Manuál pro prváky IV. – STRAVOVÁNÍ

9. 9. 2009 | Studentský život

Ještě předtím, než se začnete stravovat v předražených podnicích, protože máte pocit, že v okolí vaší školy či koleje nic jiného není, zkuste se nejprve porozhlédnout. Začít byste měli na webových stránkách vaší školy, pokračovat na studentských fórech a portálech a nebo se zkuste rovnou poradit u starších a zkušenějších kolegů. Mnohé o pohostinském životě vašeho nového působiště vám ale poví třeba jen obyčejná procházka.

Menzy

I přes průběžné zdražování jídel (většinou však jen v řádu korun ročně) zůstávají menzy jednou z nejlevnějších a zároveň stále přijatelných možností stravování. Za hlavní jídlo v nich dáte přibližně 25 až 40 korun, za minutku pak od 45 do 70 korun. Polévka, která už často nebývá součástí menu, vás vyjde asi na 5 až 8 korun. Vybíravější jazýčky určitě potěší, že ve většině menz lze dnes volit z nabídky nejméně čtyř jídel (někde dokonce až ze dvanácti). Obvykle mezi nimi najdete jedno jídlo vegetariánské, jedno české, jedno mezinárodní a jednu minutku. Stále běžnější už je také nabídka dietních jídel, baget, salátů i moučníků. Výjimkou už není ani pizza. Do některých studentských jídelen si navíc můžete zajít i na snídani či na večeři, a to za stejně zvýhodněné ceny. Ale pozor, v každé menze mají studenti nárok jen na omezený počet dotovaných jídel denně, zpravidla dvou.

Tady se stravují studenti brněnské MZLU (Výdejna na kolejích Josefa Taufera, foto: www.skm.mendelu.cz)

Stravování ve studentských jídelnách má pouze tu nevýhodu, že stále fungují jako klasické výdejny, a nikoli restaurace (ačkoli tak mnohé vypadají a nebo se k nim blíží svými službami). Vaše výtky směřující k dlouhým frontám, nedostatku místa na věšácích či k sezení, mírně přesolenou polévku a nebo špinavý ubrus tu tedy asi nikdo nevyslyší. Zároveň sem také většinou nemůžete přijít kdykoli vás přepadne hlad – váš žaludek se zkrátka musí řídit provozní dobou té které jídelny. Ve většině menz se dnes používá speciální stravovací karta a nebo ISIC, kam si nabijete určitou částku, z níž se vám pak strhává stravné (ovšem to neplatí všude: například VUT v Brně přešla na vstřícný systém s mottem „Jíš bez placení – co během měsíce projíš, zaplatíš až na konci.“). Jídla se mohou a někde přímo musejí objednávat předem, a to prostřednictvím terminálů v budově menzy, nebo přes internet. Většina menz tím přešla na bezhotovostní, a tím i rychlejší platbu jídel.

Bufety

Na většině škol fungují také bufety. Jejich otevírací doba je různá, ale mnohdy jsou vám k dispozici po celý den. Nacházejí se prakticky v každé větší školní budově nebo v její těsné blízkosti a téměř samozřejmě je najdete v areálech studentských kolejí (ne vždy však bývají zřizovány univerzitou a nejde v nich tedy uplatnit stravovací kartu z menzy). Sortiment tu bývá více „a la fast food“, ale na rozdíl od menz se tu dá koupit třeba i svačina na cestu nebo káva. V mnohých se točí i pivo. Jejich nevýhodou bývá kromě užší nabídky jídel také malá prostorová kapacita.

Studentské kavárny, čajovny a hospody

Některá města (jako třeba Olomouc, Brno či Praha) jsou vyhlášena množstvím „studentských“ podniků. Studentských proto, že jsou uzpůsobeny k setkávání mladých lidí, dá se tu dobře učit a v mnohých bývá k dispozici Wi-Fi. „Studentský“ tu ale bývá i sortiment jídel a nápojů a v neposlední řadě také ceny.

Jídla „ a la fast food“ bývají levnější, ale pozor, všeho moc škodí… (foto: www.sxc.hu)

Některé podniky se však staly „studentskými“ až zpětně – zkrátka proto, že se nacházejí blízko nějaké školy nebo že se tam začali studenti scházet sami od sebe, a to i přesto, že nesplňují žádné z výše uvedených kritérií… Na vyhlášené studentské podniky je nejlépe poptat se starších ročníků nebo zabrouzdat po studentských fórech a ve školních periodikách.

Polední menu

Další možností, jak na jídle alespoň trochu ušetřit, je „vychytat“ ty podniky, v nichž vám chutná a ještě nabízejí výhodná polední menu. Když máte štěstí, zaplatíte za ně třeba jako za minutku v menze. Jistou nevýhodou je, že proklamovaná cena poledního menu nebývá konečná – zahrnout do toho musíte i výdaje za pití a nějaké to procento navíc jako spropitné. Cenově výhodnější ale běžně bývají i veřejné jídelny, bufety aj.

Vlastní výroba

Ale ať vám „venku“ chutná sebevíc, pořád platí ono babičkovské „není nad domácí stravu“ – tedy samozřejmě jen když vám to dovolí rozvrh. A když zrovna není k dispozici svíčková či buchty od maminky, musí se jídlo vytvořit svépomocí. Velkou výhodou vlastního vaření je, že si sami korigujete chuť, porci i cenu, naopak jistou nevýhodou je časová náročnost a nutnost mýt nádobí. Vařit ovšem nemusíte jenom doma nebo na koleji: co takhle si zpestřit dlouhý školní den příjemným piknikem v parku?

Tak ať vám chutná! (foto: www.sxc.hu)

Další články k tématu

Koleje hlásí stop stav, pronájmy jsou ale dražší

Konec prázdnin je pro studenty často ve znamení hledání bydlení na nadcházející semestr. Koleje ve velkých městech hlásily už zhruba v polovině měsíce srpna plno. Bydlení na privátu je zase méně dostupné – finančně i kvůli postoji pronajímatelů. Plno mají některé koleje v Praze a v Brně. Ze sta procent je zaplněna brněnská Masarykova univerzita. Obsazených je také […]

číst více

Kde můžou studenti nejvíc ušetřit a na čem naopak vydělat?

Děsí vás s končícími prázdninami pohled na účet? Nevíte, jak finančně zvládnete nadcházející semestr? Přinášíme vám přehled toho, kde jako studenti můžete nejvíc ušetřit, a také, kde získat nějakou tu korunu navíc. Využijte zdroje své školy naplno Pro řadu studentů představují účty za elektřinu, vodu a další nezbytnosti nemalé procento měsíčních nákladů. Efektivní způsob, jak tyto […]

číst více

Ministerstvo školství jedná o zavedení studentských půjček

Tři až sedm tisíc korun měsíčně pro studenty vysokých škol. To by v budoucnu mohly umožnit takzvané vratné granty, o kterých momentálně jedná ministerstvo školství. Peníze by studenti vrátili až poté, co by začali pracovat. Půjčky by měly pomoci hlavně studentům, kteří by si jinak nemohli dovolit studium. „Hlavně chceme pomoci mladým lidem, kteří nejdou studovat […]

číst více