Masarykova univerzita otevírá nový studijní program pro designéry

25. 8. 2022 | Aktuality

Design informačních služebBrněnská Masarykova univerzita od září otevírá studijní program Design informačních služeb. Program vyniká svým individuálním přístupem a důrazem na praxi. Cílem studia bude propojit informační vědy s designérskými metodami. Podobný program zatím na žádné jiné škole v České republice není.

Obor design informačních služeb vznikl na základě poptávky Masarykovy univerzity, která se sháněla po nových studijních oborech. V potaz brala univerzita i přání stávajících studentů oboru informační studia a knihovnictví. Některým z nich chyběl na oboru právě design.

Design informačních služeb je oborem pro designéry, kteří se dosud nevěnovali designu služeb, ale třeba grafickému či průmyslovému designu. Vhodný je také pro pracující odborníky, kteří se chtějí zorientovat v nových oblastech designu.

Podle garantky studia Laďky Zbiejczuk Suché najdou absolventi uplatnění jako interakční designéři, uživatelští výzkumníci, komunitní kurátoři, či freelanceři. Poznatky z oboru ve své práci mohou ale využit i vedoucí knihoven a pracovníci jiných veřejných služeb.

V praxi se studenti mohou věnovat třeba tomu, jak zefektivnit procesy na úřadech, aby lidé nemuseli složitě putovat na několik míst k vyřízení jediného dokumenty, nebo pomoci zpřehlednit informace ministerstva o žádostech o oddlužení.

Studium bude zaměřené na praxi a bude vyžadovat aktivní přístup studentů. Ti budou hledat a zkoušet řešit reálné problémy a pracovat na vlastních projektech. Část studia je navržená tak, aby si studenti mohli sami plánovat rozvrh. Tím obor vychází vstříc pracujícím lidem a rodičům. Podstatnou část studia bude také možné absolvovat on-line.

Prezenční výuka bude probíhat přibližně šestkrát za semestr, vždy na čtyři hodiny odpoledne. Během nich dostanou studenti zpětnou vazbu, zapracují na svých projektech, nebo se setkají se zajímavým hostem z oboru.

Součástí výuky je i mentoring, v rámci kterého bude mít každý student svého mentora, s nímž se bude scházet přibližně každé dva týdny. Mentora student získá podle toho, jakému projektu se chce věnovat a na co se chce zaměřit a specializovat.

Zdroj: Czech Design

Další články k tématu

Student Masarykovy univerzity zemřel po pádu z okna fakulty

Student Masarykovy univerzity zemřel po pádu z okna fakulty

Student Masarykovy univerzity v Brně vypadl minulý týden z okna filozofické fakulty. Tělo mladého muže bylo nalezeno ve čtvrtek pod okny komplexu budovy. Na místo dorazili záchranáři, kterým se ho již nepodařilo oživit. Tragédií se zabývá policie. Před fakultou vznikají pietní místa, kam studenti chodí zapalovat svíčky. „Záležitost je v šetření Policie České republiky, která také komunikuje s rodinou …

MUNI má svou ombudsmanku. Je jí právnička se 14letou praxí

MUNI má svou ombudsmanku. Je jí právnička se 14letou praxí

Rektor Masarykovy univerzity v Brně Martin Bareš jmenoval do nově vzniklé funkce univerzitní ombudsmanky právničku Evu Janovičovou. Úkolem ombudsmanky neboli ochránkyně práv na univerzitě bude vedle řešení krizových situací také prevence a osvěta. Zaměří se i na akademickou integritu či práci etické komise. Absolventka práv na olomoucké univerzitě a Masarykově univerzitě v Brně má za sebou 14letou …