Navýšení rozpočtu VŠ o pět miliard možná odvrátí distanční výuku

22. 9. 2022 | Aktuality

finance pro VŠVysoké školy už týdny bijí na poplach. Kvůli raketovému zdražení energií hrozí, že studenti by v zimě museli znovu přejít na on-line výuku. Vyjednávání o navýšení rozpočtu škol už ale přináší první výsledky. Sněmovní školský výbor totiž tento týden podpořil požadavek vysokých škol, které by tak mohly dostat pět miliard navíc. 

Podle politického náměstka ministra školství Jaroslava Millera odhadly univerzity nárůst svých nákladů v příštím roce na pět miliard korun. V částce jsou kromě energií započteny i peníze na vyšší platy pro vyučující a podporu výzkumu. Miller uvedl, že platy vysokoškolských pedagogů nerostly stejně rychle jako platy středoškolských učitelů a učitelů na základních školách. Zhruba tři miliardy z částky by tak šly právě na platy a také na navýšení stipendií.

Předseda Rady vysokých škol Milan Pospíšil už před časem varoval, že podle současného vývoje cen se náklady na energie v příštím roce zvednou proti loňsku z 1,5 miliardy korun přibližně na osm miliard. Podle Millera ale školy nárůst vyčíslily na 1,7 miliardy.

Předseda školského výboru Ivo Vondrák pak poznamenal, že kvůli zastropování cen, které nedávno schválila vláda, by se potřebné navýšení peněz na energie na vysokých školách mohlo snížit asi na polovinu, tedy na 900 milionů korun.

Na navýšení rozpočtu pro vysoké školy se ale školský výbor ještě nedohodl s ministerstvem školství. Pro nadcházející rok tak zatím resort počítá s tím, že vysoké školy budou hospodařit s rozpočtem 29,6 miliard, což je asi o miliardu víc než letos. Celkově má být ale rozpočet školství nižší o víc jak tři miliardy.

Zdroj: ČTK, Novinky.cz

Další články k tématu

České univerzity jsou hrdé, když vyhodí spoustu studentů, míní odborník

Skoro 60 procent českých vysokoškoláků nedokončí bakalářské studium. Často končí už v prvním ročníku. Důvodů je více. Patří mezi ně příliš mnoho teorie bez spojení z praxí i chybějící motivace. Podle odborníků většina univerzit vysokou neúspěšnost svých studentů neřeší. Na problém upozornil server Seznam Zprávy. Z údajů ministerstva školství vyplývá, že přes 58 procent bakalářských studentů, kteří začali […]

číst více

Konec bakalářek v Česku? Některé fakulty je zrušily

Už více než rok jsou aplikace Chat GPT a Open AI přístupné širší veřejnosti. Za tu dobu stihly zásadním způsobem proměnit české školství. Na některých fakultách kvůli těmto aplikacím zrušily bakalářské práce. Jinde jejich používání tolerují, studenti ale umělou inteligenci musí uvést jako zdroj. Studenti Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého od letošního zimního […]

číst více