Miliardář Křetínský dál sponzoruje brněnskou fakultu

21. 1. 2023 | Aktuality

studium na Právnické fakultě MUNIMiliardář Daniel Křetínský pokračuje ve spolupráci s Právnickou fakultou Masarykovy univerzity v Brně. Jeho Energetický a průmyslový holding (EPH) nadále bude financovat výuku energetického práva. Schválil to akademický senát univerzity. Proti jsou však někteří studenti a hnutí Univerzity za klima.

Skupina 150 studentů a absolventů poslala děkanovi fakulty otevřený dopis, ve kterém vyzývá k ukončení spolupráce EPH s fakultou. Holding totiž provozuje hnědouhelné elektrárny a podle hnutí Univerzit za klima patří mezi největší znečišťovatele ovzduší v Evropě.

K dopisu se připojil také člen hnutí Matěj Soška, podle kterého Křetínský těží z obchodů s ruským plynem. Miliardáře Soška označil za „ruského oligarchu s českým pasem“.

Akademický senát nakonec rozhodl o zachování spolupráce. Většina jeho členů argumentovala potřebou peněz, které jsou nezbytné pro chod výuky energetického práva. V rámci výuky mají studenti například možnost udělat si exkurzi do energetického zařízení. Jsou navíc vedeni zkušenými externisty z oboru. Pod hlavičkou univerzity také probíhá Sympozium energetického práva. Křetínský fakultě v minulosti poskytoval sumy mezi 900 tisíc a 1,5 milionem korun.

„Je to pro nás velké zklamání. Masarykova univerzita dnes upřednostnila peníze před naší budoucností a rozhodla se nadále, i v době hluboké klimatické krize, spolupracovat s fosilním průmyslem,“ okomentoval výsledek hlasování senátu Soška. Děkan Martin Škopek naopak zdůraznil význam peněz pro výuku. Dodal však, že do budoucna je potřeba lépe definovat podmínky k přijímaní peněz. Takové problémy podle něj řeší univerzity na celém světě, cituje děkana server iDnes.cz.

Zdroje: Energy Law MUNI.cz, iDnes.cz, Univerzity za klima.cz

Další články k tématu

MUNI má svou ombudsmanku. Je jí právnička se 14letou praxí

MUNI má svou ombudsmanku. Je jí právnička se 14letou praxí

Rektor Masarykovy univerzity v Brně Martin Bareš jmenoval do nově vzniklé funkce univerzitní ombudsmanky právničku Evu Janovičovou. Úkolem ombudsmanky neboli ochránkyně práv na univerzitě bude vedle řešení krizových situací také prevence a osvěta. Zaměří se i na akademickou integritu či práci etické komise. Absolventka práv na olomoucké univerzitě a Masarykově univerzitě v Brně má za sebou 14letou …

Student Masarykovy univerzity zemřel po pádu z okna fakulty

Student Masarykovy univerzity zemřel po pádu z okna fakulty

Student Masarykovy univerzity v Brně vypadl minulý týden z okna filozofické fakulty. Tělo mladého muže bylo nalezeno ve čtvrtek pod okny komplexu budovy. Na místo dorazili záchranáři, kterým se ho již nepodařilo oživit. Tragédií se zabývá policie. Před fakultou vznikají pietní místa, kam studenti chodí zapalovat svíčky. „Záležitost je v šetření Policie České republiky, která také komunikuje s rodinou …