Navýšení rozpočtu VŠ o pět miliard možná odvrátí distanční výuku

22. 9. 2022 | Aktuality

finance pro VŠVysoké školy už týdny bijí na poplach. Kvůli raketovému zdražení energií hrozí, že studenti by v zimě museli znovu přejít na on-line výuku. Vyjednávání o navýšení rozpočtu škol už ale přináší první výsledky. Sněmovní školský výbor totiž tento týden podpořil požadavek vysokých škol, které by tak mohly dostat pět miliard navíc. 

Podle politického náměstka ministra školství Jaroslava Millera odhadly univerzity nárůst svých nákladů v příštím roce na pět miliard korun. V částce jsou kromě energií započteny i peníze na vyšší platy pro vyučující a podporu výzkumu. Miller uvedl, že platy vysokoškolských pedagogů nerostly stejně rychle jako platy středoškolských učitelů a učitelů na základních školách. Zhruba tři miliardy z částky by tak šly právě na platy a také na navýšení stipendií.

Předseda Rady vysokých škol Milan Pospíšil už před časem varoval, že podle současného vývoje cen se náklady na energie v příštím roce zvednou proti loňsku z 1,5 miliardy korun přibližně na osm miliard. Podle Millera ale školy nárůst vyčíslily na 1,7 miliardy.

Předseda školského výboru Ivo Vondrák pak poznamenal, že kvůli zastropování cen, které nedávno schválila vláda, by se potřebné navýšení peněz na energie na vysokých školách mohlo snížit asi na polovinu, tedy na 900 milionů korun.

Na navýšení rozpočtu pro vysoké školy se ale školský výbor ještě nedohodl s ministerstvem školství. Pro nadcházející rok tak zatím resort počítá s tím, že vysoké školy budou hospodařit s rozpočtem 29,6 miliard, což je asi o miliardu víc než letos. Celkově má být ale rozpočet školství nižší o víc jak tři miliardy.

Zdroj: ČTK, Novinky.cz

Další články k tématu

Vysokým školám opět hrozí on-line výuka. Tentokrát kvůli energiím

Vysokým školám opět hrozí on-line výuka. Tentokrát kvůli energiím

Už ke konci nadcházejícího semestru by vysokoškoláci mohli opět přejít na distanční výuku. Tentokrát už ne kvůli pandemii koronaviru, ale kvůli drahým energiím. V roce 2023 by náklady vysokých škol na energie mohly totiž podle předsedy Rady vysokých škol Milana Pospíšila stoupnout z 1,5 miliardy korun přibližně na osm miliard. Návrh státního rozpočtu na další rok …

Rektoři vysokých škol varují před škrty v rozpočtu

Rektoři vysokých škol varují před škrty v rozpočtu

Rektoři českých veřejných i soukromých vysokých škol jsou proti snížení rozpočtu na vzdělávání a vědu v letech 2024 až 2026. Podle nich škrty povedou ke snížení konkurenceschopnosti a prohloubí personální nestabilitu, protože kvůli podhodnocení budou ze škol odcházet vědci a akademici. Návrh rozpočtu pro školy nedávno připravilo ministerstvo financí, které si hned vzápětí vyslechlo kritiku od …