Nejlepší aplikace roku 2022 pro učení jazyků

23. 8. 2022 | Aktuality

aplikace roku 2022 pro učení jazykůPokud jste se někdy na vlastní pěst pokoušeli naučit cizí jazyk, určitě víte, že to není nic jednoduchého. Uvědomují si to i vývojáři, kteří na pomoc vytvářejí různé jazykové aplikace. V záplavě méně zdařilých počinů může být problém najít ty opravdu kvalitní aplikace. Připravili jsme proto pro vás výběr těch nejlepších aplikací, se kterými se konečně naučíte mluvit cizí řečí.

Duolingo

Duolingo je nejrozšířenější a nejznámější portál pro studium cizích jazyků. V základní verzi, která je pro potřebu většiny lidí zcela dostačující, je aplikace zdarma. Duolingo se zaměřuje na poslech, čtení, gramatiku i psaní – tedy na většinu aspektů jazyka.

Výhodou je i velké množství jazyků, které se na Duolingu můžete učit. Kromě obligátní angličtiny máte na výběr z téměř čtyřiceti jazyků, mezi nimiž nechybí ani čeština. Najdete tu ty nejrozšířenější cizí jazyky, jako je čínština, francouzština, španělština či němčina.

Můžete se začít učit i fiktivní jazyky (například klingonštinu ze Star Treku), mrtvé jazyky (latinu), umělé jazyky (Esperanto) nebo jazyky, jimiž hovoří jen malé množství lidí (navažštinu či velštinu). Z bohaté nabídky si vybere každý. A pokud si jazyků vyberete víc, můžete přepínat mezi jednotlivými kurzy a učit se jich několik najednou.

Lingvist

Na rozdíl od Duolinga je aplikace Lingvist placená. Potěší však svou 14denní bezplatnou zkušební verzí. Poté si už budete muset aplikaci předplatit. Vyjde vás to na necelých 10 dolarů měsíčně, tedy přibližně 200 korun.

Oproti většině ostatních jazykových aplikací, které jsou zaměřené na gramatiku, se Lingvist soustředí na slovní zásobu. V úvodu každého kurzu se tak naučíte slova nejčastěji používaná v jazyce, který studujete. Cílem kurzů je totiž naučit se to, co bude pravidelně využívat, a necpat si do hlavy pojmy, u nichž je málo pravděpodobné, že se s nimi setkáte v praxi.

Nevýhodou Lingvist je menší výběr jazyků. V současnosti jich je v nabídce pouze sedm: nizozemština, francouzština, němčina, italština, portugalština, ruština a španělština

Fluent Forever

Fluent Forever má stejný finanční model jako Lingvist. Prvních čtrnáct dní je aplikace zdarma, následně stojí zhruba 200 měsíčně. Připlatit si navíc můžete za živou výuku s lektorem.

Fluent Forever se zaměřuje na učení správné výslovnosti. Jakmile ji ovládnete, proniknete hlouběji do gramatiky a slovní zásoby. Nejprve se budete učit nejběžnější slova. Aplikace vás bude nutit přemýšlet v daném jazyce a nepřekládat si každé nové slovíčko.

V současnosti v aplikaci najdete deset jazyků: nizozemštinu, francouzštinu, němčinu, italštinu, japonštinu, korejštinu, mandarínštinu, portugalštinu, ruštinu a španělštinu. Ve srovnání s Lingvist tak Fluent Forever poskytuje širší výběr světových jazyků.

iTalki

Pokud si při studiu jazyků ceníte kontaktu s lektorem, ale nechcete chodit na kurzy, iTalki by mohla být ta pravá aplikace pro vás. Prostřednictvím ní si totiž najdete lektora na soukromé výukové lekce. Cena se liší podle toho, s jakým lektorem budete spolupracovat.

iTalki má v nabídce přes 150 jazyků, výběr je tedy opravdu bohatý. Výběr lektorů je však u některých jazyků omezený. Čím rozšířenější jazyk je, tím více ho učí lektorů a tím větší je pak i jejich nabídka.

HiNative

Obdobně jako u Duolinga si i u aplikace HiNative můžete vybrat, jestli vám stačí verze zdarma nebo si připlatíte za bonusy. HiNative nenabízí klasické lekce. Místo toho vám dovoluje klást otázky o jazyce, který se učíte a dostávat odpovědi od rodilých mluvčích.

Výhodou je, že většinu otázek můžete položit zcela zdarma a dostat od ostatních uživatelů zpětnou vazbu na vaši gramatiku, a dokonce i výslovnost. A pokud budete chtít, můžete se nejenom ptát, ale rovněž začít odpovídat na otázky o svém rodném jazyce! HiNative momentálně nabízí více než 110 jazyků.

Zdroj: College Info Geek

Další články k tématu