Maďarští studenti mohou přijít o Erasmus

15. 1. 2023 | Aktuality

Erasmus v MaďarskuEvropská komise pozastavila přísun 12 miliard euro z unijních fondů pro porušování zásad právního státu a korupci ze strany maďarské vlády Viktora Orbána. Ze zmražené částky fondů měl být financován mimo jiné Maďary oblíbený výměnný program Erasmus+. Na některých univerzitách teď hrozí, že studenti o program příjdou.

Důvodem, proč Maďarsko o peníze na program přišlo, je napojení veřejných vysokých škol přímo na vládní špičky. Od roku 2021 je 21 vysokých škol řízeno skrze nadace. V těch na čelních postech figurují vrcholní představitelé vládnoucí strany Fidesz, včetně několika ministrů. Ti sedí v představenstvu a mají moc rozhodovat nejen o přidělení peněz. Unie v nadačním systému vidí střet zájmu, vláda zase argumentuje větší svobodou pro univerzity.

„Vysokoškolské vzdělání se vrátí o dvacet let zpátky. Nevím, jestli bude dávat smysl na nadačních univerzitách studovat,“ vyjádřil obavy jeden z profesorů János Fazekas. Evropská komise chce blokovat peníze, dokud Maďarsko nezaručí nezávislost justice, akademické svobody, práva komunity LGBT+ a unijní podmínky azylového systému. Pokud se strany nedohodnou, bude muset maďarská vláda program Erasmus+ financovat sama.  Gergely Gulyás, šéf kanceláře premiéra Orbána, uvedl, že pokud nedojde k dohodě, obrátí se Maďarsko na Evropský soudní dvůr.

Zdroje: Euroskop. Cz, iRozhlas.cz, Respekt.cz

Další články k tématu

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Do roku 2021 se programu Erasmus zúčastnilo přes 350 tisíc Čechů, z nichž největší počet tvořili studenti vysokých škol. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Dům zahraniční spolupráce. Zájem o výjezdy přes Erasmus by měl růst i do budoucna. Mimo jiné i díky většímu rozpočtu. „Očekáváme, že počet Čechů, které budeme schopni do zahraničí přes program vyslat, …

Nepropásněte šanci procestovat Evropu vlakem zadarmo

Nepropásněte šanci procestovat Evropu vlakem zadarmo

Již čtvrtým rokem se mohou čerstvě plnoletí Evropané přihlásit do programu Evropské unie DiscoverEU. Pokud patříte mezi ně a usměje se na vás štěstí, získáte možnost cestovat měsíc zadarmo po železnicích křížem krážem Evropou. Jaké jsou podmínky? Založit online přihlášku můžete, pokud jste se narodili v roce 2004 a máte trvalý pobyt v Evropské unii či v zemích …