„Máme holé lesy!“ Studenti stávkovali za klima

28. 11. 2023 | Aktuality

studentská stávka za klima
17. listopad je mezinárodní den studentů. Jde o jediný mezinárodní svátek, který má kořeny v Česku. Desítky studentů svůj letošní svátek využily k tomu, aby upozornily na problémy související s klimatem. Pochodem na výročí sametové revoluce završili v největších českých městech třídenní stávku za klima.

Stávky za klima se účastnili studenti z Prahy, Brna, Olomouce, Pardubic a Hradce Králové. Cílem stávky bylo upozornit na nespravedlnost a neudržitelnost současného společenského nastavení. Stávku oficiálně zahájili studenti na pražském Klárově.

“Datum 17. listopadu pro nás ale není jen symbolické, snažíme se aktivně navazovat na to, za co bojovali i naši předchůdci v roce 1989. Stavíme se i za jejich nenaplněné požadavky na zlepšení stavu životního prostředí či sociálních podmínek, protože vzpomínat nestačí,” uvedla během zahájení Mariana Müllerová, členka hnutí Univerzity za klima.

Součástí stávky byly různé přednášky a workshopy. Během několikadenní akce chtěli protestující také nocovat na univerzitách. To měli v plánu například stávkující studenti na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Fakulta jim k tomu vyhradila dvě místnosti, i když podle vedení právě spaní na půdě univerzity jde proti myšlence protestu.

„Vedení FF UK považuje nocování v budově (…) za nijak nepřispívající udržitelnému rozvoji a energetické střídmosti. Odhad finančních nákladů pro (…) na zvýšený provoz v budově během třídenní stávky s přespáváním je cca sto tisíc korun,“ stojí na webu fakulty.

Účastníci klimatických protestů chtějí, aby vznikl klimatický zákon, který by zajistil kontinuitu české klimatické politiky. Apelují také na změnu společnosti a ekonomiky, směrem k udržitelnosti.

Stávka vyvrcholila 17. listopadu pochodem studentů v Praze a v Brně. Účastníci skandovali hesla „Máme holé lesy či „Peníze se nedaj žrát, proto jdeme stávkovat“.

 

Zdroj: ČT24, FF UK, ČTK

Další články k tématu

Studenti studentům. Startuje vzdělávací soutěž středoškoláků o biodiverzitě

Studenti studentům. Startuje vzdělávací soutěž středoškoláků o biodiverzitě

Nezisková organizace Studentská Energie Národa (SEN), společnost Mattoni 1873 a odborníci z Českého svazu ochránců přírody vyhlásili už třetí ročník soutěže Cirkulujme. Letošním tématem je biodiverzita. Cílem soutěže je vzdělávat a motivovat mladé lidi k aktivnímu přístupu k ochraně životního prostředí. „Do soutěže se mohou přihlásit jednotlivci, týmy či celé třídy z 1. a 2. stupňů základních …

4. adventní okénko: Nejudržitelnější univerzita

4. adventní okénko: Nejudržitelnější univerzita

Máme tu druhou adventní neděli a pod naším okénkem se tentokrát ukrývá ta nejzelenější, nejférovější, zkrátka ta nejudržitelnější univerzita. Organizace Quacquarelli Symonds (QS) již od roku 2004 zveřejňuje žebříček nejlepších univerzit světa. Letos poprvé sestavila také žebříček hodnotící udržitelnost univerzit. Sledovala například, jak se univerzity zapojují do klimatických aktivit, jestli mají kurzy věnované klimatickým změnám, i …

Šelmy vs. lidé? Mendelova univerzita usiluje o soužití druhů v Karpatech

Šelmy vs. lidé? Mendelova univerzita usiluje o soužití druhů v Karpatech

Velké Karpaty jsou domovem jedné z největších populací rysů, vlků i medvědů v Evropě. Žijí zde ale také lidé. Přispět k soužití zvířecího a lidského druhu chce nyní Mendelova univerzita v Brně v rámci mezinárodního projektu Interreg Central Europe – LECA. Jeho cílem je mimo jiné předcházení konfliktům šelem s lidmi a prevence pytláctví. Do projektu …