Nejlepší univerzity v České republice podle oboru

16. 7. 2018 | Pro uchazeče na VŠ

Kvalita vyučujících a míra zaměstnanosti – tyto dva faktory patří při výběru VŠ k těm nejdůležitějším. Právě na základě nich vypracovala společnost Quacquarelli Symonds (QS) žebříček těch nejlepších světových univerzit a Česká republika v něm má hned deset zástupců. Pokud právě vybíráte svou budoucí alma mater, můžete se inspirovat následujícím přehledem top českých univerzit podle QS rozdělených dle oboru.

Hodnocení ovládla Karlovka

Z našich vysokých škol je to právě nejstarší česká univerzita, která se umístila najednou ve čtyřech z pěti širších kategoriích. Ty zahrnují příbuzné skupiny oborů. Nejlépe si Karlova univerzita vedla v kategorii Arts and Humanities, kde skončila na 193. místě z celkových 500 škol. Špatně si nevedla ani v konkurenci společensko-vědních oborů, tam skončila o tři příčky níže. Totožné umístění získala i mezi přírodovědnými obory. Poslední kategorií, ve které se Karlovka umístila, byla skupina oborů Life Sciences and Medicine s 219. příčkou.

V žebříčku se opakovaně objevily i brněnská Masarykova univerzita, v kategoriích medicíny a humanitních věd, a České vysoké učení technické, v kategoriích přírodní vědy a technické vědy. V poslední zmíněné kategorii se umístilo také brněnské VUT, a to na 348. místě.

 

Nejvíc umístění mají velká města

QS sestavilo i užší žebříčky, ve kterém byly školy rozděleny pouze podle konkrétních oborů. V nich se umístila další pražská vysoká škola Česká zemědělská univerzita, která společně s brněnskou MU získala 201-250. místo v oboru zemědělství a lesnictví. V tomto oboru se umístila i Mendelova univerzita v Brně.

Ačkoliv Karlovka v oboru ekonomie z českých univerzit zvítězila, nechybí v tomto žebříčku ani Vysoká škola ekonomická.

V oboru chemie mělo Česko tři zástupce a opět nechyběla UK. O příčku za ní byla Vysoká škola chemicko-technologická, a o pár desítek míst dál se umístila Univerzita Palackého v Olomouci.

Ve striktně umělecké kategorii Art and Design se umístila pouze jedna česká univerzita, Vysoká škola uměleckoprůmyslová.

Kromě akademické reputace a reputace u zaměstnavatelů je součástí metodologie hodnocení QS také tzv. h-index, který měří hodnotu a dopad publikovaných prací. Při hodnocení se však neberou v potaz další důležité faktory, jako je hodnocení studentů a kvalita studentského života v jednotlivých univerzitních městech (o té jsme psali zde). Každopádně žebříčky dokazují, že české univerzity jsou schopny uspět ve světové konkurenci. Celkem se totiž hodnotilo 4500 škol po celém světě a do jednotlivých žebříčků se jich dostalo pouhých 500, z toho deset českých.

Další články k tématu