Mobil vs člověk: Vymažte nepotřebné aplikace a naučte se znovu soustředit

16. 7. 2020 | Stojí za přečtení

mobil vs člověkMobil patří mezi největší žrouty času. Malá krabička, která kromě telefonu dokáže nahradit i počítač či televizi, nabízí totiž až příliš možností k rozptýlení. Jak zabránit tomu, aby se chytrý telefon stal pánem našeho času?

Vymažte nepotřebné aplikace

První krok je vymazat všechny zbytečné aplikace, které se vám v mobilu nastřádaly. Už pouhá přítomnost nadbytečných aplikací vás sama o sobě může rozptylovat. Přeplněný mobil totiž znamená, že strávíte více času hledáním toho, co skutečně potřebujete.

Jako první byste si měli položit otázku, jestli danou aplikaci používáte. Cílem totiž v tomto případě je odstranit pouze ty aplikace, které rozhodně nepoužíváte. Některé málo používané aplikace se hodí mít v záloze a stačí je „zaklidit“ do zadní části nabídky.

Problém může nastat, pokud je aplikace už součástí továrního nastavení telefonu a vymazat nejde. Minimálně deaktivovat by však mělo být možné všechny aplikace.

V druhé fázi úklidu telefonu vymažte ty aplikace, které plní stejnou nebo velmi obdobnou funkci. Nechte si tu, která je pro vás uživatelsky nejpříjemnější.

Odstraňte ze svého mobilu negativitu

Mobil nám umožňuje být neustále ve spojení se světem. Kvůli strachu, že bychom něco mohli prošvihnout, si proto stahujeme různé komunikační nástroje nebo zpravodajské aplikace. Například díky e-mailu v mobilu můžete být s ostatními stále v kontaktu bez ohledu na to, kde zrovna jste. Neustálé odpovídání na zprávy může ale na druhou stranu být nesmírně stresující a pokud využíváte mail pro pracovní komunikaci, hrozí, že přestanete rozlišovat mezi osobním a pracovním životem. Stresující může být také neustávající příliv zpráv a aktualit, které navíc bývají často negativní.

Pokud negativa aplikace převažují nad pozitivy, měli byste ji vymazat.

Omezte dobu používání aplikací

Jestliže se nějaké aplikace nemůžete vzdát, ale zároveň patří mezi největší žrouty vašeho času, zkuste alespoň omezit čas, kdy ji používáte.

Pokud máte operační systém iOS, můžete využít službu Screen Time, ve které ke konkrétním aplikacím nastavíte limit. Můžete například do aplikace zadat, že na Instagram budete mít přístup jenom 30 minut denně, nebo jít ještě o krok dál a omezit všechny sociální sítě na pouhou hodinu denně.

Pro Android existuje obdobná aplikace Freedom. Kromě nastavení limitu můžete ve Freedom rovněž zadat, kdy budete určité aplikace používat. Aplikace si tak můžete třeba zablokovat na noc, kdy byste měli odpočívat, nebo během výuky, aby vás mobil nerozptyloval od výkladu.

Ve Screen Time i Freedom si také můžete zablokovat aplikace z předem určené skupiny (například „sociální média“, „zprávy“) nebo si vytvořit vlastní seznam aplikací, které vás rozptylují.

Ztlumte upozornění

Většina aplikací má automaticky zapnutá oznámení. Kdykoliv se v nich objeví něco nového, připomenou se uživateli tónem. Jedno upozornění vás ale může dostat do spirály scrollování, ze které se těžko vymotává. Zkuste proto vypnout upozornění pro co nejvíce aplikací. Může jít například o e-mail, zprávy nebo sociální sítě.

Kromě vypnutí upozornění můžete rovněž vymezit čas, kdy upozornění dostáváte. Android a iOS mají funkci Do Not Disturb (nerušit), kterou můžete za tímto účelem použít – například když zrovna pracujete, jste ve škole nebo se učíte na zkoušky. Když vás mobil nebude neustále vyrušovat záplavou upozornění, bude vás najednou mnohem méně rozptylovat.

Nemějte svůj mobil stále na dosah

Co oči nevidí, to srdce nebolí a v případě mobilu mozek nerozptyluje. Nejefektivnější metodou, jak zůstat produktivní, je proto úplně odstranit mobil z dosahu.

Dejte ho do jiné místnosti, zatímco se učíte, pořiďte si kvalitní budík a udělejte ze své ložnice „no phone“ zónu a – pokud si troufáte – zkuste si ho vůbec nevzít na přednášku.

Zdroj:
https://collegeinfogeek.com/phone-distraction/

Další články k tématu