Nejdivnější fakta o lidském mozku

6. 10. 2022 | Aktuality

výzkum lidského mozkuJeden z nejdůležitějších orgánů lidského těla pořád zahaluje spousta tajemství. V posledních 20 letech se ale vědcům podařilo některé z nich odhalit. Přinášíme vám 13 faktů o lidském mozku, které vám nejspíš … zavaří mozek.

  1. Po 90 minutách intenzivního pocení se váš mozek scvrkne tolik jako za celý jeden rok. Důvodem je to, že tento orgán ze 73 procent tvoří voda, kterou tělo při pocení vylučuje.
  2. Novorozenci mají velkou hlavu v porovnání s tělem proto, aby se do ní vešel jejich rychle rostoucí mozek. Dvouleté dítě má totiž jen o 20 procent menší mozek než dospělý člověk.
  3. Mozek dosahuje „dospělosti“ až v 25 letech.
  4. Informace v mozku cestují rychlostí až 268 mil za hodinu. Pro představu, to je větší rychlost, než jakou dokážou vyvinout auta Formule 1.
  5. Mozek generuje přibližně 20 wattů elektřiny. To je dost na to, aby dokázal napájet úspornou žárovku.
  6. Průměrný mozek za minutu vygeneruje 48,6 myšlenek. Za den pak přibližně 70 tisíc myšlenek.
  7. Mozky mužů jsou v průměru přibližně o deset procent větší než mozky žen. Nicméně hipokampus, část mozku nejvíce spojená s pamětí, bývá obvykle větší u žen. Další skupinou lidstva, která má hipokampus větší, jsou kupodivu londýnští taxikáři. Podivné je to ovšem jen do doby, než si uvědomíte, že si musí pamatovat, jak se pohybovat ulicemi Londýna, kterých je celkem 25 tisíc.
  8. Mozek Alberta Einsteina, jednoho z největších géniů lidstva, vážil o deset procent méně než běžný mozek. To je další důkaz, že velikost ani váha mozku nereflektují inteligenci člověka. Einsteinův mozek měl ale větší hustotu neuronů, než bývá běžné.
  9. Mozky neandertálců byly o deset procent větší než mozky současných lidí. Mozek člověka moudrého, který po zemi kráčí dnes, se navíc za posledních 20 tisíc let zmenšil. Úbytek svou velikostí odpovídá tenisovému míčku.
  10. Tvrzení, že lidé používají jen deset procent svého mozku, je mýtus. Lidé ve skutečnosti neustále používají většinu svého mozku, a to i během spánku.
  11. Mozek necítí bolest. Z tohoto důvodu mohou lékaři operovat mozek, zatímco jsou jejich pacienti při vědomí.
  12. Člověk nemůže sám sebe polechtat, protože mozek dopředu ví, na co se chystáte, a tak v podstatě vyruší účinky polechtání.
  13. Někteří lidé trpí výpadkem paměti, když vypijí hodně alkoholu. Není to ale proto, že by kvůli opilosti zapomněli, co se dělo. Opilý mozek totiž vůbec nedokáže vytvářet nové vzpomínky. Takže ty věci, které jste „zapomněli“, se vám ve skutečnosti nikdy neuložily do paměti.

Zdroje: Be Brain Fit, healthline, BuzzFeed

Další články k tématu

Čtvrtina absolventů medicíny nezačne pracovat v českém zdravotnictví

Čtvrtina absolventů medicíny nezačne pracovat v českém zdravotnictví

Během posledních tří let medicínské obory vystudovalo přibližně 1200 až 1300 vysokoškoláků. Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) nicméně uvedla, že 25 až 30 procent absolventů nezažádalo o povinné členství v komoře. Z tohoto důvodu nemohou pracovat v českém zdravotnictví. Nejpravděpodobnější je teorie, že buď začali pracovat mimo obor, nebo vyjeli pracovat do zahraničí. Tomu nahrává i skutečnost, …

Mediků je historicky poprvé víc než studentů technických věd

Mediků je historicky poprvé víc než studentů technických věd

Počet mediků loni poprvé překonal počet studentů technických věd. Technické školy sice zaznamenávaly úbytek studentů stabilně během uplynulých deseti let, ale teprve v loňském roce jich bylo méně než studentů zdravotnických oborů. Před dvaceti lety přitom budoucích techniků na českých školách studovalo téměř třikrát víc než potenciálních zdravotníků, jak uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání …