Na plzeňské univerzitě zkoušejí bezdrátovou síť budoucnosti

11. 5. 2021 | Aktuality

Na plzeňské univerzitě zkoušejí bezdrátovou síť budoucnostiZápadočeská univerzita v Plzni (ZČU) testuje novou vysokorychlostní síť 5G. Společnost O2 nainstalovala přímo do kampusu na Borských polích první vysílač. Univerzitě také propůjčila několik 5G sim karet, díky nimž si pedagogové, studenti i celé vědecké týmy mohou další level bezdrátové komunikace vyzkoušet.

Testování 5G je součástí projektu SmartCampus ZČU. V rámci něj se univerzita snaží nasimulovat živou laboratoř, zmenšený model města, který by pomohl testovat nové technologie předtím, než začnou fungovat ve velkém. Mezi předchozí aktivity patří například instalace parkovacích senzorů, kterými si můžete ověřit obsazenost parkoviště on-line nebo virtuální trenažer pro studenty pedagogiky.

„Pilotní instalace 5G sítě v prostředí SmartCampusu ZČU nám umožňuje otestovat tyto nové komunikační technologie mezi prvními,“ uvedl Jiří Hammerbauer, proděkan Fakulty elektrotechnické ZČU. „5G technologiím patří blízká budoucnost. Jsme rádi, že se tohoto projektu můžeme účastnit,” dodal pro Plzeňský deník.

Největší výhodou nové generace bezdrátové komunikace je zvýšení kapacity internetu a jeho rychlosti. Zatímco 4G síti trvalo stažení filmu o velikosti tři GB asi šest minut, nová síť to zvládne za 3, 6 vteřiny. Rychlé připojení lze využívat nejen v počítačích a telefonech, ale i v dalších technologiích – třeba v autonomních elektromobilech nebo strojích, které dokáží varovat před přírodní katastrofou, u nichž je rychlost odezvy doslova životně důležitá.

Podle ministerstva pro místní rozvoj se s novou sítí změní úplně všechno. Půjde prý dokonce o dramatičtější změny, než byly ty, které přišly s nástupem bezdrátových technologií. Nepocítíme to jen na rychlosti internetu, ale 5G síť budou využívat i chytré přístroje v domácnosti i odvětví jako průmysl, doprava nebo zemědělství. Bude mít tak významný dopad na efektivitu práce.

Zdroje: CNBC explains, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Plzeňský deník, SmartCampus

 

 

Další články k tématu