Ministr školství a rektoři se shodli na vysokoškolské reformě

18. 2. 2013 | Aktuality

O potřebě reformy vysokoškolského zákona se mluví již řadu let. Rozdílné názory na podobu novely mezi bývalými ministry školství, představiteli univerzit a studenty zabraňovaly jejímu prosazení. Až nyní se současnému ministru Petru Fialovi podařilo najít společnou řeč s rektory vysokých škol. Několik let připravovaná novela by tak konečně letos mohla projít. Ministr se ji chystá představit vládě v průběhu května.

Společnou řeč s rektory našel Fiala možná i díky tomu, že jako rektor sám kritizoval některé reformní plány ministerstva. Jeho kroky by proto měly být střízlivější a uvážlivější. Reforma by měla přinést změnu systému financování škol a akreditací. Vysoké školy se nově budou profilovat na výzkumné, vzdělávací a profesní.

Ministerstvo v původním návrhu počítalo s tím, že titul profesor a docent nebudou mít celostátní působnost. Tituly se měly nově vztahovat pouze ke konkrétní univerzitě. S tím ale akademická obec nesouhlasila a ministr jí vyšel vstříc. Nově by ale měla vzniknout pozice „mimořádného profesora“. „Tato pozice by nebyla titulem, ale skutečně funkčním místem a umožnila by snadněji zaměstnávat na odpovídajícím místě jak odborníky ze zahraničí, tak případně odborníky z praxe nebo mladé lidi s vysokým výkonem, kteří mohou poskytovat garance rozvoje oboru,“ vysvětlil Fiala.

Zdroj: čt24, čtk
Zdroj foto: sxc.hu