„Máme holé lesy!“ Studenti stávkovali za klima

28. 11. 2023 | Aktuality

studentská stávka za klima
17. listopad je mezinárodní den studentů. Jde o jediný mezinárodní svátek, který má kořeny v Česku. Desítky studentů svůj letošní svátek využily k tomu, aby upozornily na problémy související s klimatem. Pochodem na výročí sametové revoluce završili v největších českých městech třídenní stávku za klima.

Stávky za klima se účastnili studenti z Prahy, Brna, Olomouce, Pardubic a Hradce Králové. Cílem stávky bylo upozornit na nespravedlnost a neudržitelnost současného společenského nastavení. Stávku oficiálně zahájili studenti na pražském Klárově.

„Datum 17. listopadu pro nás ale není jen symbolické, snažíme se aktivně navazovat na to, za co bojovali i naši předchůdci v roce 1989. Stavíme se i za jejich nenaplněné požadavky na zlepšení stavu životního prostředí či sociálních podmínek, protože vzpomínat nestačí,“ uvedla během zahájení Mariana Müllerová, členka hnutí Univerzity za klima.

Součástí stávky byly různé přednášky a workshopy. Během několikadenní akce chtěli protestující také nocovat na univerzitách. To měli v plánu například stávkující studenti na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Fakulta jim k tomu vyhradila dvě místnosti, i když podle vedení právě spaní na půdě univerzity jde proti myšlence protestu.

„Vedení FF UK považuje nocování v budově (…) za nijak nepřispívající udržitelnému rozvoji a energetické střídmosti. Odhad finančních nákladů pro (…) na zvýšený provoz v budově během třídenní stávky s přespáváním je cca sto tisíc korun,“ stojí na webu fakulty.

Účastníci klimatických protestů chtějí, aby vznikl klimatický zákon, který by zajistil kontinuitu české klimatické politiky. Apelují také na změnu společnosti a ekonomiky, směrem k udržitelnosti.

Stávka vyvrcholila 17. listopadu pochodem studentů v Praze a v Brně. Účastníci skandovali hesla „Máme holé lesy či „Peníze se nedaj žrát, proto jdeme stávkovat“.

 

Zdroj: ČT24, FF UK, ČTK

Další články k tématu

Studenti studentům. Startuje vzdělávací soutěž středoškoláků o biodiverzitě

Nezisková organizace Studentská Energie Národa (SEN), společnost Mattoni 1873 a odborníci z Českého svazu ochránců přírody vyhlásili už třetí ročník soutěže Cirkulujme. Letošním tématem je biodiverzita. Cílem soutěže je vzdělávat a motivovat mladé lidi k aktivnímu přístupu k ochraně životního prostředí. „Do soutěže se mohou přihlásit jednotlivci, týmy či celé třídy z 1. a 2. stupňů základních […]

číst více

Hledejte biotopové stromy s mobilní aplikací Lesodiverzita

Projekt Lesodiverzita vznikl na Katedře ekologie lesa Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univer­zity v Praze, a jak název napovídá, ubírá se především směrem k lesu a k jeho rozmanitosti. Konkrétně cílí na biotopové stromy, které lze zanášet do společné online databáze pomocí mobilní aplikace. S tou je propojen také stejnojmenný, kreativně pojatý webový portál, […]

číst více

Studujte a přitom objevujte svět

Chcete studovat a zároveň objevovat svět, zažít dobrodružství a věnovat se smysluplné práci? Zajímá vás příroda, exotické země a rozmanité kultury? Láká vás mezinárodní prostředí nebo chcete studovat v angličtině? Pokud ano, tak objevte možnosti studia na Fakultě tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Fakulta tropického zemědělství nabízí jedinečnou příležitost pro studující, kteří […]

číst více