Miliony za hraní her

26. 11. 2018 | Aktuality

Vydělávají si peníze hraním počítačových her. Říkají si esportovci a tvrdí, že jejich disciplína je na profesionální úrovni stejně náročná jako kterýkoliv jiný sport. Ti nejlepší z nich vydělávají miliony.

V Česku se esport a profesionální hraní neboli progaming začal rozjíždět teprve v posledních několika letech. Zlom nastal loni v dubnu, kdy se společnost Alza.cz stala oficiálním sponzorem a podporovatelem jedné z největších organizací, která se u nás zabývá elektronickým sportem, eXatus se díky tomu stal jedinou profesionálním esport organizací v Česku i na Slovensku. Členové tak dostali možnost opustit svá dosavadní zaměstnání a věnovat se svému koníčku naplno.

I když to zní jako zábava, rozhodně se nejedná o jednoduchou práci. „Dobrá organizace času a tréninkový plán je základ,“ vysvětlil pro Finance.cz Aleš, progamer s přezdívkou Freeze. Trénink by měl být ideálně v rozsahu 40 – 60 hodin týdně. Stejně jako u klasického sportu, je i v esportu profesionální kariéra limitovaná věkem. Studie uvádějí, že hráči dokážou zlepšovat své schopnosti a postřehy zhruba do 26 let věku. Později už na mladší soupeře prostě přestávají stačit.

Freeze patří mezi úspěšné hráče, kteří se probojovali do světových týmů. Už v 17 letech se zařadil mezi profesionály a hned po maturitě odjel do Stockholmu. Díky své práci projezdil téměř celý svět. „Také jsem měl štěstí. Kluci mi vždycky říkali, že jsem z nich nejlepší a já se pak přihlásil na první turnaj. Všiml si mě později jeden z manažerů týmu a pozval mě, abych za ně šel hrát a povedlo se to,“ vzpomíná.

Freezeovou specialitou je hra League of Legends, každý z progamerů se totiž zaměřuje na konkrétní hry, které jsou určené pro více hráčů. Tou asi nejznámější je World of Warcraft. Ačkoliv si tak možná „pařmena“ představujeme jako osamělého vlka, opak je pravdou. Kromě toho, že hry hrajete proti reálným soupeřům, je i samotná příprava týmová. Hráči se v týmu navzájem podporují, nacvičují strategie a předávají si potřebné informace.

Miliony na turnajích i na Youtube

Na světové úrovni se v esportu točí obrovské peníze. Důkazem je například každoroční turnaj The International v Seattlu, jenž nabízí vítězům 430 milionů korun. Mimo turnaje si hráči mohou slušně vydělat i na Youtube, kde patří jejich videa k těm vůbec nejsledovanějším. Vysílají své tréninky živě a komunikují se svými fanoušky, kteří je pak dost často i finančně podporují. Po získání zkušeností mohou nakonec třeba školit či trénovat nové hráče.

Podle Freeze je jako u každého sportu i u progamingu nutné mít talent. Sám o sobě ale nestačí. „(Důležité je) učit se od zkušenějších a lepších, koukat na jejich live streamy, číst návody a tak,“ dodává.

Pokud se vám podaří v esportu uspět, můžete si klidně jít v oněch 26 letech užívat slušný důchod. Konkurence je však obrovská. V České republice je navíc esport stále spíše koníčkem než výnosným businessem.

Zdroje: gamesites.cz, studenta.cz, eurozpravy.cz, finance.cz.

https://www.redbull.com/cz-cs/jak-vydelat-hranim-her-slusny-balik-penez

https://www.gamesites.cz/clanek/182-jak-se-stat-pro-gamerem

https://www.studenta.cz/profesionalni-hraci-pc-her-v-ceske-republice-je-vydelat-si-d/r~st:article:774/

Další články k tématu