Nejlepší univerzity v České republice podle oboru

16. 7. 2018 | Pro uchazeče na VŠ

Kvalita vyučujících a míra zaměstnanosti – tyto dva faktory patří při výběru VŠ k těm nejdůležitějším. Právě na základě nich vypracovala společnost Quacquarelli Symonds (QS) žebříček těch nejlepších světových univerzit a Česká republika v něm má hned deset zástupců. Pokud právě vybíráte svou budoucí alma mater, můžete se inspirovat následujícím přehledem top českých univerzit podle QS rozdělených dle oboru.

Hodnocení ovládla Karlovka

Z našich vysokých škol je to právě nejstarší česká univerzita, která se umístila najednou ve čtyřech z pěti širších kategoriích. Ty zahrnují příbuzné skupiny oborů. Nejlépe si Karlova univerzita vedla v kategorii Arts and Humanities, kde skončila na 193. místě z celkových 500 škol. Špatně si nevedla ani v konkurenci společensko-vědních oborů, tam skončila o tři příčky níže. Totožné umístění získala i mezi přírodovědnými obory. Poslední kategorií, ve které se Karlovka umístila, byla skupina oborů Life Sciences and Medicine s 219. příčkou.

V žebříčku se opakovaně objevily i brněnská Masarykova univerzita, v kategoriích medicíny a humanitních věd, a České vysoké učení technické, v kategoriích přírodní vědy a technické vědy. V poslední zmíněné kategorii se umístilo také brněnské VUT, a to na 348. místě.

 

Nejvíc umístění mají velká města

QS sestavilo i užší žebříčky, ve kterém byly školy rozděleny pouze podle konkrétních oborů. V nich se umístila další pražská vysoká škola Česká zemědělská univerzita, která společně s brněnskou MU získala 201-250. místo v oboru zemědělství a lesnictví. V tomto oboru se umístila i Mendelova univerzita v Brně.

Ačkoliv Karlovka v oboru ekonomie z českých univerzit zvítězila, nechybí v tomto žebříčku ani Vysoká škola ekonomická.

V oboru chemie mělo Česko tři zástupce a opět nechyběla UK. O příčku za ní byla Vysoká škola chemicko-technologická, a o pár desítek míst dál se umístila Univerzita Palackého v Olomouci.

Ve striktně umělecké kategorii Art and Design se umístila pouze jedna česká univerzita, Vysoká škola uměleckoprůmyslová.

Kromě akademické reputace a reputace u zaměstnavatelů je součástí metodologie hodnocení QS také tzv. h-index, který měří hodnotu a dopad publikovaných prací. Při hodnocení se však neberou v potaz další důležité faktory, jako je hodnocení studentů a kvalita studentského života v jednotlivých univerzitních městech (o té jsme psali zde). Každopádně žebříčky dokazují, že české univerzity jsou schopny uspět ve světové konkurenci. Celkem se totiž hodnotilo 4500 škol po celém světě a do jednotlivých žebříčků se jich dostalo pouhých 500, z toho deset českých.

Další články k tématu

Nejneobvyklejší bakalářské obory

Někteří maturanti zatím tápou a nejsou si ještě jistí, co by chtěli studovat a jaké obory vysoké školy vůbec nabízejí. Právo, medicína, informatika…tak přesně o těchto oborech se bavit nebudeme. Představíme vám výběr těch nejneobvyklejších oborů, které nabízejí české veřejné i soukromé vysoké školy. Zvířata a obory „budoucnosti“ Milovníci psů nechť věnují pozornost oboru Kynologie […]

číst více

10 věcí, které vám před nástupem na vysokou školu nikdo neřekne

Spoustu informací si můžete najít na stránkách školy, ale existuje několik nevyřčených pravidel, které se pojí se studiem na vysoké škole. Starší studenti už je považují za samozřejmost, takže je možná ani nenapadne se před vámi o nich zmínit. Rozhodli jsme se prolomit mlčenlivost a prozradit vám deset věcí, které vám před nástupem na vysokou […]

číst více