Lidé po změně pohlaví budou moct získat nový vysokoškolský diplom

11. 3. 2023 | Stojí za přečtení

vysokoškolský diplomNový diplom pro lidi, kteří podstoupili změnu pohlaví – s tím počítá novela zákona o vysokých školách, které by měla zrovnoprávnit jednáni se studenty. Aktuálně je v připomínkovém řízení. Pokud projde schvalovacím procesem, měla by začít platit příští rok v lednu.

„Úprava reaguje na ztíženou situaci osob po změně pohlaví při prokazování získaného vzdělání prostřednictvím dokladů o vzdělání získaných před změnou pohlaví. Vysokým školám explicitně stanovuje povinnost vydávat na žádost dotčené osoby nový diplom obsahující aktuální údaje o této osobě,“ stojí v důvodové zprávě novely.

Návrh reaguje mimo jiné i na vzrůstající počet osob žádajících o změnu pohlaví. Zatímco v roce 2013 jich bylo 47, v roce 2021 už 195. Celkem mezi těmito lety o schválení operačních zákroků změny pohlaví podalo žádost 1095 lidí.

„Pokud by tyto osoby byly nucené poskytnout původní diplomy, mohlo by to výrazně znesnadnit jejich pozici na trhu práce,“ vyjádřilo se k této problematice ministerstvo školství.

Zákonná úprava je v tomto případě nutná i proto, že některé školy lidem po změně pohlaví nový diplom odmítly poskytnout. Netýká se to ale všech univerzit – například ČVUT výměnu diplomu za dokument s jinými osobními údaji umožňuje. Funguje to tak, že absolvent diplom se starým jménem škole vrátí a obdrží nový. Pokud diplom mezitím ztratí a vrátit ho nemůže, odevzdá čestné prohlášení o jeho ztrátě.

Novela zákona nově umožní výměnu diplomu na základě doložení změny jména či rodného čísla. Za vystavení nového diplomu zaplatí absolvent poplatek o maximální výši tisíc korun.

Zdroj: iDNES.cz, expats.cz

Další články k tématu

Nejstarší univerzitu v USA poprvé povede žena

Nejstarší univerzitu v USA poprvé povede žena

Harvardovu univerzitu ve Spojených státech poprvé povede žena. Afroameričanka Claudine Gayová byla zvolena rektorkou prestižní vzdělávací instituce loni v prosinci a své funkce se ujme na začátku července. Kdo je první rektorka nejstarší americké univerzity? Jaké jsou její vize? A kolik žen aktuálně vůbec zastává ty nejvyšší pozice na amerických univerzitách? Kdo je rektorka Gayová? Claudine …

Ruští a čínští informátoři mohou být i mezi českými studenty

Ruští a čínští informátoři mohou být i mezi českými studenty

Studenti z totalitních zemí jako Čína nebo Rusko mohou z univerzit vynášet citlivé informace. Podle odborníků však není správné takovýmto studentům zavírat dveře. Důležité je bedlivě sledovat nejen jejich výzkum, ale i to odkud přišli, nebo kdo financuje jejich bádání. Vysoké školy by v každém případě měly být obezřetné. Podle serveru Aktuálně.cz jsou podezřelými uchazeči o …