Miliardář Křetínský dál sponzoruje brněnskou fakultu

21. 1. 2023 | Aktuality

studium na Právnické fakultě MUNIMiliardář Daniel Křetínský pokračuje ve spolupráci s Právnickou fakultou Masarykovy univerzity v Brně. Jeho Energetický a průmyslový holding (EPH) nadále bude financovat výuku energetického práva. Schválil to akademický senát univerzity. Proti jsou však někteří studenti a hnutí Univerzity za klima.

Skupina 150 studentů a absolventů poslala děkanovi fakulty otevřený dopis, ve kterém vyzývá k ukončení spolupráce EPH s fakultou. Holding totiž provozuje hnědouhelné elektrárny a podle hnutí Univerzit za klima patří mezi největší znečišťovatele ovzduší v Evropě.

K dopisu se připojil také člen hnutí Matěj Soška, podle kterého Křetínský těží z obchodů s ruským plynem. Miliardáře Soška označil za „ruského oligarchu s českým pasem“.

Akademický senát nakonec rozhodl o zachování spolupráce. Většina jeho členů argumentovala potřebou peněz, které jsou nezbytné pro chod výuky energetického práva. V rámci výuky mají studenti například možnost udělat si exkurzi do energetického zařízení. Jsou navíc vedeni zkušenými externisty z oboru. Pod hlavičkou univerzity také probíhá Sympozium energetického práva. Křetínský fakultě v minulosti poskytoval sumy mezi 900 tisíc a 1,5 milionem korun.

„Je to pro nás velké zklamání. Masarykova univerzita dnes upřednostnila peníze před naší budoucností a rozhodla se nadále, i v době hluboké klimatické krize, spolupracovat s fosilním průmyslem,“ okomentoval výsledek hlasování senátu Soška. Děkan Martin Škopek naopak zdůraznil význam peněz pro výuku. Dodal však, že do budoucna je potřeba lépe definovat podmínky k přijímaní peněz. Takové problémy podle něj řeší univerzity na celém světě, cituje děkana server iDnes.cz.

Zdroje: Energy Law MUNI.cz, iDnes.cz, Univerzity za klima.cz

Další články k tématu

Brněnské univerzity chtějí kvůli silným ročníkům otevřít nové obory

Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v Brně (VUT) plánují otevřít nové obory z oblasti kyberbezpečnosti a udržitelnosti. Reagují tak na aktuální poptávku veřejnosti i na předpokládaný příval přihlášek populačně silných ročníků. Masarykova univerzita chce kromě toho vybudovat nové koleje. „Pracujeme na akreditaci nových studijních programů, které připravíme do roku 2027. Jedná se o progresivní oblasti, kterými […]

číst více