Miliardář nebo úspěšný spisovatel. Kam dál míří absolventi filozofie?

6. 12. 2021 | Pro uchazeče na VŠ

studium filozofieŽijeme v době, kdy celou řadu pracovních procesů zastanou za lidi stroje. Možná tak ani není tolik překvapivé, že na trhu práce je mnohem větší poptávka po typicky lidských dovednostech jako je empatie a sociální cítění. Klišé, že absolventi humanitních oborů skončí na pracáku, proto obzvlášť v dnešní době zdaleka neplatí. Takže kam všude mohou po studiu zamířit absolventi oboru filozofie? Možností je spousta a jednou z nich je i svět technologie.

Podle zprávy Institutu pro budoucnost práce Strada a analytické firmy Emsi z roku 2018 mají mezi uchazeči o zaměstnání největší výhodu ti, kteří disponují takzvanými soft skills. To jsou dovednosti, které stroje jen těžko napodobí. Podle časopisu Forbes se jedná například o sociální a emocionální inteligencí, schopnosti využít a předat svou odbornost, dovedností koučovat a rozvíjet ostatní či kreativitou.

Pokud se pohybujete na internetu, určitě znáte platformu na sdílení fotek Flickr a nástroj pro pracovní komunikaci Slack. Jejich zakladatel Stewart Butterfield je miliardář a mimo jiné také absolvent oboru filozofie. „Dokážu se díky tomu vyjadřovat velmi precizně a sledovat argumentaci až do důsledků, což je neocenitelné při vedení schůzek. A dějiny vědy zase ukazují, jak funguje to, když nějaké teorii věříme. Platí, dokud se neprokáže opak,“ popsal v roce 2015 dovednosti, které získal během studia. Příběh Butterfielda ukazuje, že i absolvent filozofie může založit úspěšnou technologickou značku. Jenom stačí, aby měl nápad a zápal pro věc.

„Setkávám se s řadou studentů typicky humanitních oborů, jako je politologie nebo psychologie, kteří jsou ve skutečnosti softwarovými vývojáři,“ potvrzuje pro Forbes Sue Harbourová, vedoucí oddělení kariérního poradenství na Kalifornské univerzitě v Berkeley

„Váš studijní obor není to, co děláte. Váš obor je prostě to, co studujete. To, co skutečně děláte, je činnost, které vás baví se každodenně věnovat a za kterou dostáváte plat,“ uzavírá Harbourová.

Spisovatel, učitel i manažér

Absolventi filozofie dovedou obratně pracovat s textem. Uplatnění tak mohou najít v redakcích nejrůznějších časopisů nebo v nakladatelství. Dokáží kriticky analyzovat texty, což jim přijde vhod jak při práci v odborně zaměřených redakcích, tak i v těch, které vydávají texty populární.

Kolikrát jste během svého studia musela obhajovat vlastní argument? A kolikrát jste argumentační souboj vyhráli? Ať už odpověď jakákoliv, nějaké zkušenosti jste získali určitě. A díky nim můžete pohlížet vysoko. Třeba až na pozici manažerů firem či vedoucích institucí.

Kromě soft skills mají studenti filozofie samozřejmě také přehled a znalosti o různých filozofických směrech. Jenže kde uplatnit své know-how o Platonovi? Odpověď je zase dost jednoduchá: prakticky všude. Kromě naučné literatury se filozofické prvky objevují například i v dílech mnoha dnes již slavných autorů, jako je C. S. Lewis a jeho legendární fantasy sága Letopisy Narnie. Můžete se tak vydat na spisovatelskou dráhu. Pokud k tomu všemu ovládáte i jazyky, můžete se zaměřit na překladovou literaturu a zprostředkovávat české veřejnosti zahraniční díla. Uplatnění pak můžete najít také ve světě filmů či televizní produkce.

Kromě soukromé sféry mohou absolventi filozofie najít uplatnění i v té veřejné. Úspěšní mohou být na nejrůznějších administrativních a úředních pozicích, díky své analytické mysli a již zmíněné schopnosti argumentovat. Stejně tak mohou pracovat ve státních kulturních institucích, jako jsou například muzea, knihovny, divadla či archivy.

Jednou z „konvenčnějších“ karierních drah, kterou si absolventi filozofie volí, je práce vědce – ať už na univerzitě nebo na různých vědeckých pracovištích. A mohou dosáhnout i celosvětového věhlasu, zejména pokud publikují své práce v angličtině.

Ještě zbývá vyvrátit jedno klišé: Kdo nic neumí, učí. Jenže studenti filozofie toho umí opravdu hodně a byla by škoda to nepředat dál. Uplatnit se tak mohou i jako učitelé na střední škole, anebo po dokončení doktorského studia i na univerzitě. V tomto případě je nutné doplnit své vzdělání i o pedagogiku, třeba formou dvouoborového studia

Zdroj: Vysoké školy, Implikace, Jazykový koutek, Forbes

Další články k tématu