.

Afrika a Asie

V Itálii mají muži zakázané sukně, v Egyptě zase břišní tanec. Privilegium provozovat tento typ tance náleží pouze ženám. Těhotné ženy by se zase měly v létě vyhnout Madagaskaru. Na ostrově mají totiž v požehnaném stavu zakázáno nosit klobouky, takže jim v tropickém podnebí hrozí úpal.

V Malawi se určitě vyvarujte všem nadýmavým jídlu. Je zde totiž zakázáno na veřejnosti vypouštět plyny. A v Severní Africe je stejně jako v americké Louisianě nelegální zápasit s medvědem.

V Thajsku je zakázáno řídit auto, pokud nemáte zakrytou horní polovinu těla, a to bez ohledu na počasí. A aby toho nebylo málo, všichni mají dle zákona nakázáno nosit spodní prádlo, kdykoliv vyjdou z domu. V Singapuru zase nesmíte žvýkat žvýkačku na veřejnosti.

Zdroj: Holidify, The Laywer Portal, USA Today, Far and Wide

Další články k tématu

Život na univerzitách v USA: Kurz pirátství i seminárka o atomovce

Život na univerzitách v USA: Kurz pirátství i seminárka o atomovce

USA jsou domovem nejlepších univerzit na světě, které se pravidelně umisťují na vrcholech univerzitních žebříčků. To nejspíš víte. Co jste ale možná ještě nevěděli je, že na jedné z těchto prestižních škol musela seminárku zabavit FBI. Na jiné zas učí obranu proti černé magii. Přinášíme vám pět zajímavostí o amerických univerzitách, které vás pobaví. Tajné služby …

VŠFS propojuje právo s ekonomií

VŠFS propojuje právo s ekonomií

Studijní program Vysoké školy finanční a správní Právo v podnikání je 50:50 právní a ekonomický. Co to prakticky znamená? Lze říci, že je orientován jak do oblasti ekonomické, tak právní. Pro koho je vhodný, co všechno se v něm studenti naučí, kde se uplatní a zda to není pro studenty příliš náročné, jsme se zeptali děkana Fakulty …