Na vysokou s online testy

6. 3. 2013 | Přijímací řízení

Ne všem vyhovuje práce s počítačem, ne každému se dobře učí ze svítícího monitoru. Někteří studenti však dávají přednost právě e-learningu před klasickou formou studia nebo tuto možnost kombinují s přípravou z učebnic.

Většina škol už uzavřela své poštovní schránky a vám, budoucím absolventům středních škol a žadatelům o studium na vysoké, začalo období, během kterého se začínáte připravovat na přijímačky. Někdo dal na rady učitelů a začal vyplňovat testy už v září, jiní nechávají studium až na tzv. poslední chvíli. Každému vyhovuje různý typ studia, povídali jsme si o tom například i s paní doktorkou Hudečkovou v našem rozhovoru. Některé z vás by mohla oslovit forma online testování, během kterého vyzkoušíte své znalosti v oboru v předepsaném čase a v malé chvilce se dozvíte i výsledek vašeho snažení.

SCIO testy si můžete zdarma vyzkoušet na portálu Jobs.cz a otestovat si, jak byste u přijímaček uspěli. Stačí kliknout zde. Nabízí je také přímo společnost Scio za cenu od 140 do 190 Kč. Studenti si mohou vybrat mezi testy, které se věnují OSP nebo konkrétně zaměřeným testům. Mezi ně Scio zařadila matematiku, biologii a anglický jazyk. Za 575 Kč mohou zájemci absolvovat několika hodinový kurz zaměřený na různé problematiky – například společenské vědy. Kurz obsahuje nejrůznější typy cvičení a úkolů, aktivní práci s materiály, opakování, procvičování, průběžné i závěrečné testy. U společnosti lze také zakoupit kombinaci jednotlivých kurzů v tzv. balíčcích. Více naleznete zde.

Nejčastější formou online testování je příprava na testy obecných studijních předpokladů (OSP). Masarykova univerzita v Brně, která tyto testy zajišťuje pro svoje potřeby sama pod názvem Testy studijních předpokladů, poskytuje internetové kurzy zdarma. Najdete je na těchto webových stránkách. Obecnou výhodou online kurzu je samozřejmě jeho interaktivita, kdy test přímo navrhuje studentům optimální postupy řešení jednotlivých úloh. Studenti tak nemusí dohledávat potřebné znalosti. To ovšem na druhou stranu znamená, že kurzy není možné s nikým konzultovat.

Placené internetové kurzy nabízí například společnost Aleph.cz. Ke kurzům je možné dokoupit asistenci lektora. Online výuka od Aleph.cz nabízí strukturovanou látku doplněnou o množství detailně vyřešených úloh z TSP. Cena jednoho kurzu je 120 Kč, kompletní příprava k TSP stojí 480 Kč. Před objednáním se musíte zaregistrovat vyplněním e-mailu a hesla. U Aleph.cz je součástí internetových kurzů i jeden on-line test s výsledným percentilem, na kterém si můžete na závěr třikrát vyzkoušet své schopnosti. Více informací naleznete na této stránce.

Mnoho vysokých škol předkládá u přijímacích zkoušek testy z cizího jazyka. Online testování v tomto případě však zatím není moc rozšířené, ovšem je možné na internetu najít jednotlivá zadání na různých školách. Přehled s odkazy na testy naleznete například zde.

Zkoušku z matematiky a přípravu na ni si můžete objednat například na této stránce. Na pražském Gymnáziu Na Zatlance pro vás připravili cyklus více jak 30 matematických písemných prací. Organizátoři vám každý týden zašlou alespoň jedno zadání a tabulku pro odpovědi. Na vypracování řešení máte pokaždé 1 hodinu čistého času. Za všechna kola přípravného kurzu až do zkoušek se platí 210 Kč, tj. 7 Kč na jedno kolo.

Stránky TestOnLine nabízejí výukové a testovací programy založené na principech individualizace výuky a opakování látky. Systém umožňuje každému uživateli postupovat jeho vlastním tempem a v podrobnosti, která mu pro pochopení, zapamatování a procvičení dané látky nejlépe vyhovuje. Tato stránka nabízí možnost přípravy na přijímačky na práva, Vysokou školu ekonomickou v PrazePolicejní akademii.

Další možnosti nabízí server samouk.cz. Kromě testů k obecně studijním předpokladům využívají uchazeči jeho služeb v oblasti přípravy na lékařské fakulty, na psychologické obory a na ekonomické obory. Ceny kurzů se pohybují od 350 do 620 Kč.

Zdroje: webové stránky jednotlivých společností
Fotografie: Stock.XCHNG

Další články k tématu

Příprava na přijímačky může stát tisíce. Diskriminace, míní odborníci

Příprava na přijímačky může stát tisíce. Diskriminace, míní odborníci

Jednotné přijímací zkoušky Scio používá řada fakult na vysokých školách v Česku. Aby u nich zájemce o studium uspěl, někdy mu k tomu jeden termín nestačí. Za každý další pokus ale musí platit. Podle odborníků tento systém znevýhodňuje uchazeče z nízkopříjmových rodin. Například Veroniku Vávrovou, která se v loni hlásila na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, vyšly testy přibližně na …

Nejlepší české univerzity a obory podle šanghajského žebříčku

Nejlepší české univerzity a obory podle šanghajského žebříčku

Mezi tisícovkou nejlepších vysokých škol světa v takzvaném šanghajském žebříčku figuruje hned osm českých zástupkyň, o jednu více než loni. Zatímco ta nejlepší česká škola – Univerzita Karlova v Praze – se letos propadla o 100 míst, brněnská Masarykova univerzita naopak poskočila o 200 příček výš. Mezi top školy světa se po loňské absenci letos opět vrátila …

Žebříček: Nejlepší práva jsou v Praze, nejlepší technické obory v Brně

Žebříček: Nejlepší práva jsou v Praze, nejlepší technické obory v Brně

Britská společnost Times Higher Education zveřejnila žebříček nejlepších škol podle oborů pro rok 2024. Ve všech 11 oborových oblastí bodovaly v mezinárodním srovnání i české univerzity. Nejvýše z nich se nejčastěji umisťovala Univerzita Karlova v Praze. V právu a humanitních oborech se řadí dokonce mezi 200 nejlepších škol světa. Na samém vrcholu žebříčků se již tradičně drží americké a …