Studentský život v našich městech. Co, kde, jak a hlavně za kolik.

29. 6. 2018 | Studentský život

Vysoká škola se obvykle vybírá podle studijních programů a jejich uplatnění, prestiže školy, anebo dostupnosti. Neméně důležité je však i to, jak se v daném městě studentům žije. Jaké jsou možnosti bydlení, kam za zábavou, na kolik to celé vyjde a jaké jsou šance při hledání brigády v tom kterém městě? Na to jsme hledali odpovědi.

 

Stověžatá Praha

Podle průzkumu britské společnosti Quacquarelli Symonds (QS) je pro studenty Praha druhým nejlepším městem na světě. Zvolili si ji studenti z celého světa, kteří hodnotili hned několik aspektů, například finanční dostupnost, kulturní vyžití nebo infrastrukturu. Praha je podle nich velice krásné historické město s bujarým nočním životem a skvělou gastronomii. Ale jako vše má i studium v Praze své nevýhody. V Praze je draze. Dnes už nezáleží ani tak na tom, zda bydlíte na koleji nebo na privátu. Cenově to vychází podobně. Jen musíte počítat s tím, že za ubytování a jídlo utratí měsíčně o nějakou tu tisícovku více než studenti v jiných městech. Na druhou stranu, Praha přináší více možností přivýdělků a brigád, které jsou ve srovnání se zbytkem České republiky lépe placené. Pokud tedy víte, že si budete při studiu přivydělávat, nebudou zřejmě finance představovat žádný větší problém. Co se volného času a zábavy týče, je jasné, že právě Praha nabízí největší spektrum možností, ať už se věnujete čemukoliv.

 

Moravská metropole

Brno bylo velkým překvapením v žebříčku QS. Toto moravské město se totiž umístilo hned na čtvrtém místě. Když uvážíme, že před ním byly města jako Ottawa a Šanghaj, je jasné, že muselo zahraniční studenty opravdu okouzlit. Ocenili především tolerantnost k cizincům, kvalitu místních škol, nízké ceny a noční život. Přivýdělek se tady dá sehnat stejně snadno jako v Praze, ale brigádníci nejsou stejně ohodnoceni. Platy v Brně bývají o něco nižší. Bydlení vychází cenově srovnatelně s Prahou, ale vše ostatní je zde rozhodně levnější. A můžete počítat i s bohatým nočním životem a velkou rozmanitostí volnočasových aktivit. Navíc stačí vyjet kousek za město a hned se octnete v ráji jihomoravských vinic.

 

Bydlení s vyhlídkou na Ještěd

Liberečtí studenti ani nemusí opustit kampus. Protože doprava je zde poměrně drahá, moc často se do centra města nejezdí, a tak se studenti ani příliš nepídí po bydlení mimo koleje. Ani k tomu není důvod, právě Harcovské koleje zvítězili několik let po sobě v soutěži „Kolej roku“. Pro Aktuálně.cz je popsala studentka Ivana Kopečková: „Kolej je oblíbená, protože sídlí na kraji města, v přírodě, je to taková “harcovská vesnička”. Je tady dostupné všechno, co student potřebuje, včetně častých kulturních a společenských akcí.“ Studenti tak bývají hodně spolu, a i to je důvod proč na svá studentská léta v Liberci ještě dlouho a rádi vzpomínají.

 

Město českého piva

Studentský život v Plzni je podobně semknutý jako ten liberecký. Ušetříte v něm za dopravu i ubytování. Plzeň totiž patří mezi naše nejlevnější studentská města, takže vždycky zbudou peníze i na zábavu. Kulturní život je zde hodně bohatý, ne nadarmo se Plzeň stala Evropským kulturním městem 2016. Navíc je to odsud kousek do Německa, kam se dá vyrazit za dalšími zážitky. Na druhou stranu je to stejně blízko i do Prahy.

