Modernizuje se Univerzita Pardubice i VŠB-Technická univerzita Ostrava

14. 2. 2011 | Aktuality

Univerzita Pardubice zahajuje realizaci dvou významných projektů financovaných z fondů Evropské unie. Prvním je výstavba Výukového a výzkumného centra v dopravě v Doubravicích nedaleko Pardubic, které bude sloužit potřebám Dopravní fakulty Jana Pernera, tím druhým rozsáhlá rekonstrukce historicky nejstaršího a památkově chráněného objektu univerzity. Cílem rekonstrukce má být vytvoření co nejmodernějších podmínek pro rozvoj informačně-technologických kompetencí mladých badatelů, moderní informační infrastruktury a IT zázemí pro výzkum.

„Studenti doktorských studijních programů a mladí výzkumníci jsou naším klíčovým badatelským potenciálem pro budoucí evropskou znalostní společnost. Nově budovaná centra mají pro jejich přípravu a práci poskytnout odpovídající moderní a motivující prostředí,“ říká rektor Univerzity Pardubice, profesor Miroslav Ludwig.

Univerzita Pardubice není jediná, která se rozrůstá. Již v polovině února začne výstavba nové budovy Fakulty elektrotechniky a informatiky na VŠB-Technické univerzitě Ostrava. Rozhodnutí o poskytnutí dotace na výstavbu nového objektu převzal 7. února na ministerstvu školství rektor školy, profesor Ivo Vondrák.

Počet studentů od založení fakulty v roce 1991 čtyřnásobně vzrostl a nedostatek prostor již limitoval další rozvoj a výzkumnou činnost na fakultě. VŠB-Technická univerzita Ostrava se přitom snaží reagovat na potřeby regionu, který bylo třeba transformovat z centra hornictví, hutnictví a těžkého strojírenství směrem k moderním technologiím.

Zdroj: tisková zpráva

Zdroj fotografie: Stock.Xchng