 

Hurá dolů do dolů

Ostrava je pro studenty, hned po Plzni, druhým nejlevnějším městem České republiky. Privátní ubytování stojí stejně jako koleje. I zde funguje univerzitní kampus, ovšem studenti rádi jezdí za zábavou do centra, především na slavnou Stodolní ulici. V Ostravě si na své přijdou nejvíce milovníci hudby. Kromě jedné velké ulice plné barů a diskoték tady najdete řadu undergroundových klubů jako Parník, Garage, Chlív nebo Tančírna, kde se každý večer linou tóny úplně jiného hudebního stylu. Přestože je v Ostravě nejvíce zeleně na jednoho občana, stále zde bojují s čistotou ovzduší, a to především v zimě, kdy panuje silná inverze.

 

Baťova domovina

Zlín byl dříve městem Baťovy továrny na boty. Dnes je městem Baťovy univerzity. Je to opravdové studentské město, navíc velice oblíbené u našich slovenských sousedů. Vše tady rádi studentům přizpůsobují, takže není problém najít si privátní bydlení či brigádu. Studentský a mimoškolní život je na místní univerzitě synonymem. Škola se nejen snaží nabídnout studentům aktivity pro jejich volný čas, ale obvykle dává možnost, aby se na jejich tvorbě a realizaci také sami podíleli. Po Baťově éře jsou zde stále výrazné stopy, ať už to jsou Baťovy domky, Baťův mrakodrap nebo celý areál Swissu, který je v posledních letech inovován a modernizován.

 

Holomóc

Olomouc je taktéž považována za studentské město, neboť studenti představují celou jednu pětinu obyvatel. I v této hanácké metropoli se mohou studující podílet na kultuře města. Stejně jako ve Zlíně, spolupracují místní univerzity s vedením radnice a poskytují studentům řadu příležitostí. Ti tak například provozují vlastní rádio nebo televizi, či pořádají kulturní akce. Olomouc asi nejvíce zaujme milovníky architektury, historie a přírody. Obklopuje ji krásná krajina, a v blízkosti centra leží rozsáhlé parky. Studentský život vás vyjde jen o něco málo dráž než v Ostravě.

 

Město mostů

Hradec Králové leží na soutoku dvou velkých řek, Labe a Orlice. Proto každá procházka vede alespoň přes jeden místní most. Kromě nich studenty okouzlí i nedávno otevřený univerzitní park. Ten je velice nevšední. Nabízí prostor pro pétanque či minigolf a příjemná zákoutí s designovými lavičkami. Hradečtí studenti však nejsou příliš spokojení s klubovou scénou. Pro Deník.cz ji stručně zhodnotil absolvent místní univerzity Tomáš: „Jediným klubem pro studenty je AC klub. Je ale malý, při větších akcích to tam vypadá jako v zavařovačce plné sardelí.“ Nicméně bohatý kulturní život ve městě určitě nechybí. Bohužel zde musíte počítat s vyššími náklady na bydlení. To však významně kompenzuje fakt, že Hradec Králové patří k našim nejbezpečnějším městům s velice vysokou kvalitou životního prostředí.

 

Perníkové království

Priváty v Pardubicích vyjdou studenty poměrně draze. Na kolejích ušetří a navíc ani nemají důvod hledat ubytování někde jinde. I koleje Univerzity Pardubice totiž mají své prvenství v soutěži „Kolej roku“ z roku 2015. Pardubice jsou ještě stále převážně průmyslovým městem, takže větší šanci najít si dobře placenou brigádu mají spíše studenti tohoto oboru. Ale není se čeho obávat. Ani za stravu či dopravu nebudete platit žádné velké jmění, takže i něco ušetříte.

 

Mezi české rybníky

České Budějovice přinášejí příležitosti pro zdokonalení německého jazyka. Díky blízkosti rakouských hranic je němčina požadována zaměstnavateli nejen při hledání práce, ale i brigády. Navíc kdykoliv můžete vyrazit na výlet do Rakouska. Ideálním dopravním prostředkem je v tomto městě jízdní kolo. České Budějovice jsou vlastně jednou velkou cyklostezkou a taková projížďka na bicyklu kolem českých rybníků vám zpříjemní volné chvíle.

 

Zdroje: novinky.cz, aktualne.cz, denik.cz, rozhlas.cz

Další články k tématu